Adoptă un „bunic”, un proiect inițiat de Asociația „Născută Înger” – Piatra-Neamț

0

Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț, prin coodonatorul Carmen Suciu și voluntarii săi, încearcă de câțiva ani și cu mari eforturi să aducă o schimbare în bine în situația familiilor defavorizate, bătrânilor și copiilor. Cu sprijinul oamenilor buni care, din puținul lor au donat bani sau bunuri pentru acest scop umanitar, sute de cazuri sociale din Neamț, dar și din alte județe, au primit sprijinul de care aveau nevoie prin intermediul Asociației.

Resursele sunt foarte limitate, cazurile sunt multe, sărăcia își spune cuvântul, finanțările de la bugetele instituțiilor publice sunt aproape inexistente, motiv pentru care acest tip de voluntariat s-a transformat, practic, într-un sistem de supraviețuire. Însă pentru Carmen Suciu, voluntari și Asociație nu există cuvântul imposibil. Mereu se vor găsi soluții.

În acest moment, Asociația Născută Înger are în grijă șapte familii cu câte șase, șapte copii, inclusiv o bătrână, pe lângă alți 25 de „bunici”. Aceste familii au nevoie de mașini de spălat semiautomate sau manuale. Sunt familii care lucrează pământul și nu reușesc să cumpere aceste mașini. Un asemenea sprijin ar fi de mare folos, deoarece au în grijă mulți copii.

Pe lângă aceste nevoi, Asociația Născută Înger a creat proiectul „Adoptă un bunic”, prin intermediul căruia oricine poate sprijini un bătrân cu bunuri sau donații financiare care să acopere necesitățile lor lunare: medicamente, hrană, datorii. Detalii despre proiect și cum puteți ajuta, mai jos:

Adoptator: De unde inițiativa de a ajuta „bunicii” abandonați și uitați?

Coordonator proiect: Totul a pornit de la faptul că ne pasă, că mulți bătrâni sunt la capătul puterilor, bolnavi, neputincioși, fără medicamente, consumabile și hrană. Nu putem ignora suferința în care supraviețuiesc, lacrimile care le curg din ochii triști. Acest proiect a venit ca urmare a dorinței noastre de a putea ajuta cât mai mulți bătrâni aflați în situație de risc major, de-a le fi alături!

A. Ce reprezintă un ,,bunic” adoptat la distanță?

C.P: Suntem alături de câțiva bătrâni de ani de zile, unii au plecat la cer, alții se zbat în nevoi și suferință, au nevoie de ajutor. Nu cer multe, hrană, medicamente, plăți restante (uneori), unii pamperși și o îmbrățișare!

A: Cum identificați cazurile care au nevoie de ajutor?

CP: Sunt atât de frecvente încât vin ei spre noi, îi întâlnim pretutindeni! Și sunt extrem de mulți! Dar avem și situația unde am primit solicitările primăriilor sau altor instituții care au nevoie de ajutor!

A: Ne puteți descrie în câteva cuvinte concret ce trebuie făcut în cazul în care cineva dorește să adopte un bunic de la distanță?

CP: Voluntarii, ca în orice alt context, sunt persoane cu suflet care aleg să dea o mână de ajutor în tot ceea ce facem, ei sunt cei care vă ghidează și vă ajută să fiți alături de bunicul adoptat. Avem o listă cu nevoile curente ale fiecăruia, iar adoptatorul va fi repartizat unui voluntar care va cunoaște cazul bunicului adoptat. Se pot trimite exact banii sau bunurile care sunt necesare pe lună unui bunic adoptat, iar voluntarii vor cumpăra /prelua/distribui cele necesare. Cu toții suntem voluntari în povestea aceasta și ne dorim să nu renunțăm! Mergem mai departe oricât ar fi de greu!

A: Pe ce fonduri vă bazați când inițiați acest proiect?

CP: Ar fi minunat să avem sprijinul autorităților în lupta noastră cu sărăcia și viața dură a celor care se află în dificultate. Ne-am putea focusa mai mult pe rezolvarea de probleme, însă presiunea financiară este uriașă și, din păcate, uzantă! De accea ne adresăm vouă, celor cărora vă pasă și care în loc de un bun material de care vă puteți lipsi puteți aloca o sumă lunară pentru un ,,bunic” flămând și neputincios.

A: Ce vârstă au bunicii care sunt în atenția asociației și câți bătrâni sunt ajutați?

CP: Nici nu contează vârsta, problema este că nu se pot autosusține, deoarece veniturile sunt foarte mici și atunci intră în atenția noastră! Nu finalizezi această muncă decât atunci când știi că poți avea un adoptator si el poate susține ca acest bunic să aibă ultimele sale zile traite în decență. Actualmente avem în evidența Asociației peste 25 de ,,bunici”!

A: Prin ce vă deosebiți de alte asociații și fundații din țară și străinătate? Ce reprezintă adoptarea unui bunic?

CP: Toate Asociațiile se luptă cu sărăcia, cu mediul defavorizat în care regăsim multe situații de risc major, cu lipsa de cultură, cu problemele de sănătate ale celor pe care-i vizează activitatea acestora, însă diferența o face anvergura la care se manifestă ele și conștientizarea situației la nivel de conducere locală și de stat. Țările civilizate nu ignoră problema sărăciei din conștiință socială și putere financiară. Nouă ne lipsesc multe, din păcate! De asta demarăm acest nou proiect pentru a reuși să ajutăm acești bătrâni, să nu mai aibă grija zilei de mâine, să nu mai stea flămânzi și fără medicamente!

A: Care sunt obstacolele pe care le întâlniți în încercarea de a ajuta bunicii?

CP: Lipsa interesului în rezolvarea unor cazuri disperate, mulți ignorând bătrânii, chiar judecându-i de ce au ajuns în asemenea situații, lipsa fondurilor și multe alte necesități! Fluctuația voluntarilor care nu țin pasul cu efortul pe care-l presupune această activitate!

A: Unde vă pot găsi cei care doresc să adopte un,,bunic” de la distanță, cei care doresc să vă susțină și în alte activități?

CP: Vă așteptăm să ne treceți pragul la adresa din Piatra-Neamț, strada Dimitrie Leonida nr.94, locația în care vom ridica un centru de incluziune socială sau la numărul de telefon 0770405849. Bineînțeles, puteți să ne contactați prin messenger – aici (click) pentru relații suplimentare. Vă mulțumim în numele tuturor acestor bunici!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate