Ai aprozar sau vinzi în bazar? La Neamț te poți acredita ca jurnalist. Instituțiile dorm pe ele

3

În urma unor investigații jurnalistice pe tema publicațiilor fantomă din Neamț, am constatat că instituțiile statului din acest județ oferă acreditări de presă pe bandă rulantă fără să verifice cui le oferă.

Am descoperit firme fără niciun angajat sau voluntar în acte, dar care au persoane acreditate ca jurnaliști la instituții din Neamț sau mai grav, firme care nici măcar nu au în obiectul de activitate vreun cod CAEN de editare a ziarelor sau periodicelor, dar au obținut acreditări pentru ziariști.

La Neamț se poate să fii recunoscut drept jurnalist chiar dacă în mod legal nu poți justifica această activitate. Dacă îți faci un site pe care scrii ziar și ai o firmă care are orice activitate, de la aprozar la publicitate, mai puțin editarea unui ziar, instituțiile din Neamț, în baza unei cereri, îți pun în brațe o acreditare de ziarist fără să verifice sau să îți ceară o minimă dovadă că firma care a solicitat acreditarea are în obiectele de activitate și editarea unei publicații sau deține ori administrează o publicație.

Uite așa instituțiile din Neamț acreditează și girează falși jurnaliști de la ziare fantomă, neasumate legal de nimeni. Odată acreditați, acești falși jurnaliști de la publicațiile neasumate din Neamț apar în conferințele de presă ale instituțiilor, își confecționează singuri legitimații de ziariști și gata. Necalificatul de la aprozar e jurnalist acreditat. Orice parazit cu un site poate fi recunoscut și acreditat ca ziarist la Neamț.

Poate nu ar fi rău ca instituțiile din Neamț să verifice și ele aceste aspecte. Dacă în cazul instituțiilor media deținute de ONG-uri situația e clară, toate ONG-urile având automat în statut ”realizarea de materiale text/audio/video și publicarea de periodice sau alte mijloace de informare”, în cazul firmelor care solicită acreditări de presă, o minimă verificare a existenței codurilor CAEN din obiectele de activitate ale firmei credem că se impune.

De ce este important ca instituțiile să nu acrediteze ziariști de la publicații fantomă sau neasumate de o firmă? Pentru că dau acreditare activității unor oameni care ocolesc legea în sensul că folosesc publicațiile neasumate pentru în scopuri ilegale, iar când e să fie tras cineva la răspundere instanțele de judecată constată că publicația nu este deținută/asumată de nicio firmă, nu are nicio reprezentare juridică adică nu există în acte și …”prinde orbul scoate-i ochii”

Iosub Robert

PS: În cazul publicațiilor din grupul nostru de presă, acestea se prezintă în fața instituțiilor cu două personalități juridice: ONG Asociația Future care are în statut ”realizarea de materiale text/audio/video și publicarea de periodice sau alte mijloace de informare” și firma SC Ghici Computers SRL care are în obiectul de activitate toate codurile CAEN de editare, iar actul constitutiv cu toate activitățile autorizate îl putem pune la dispoziția oricărei instituții care ne solicită acest lucru prin orice metodă, chiar și telefonic.
Exemplele cu aprozarul și bazarul sunt date pentru a evidenția o problematică. Persoanele care vând la aprozare sau în bazare și nu solicită acreditări de presă nu sunt vizate de aceste exemple.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
 1. Irimia ghe spune

  daca nu avem locuri de munca in judet, toata lumea sa intre in politica , deoarece nu se cere C-Vul si toata lumea se poate face si jurnalist

 2. Ioan Stambuliu spune

  Mai Ghici…nu-ti place concurenta!
  Vrei sa fii un fel de Adrian Nastase…unicat, monopol – a nu se intelege jocul monopoli…

  ADMIN: Din contra. Să intre cât mai mulți în competiție dar să joace după aceleași reguli…

 3. Dragos spune

  Sunt toate sansele sa fim in topul oraselor cu cei mai multi „jurnalisti-parerologi” pe cap de locuitor din Romania, poate chiar primii.

  La noi e ca la sat. Cu cat mai multe „povestitoare” cu atat mai mult nu se mai stie care, cum, unde si de ce.

  In tara celor care se pricep la toate, era doar o chestiune de timp pana cand breasla jurnalistica nemteana si de ce nu, nationala, sa devina suprasaturata.

  Dar cine sa vina cu sita, sa ne mai detoxifiem un pic?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate