Adriana Radu, despre nedreptatea Guvernului din CES: „Ne-a lăsat o fetiță din Neamț, de 14 ani, un mesaj audio”

0
FOTO: ADRIANA RADU/FACEBOOK

Mi s-a făcut o mare nedreptare vineri în miez de noapte, când Prim Ministrul Interimar nu m-a numit ca membru în Consiliul Economic și Social (CES), deși am fost aleasă de 304 organizații în procesul de vot online agreat de Guvern.”, a declarat Adriana Radu, președintele Asociației Sexul vs Barza, care a fost aleasă cu 304 voturi pentru a face parte Consiliul Economic și Social, dar care a fost înlocuită de premierul interimar Nicolae Ciucă cu Horia Nicolescu Mihai, de la Asociația pentru Securitatea Incendiilor, care nu a participat și nici nu îndeplinește criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern și societatea civilă.

Consiliul Economic şi Social este instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile.

Consiliul Economic şi Social este organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile de specialitate stabilite prin Legea nr. 248/2013. Consiliul Economic şi Social este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative. Mai multe detalii despre CES aici.

Asociația Sexul și Barza are următoarele priorități: educație, consiliere și advocacy privind drepturile și sănătatea reproductivă și sexuală. Are 300 000 de urmăritori și 40 milioane de vizionări pe Youtube și TikTok.

Adriana Radu continuă să explice de ce dorește să fie membru în Consiliul Economic și Social:

„O să fiu sinceră. Vreau mult să fiu în CES. Știu de ce vreau ce vreau și știu de ce muncesc cât muncesc de 8 ani. Săptămâna asta m-au dat peste cap câteva episoade.

1. Ne-a lăsat o fetiță din jud. Neamț de 14 ani un mesaj audio. La două zile după ce făcuseră sex pentru prima oară, prietenul ei de 16 ani i-a spus că fără să îi zică ei, și-a scos prezervativul și a ejaculat în ea. Chestie care în UK e pedepsită drept viol. N-am auzit voce mai chinuită decât a fetiței ăsteia în mesajul ei audio, disperată că poate e însărcinată la 14 ani „Nu știu ce să fac. Nu știu nimic. NU MĂ PRICEP LA NIMIC.” „NU MĂ PRICEP LA NIMIC” – nu-mi iese fraza asta din cap deloc, ce fraza pentru a exprima neputința, deznădejea, deruta – felul în care vă garantez, multe persoane tinere din România se simt.

2. Ne-a scris un băiat, tot în disperare. Pe profilul lui de FB scria că e dintr-un oraș din Oltenia, dar locuia în Germania. Făcuse sex cu prietena lui și se rupsese prezervativul și credeau că poți să iei pastila de a doua zi doar cu rețetă – lege care de fapt s-a modificat în Germania de 2 ani, dar ce să știe un adolescent abia aterizat în străinătate, care cere ajutorul tot la SEXUL vs BARZA?

În ambele cazuri i-am îndrumat spre pastila EllaOne, pastilă de a doua zi cu ulipristat acetat pe care poți să o iei fără rețetă și în Ro și în DE până în a 5-a zi. Voi știați asta? V-ați fi descurcat mai bine la vârsta lor, rușinați prin România și dezorientați prin Germania?

Vreau să fiu în CES ca să mă asigur că legislația anti drepturi reproductive – inclusiv dreptul la educație despre sănătatea reproductivă să nu mai treacă așa fără nicio problemă.

3. Am făcut un live pe TikToK, unde avem 215 000 de urmăritori, despre „Cum să depui plângere în cazul violenței sexuale?”. S-au uitat 88 000 de oameni la live-ul ăla. Povesteam de vreo 20 de minute cum merge cu plângeri, când dau să vă ce zic urmăritorii. Mă trezesc într-un coșmar: în absolut toate comentariile eram înjurată. Mi se scria cu viteza luminii: „Violato”, „sugi pula”, „ce față de violată ai” etc. De ce? Pentru că atinsesem un nerv. Bărbați din România se simțeau cu musca pe căciulă că vorbeam despre temele astea, și răcneau la mine în zeci de comentarii să îmi țin gura.

Vreau să fiu în CES pentru vreau să contribui la apărare drepturile femeilor. De exemplu, în România în caz de viol, agresiune sexuală și hărțuire sexuală decazi din dreptul de a depune plângere după numai 3 luni, știați? Plănuiesc să investighez cum putem schimba asta.

Ca membru în CES, am mai ușor acces la conversații necesare cu parlamentari și membri ai Guvernului.

Am competențele. Am fost aleasă fair – și am muncit să fiu aleasă. Cer să fiu numită ca membru în CES – un mandat de 4 ani pe care nu o să-l irosesc.”

Pentru Adriana puteți semna o petiție aici.

Mai multe detalii aici.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate