Actrița Draga Olteanu-Matei împlinește astăzi 87 de ani

1

La 24 octombrie 1933, la Bucureşti, se năştea apreciata actriţă de comedie a teatrului si filmului, românesc – Draga Olteanu-Matei. Cunoscuta actriță de comedie, Draga Olteanu-Matei, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1956. În luna septembrie a aceluiași an debuta în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.

Actrița, care face parte dintr-o generație de excepție: Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Amza Pellea, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, a colaborat cu regizori importanți, precum Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu.

De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu etc.

A avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu inegalabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Mărin miliardar” (1979), regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea.

La 30 mai 2002, Draga Olteanu-Matei a fost decorată cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

După pensionarea sa de la Teatrul Național din București, în 2007, Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra-Neamț (oraşul natal al soţului său, medicul Ion Matei) unde și-a înființat propria companie: ”Teatrul Vostru” — primul teatru particular din România cu actori neprofesioniști.

În 2010, îndrăgita actriță era recompensată cu premiul Gopo pentru întreaga activitate. De asemenea, în data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări aRegelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.

La 24 octombrie 2018, îndrăgita actriţă Draga Olteanu – Matei a fost sărbătorită cu public la împlinirea vârstei de 85 ani, dar și a celor peste 50 de ani de teatru şi film, printr-un eveniment organizat de Consiliul Judeţean la cinematograful „Mon Amor” din Piatra-Neamţ (fostul cinematograf „Dacia”).

Sute de oameni i-au cântat „La mulți ani” și au aplaudat-o îndelung pe îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei.

Vă mulţumesc tuturor pentru căldura cu care m-aţi primit în această seară. Eu, de fapt, sunt locuitoare a oraşului Piatra-Neamţ din 1970. Sunt foarte fericită că doctorul Matei m-a luat de nevastă și m-a adus în aceste locuri […]Am venit în 1958 cu „Reţeta fericirii’ a lui Aurel Baranga. Am jucat aici, la teatru. Nu se prea găsea mâncare, iar maestrul Niky Atanasiu ne-a poftit în piaţă, la o cârciumioară pe care o ştia el demult. Ne-am dus acolo, am intrat într-o pivnicioară, acolo am mâncat ca lumea: măduvioare, cârnăciori etc.  Ne-am simțit bine: am cântat, am povestit, dar se apropia de ziuă şi am pornit către gară, cântând. Pe bulevardul 9 Mai, la numărul 9, era o căsuţă care avea în curte un lan de regina nopţii. Cum veneam noi cântând, m-am oprit de mireasmă. Atunci am realizat că noi lălăim între nişte case care dorm. Ne-am oprit cu toţii din zgomot, m-am apropiat de grădina aceea, era glicină pe balcon, iar în faţă, lan de regina nopţii. Am plecat, au trecut mulţi ani de atunci. Au trecut anii, s-a întâmplat că l-am cunoscut pe doctorul Matei, care m-a adus acasă, la părinţii lui, să mă cunoască. Şi când m-a adus aici, la Piatra-Neamţ, m-a adus exact la căsuţa aceea […]Îi mulțumesc mult pentru faptul că m-a luat de nevastă și că m-a adus aici, în mijlocul dumneavastră, unde am pășit în grădina raiului.”, declara la acel moment, Draga Olteanu Matei.

 La mulți ani, Draga Olteanu-Matei!

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    La mulți ani sănătoși, stimata „coană’! D

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate