Activități dedicate Centenarului, la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț

0

La Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț, marcarea principalelor momente ale istoriei naționale, integrarea istoriei locale în cea națională și situarea lor în contextul international este o preocupare constantă a Comisiei Metodice Istorie, Discipline Socio-Umane, Religie, iar organizarea de activități , la care participă atât elevii, cât și profesori de istorie din Piatra-Neamț sau din întregul județ a devenit în ultimii ani o tradiție.

Aceste manifestări au fost onorate, de-a lungul timpului de personalități marcante ale istoriografiei românești sau ale culturii naționale, cum ar fi Prof. univ. dr. Marius Ioan Bucur (Universitatea ”Babeș-Bolyai”), Alexandru-Florin Platon ( Universitatea ”Al. I. Cuza”), regretatul Bogdan Petru Maleon ( fost director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iași), Ana Blandiana, istoricul Dragoș Olaru de la Cernăuți și scriitorul Dumitru Covalciuc din Cernăuți. Având în vedere această tradiție, care se împletește cu interesul pentru istoria unui Colegiu care se pregătește să sărbătorească 150 de ani de la înființare, este firesc interesul pentru a evoca, printr-o suită de manifestări și prin încheierea mai multor parteneriate educaționale, Centenarul Marii Uniri.

Proiectul educațional are în vedere: cunoașterea, de către elevi, a principalelor etape ale realizării statului național român modern și ale desăvârșirii unității naționale a acestuia, în contextul participării României la Marele Război din 1914-1916 în tabăra victorioasă a Antantei; integrarea istoriei Colegiului Național „Petru Rareș” în istoria națională, prin evocarea foștilor profesori ai Liceului care au participat la Marele Război; conștientizarea, de către elevii Colegiului, a rolului românilor din Basarabia și Bucovina în realizarea Marii Uniri și a păstrării identității naționale românești în perioada modernă și contemporană.; intensificarea relațiilor de parteneriat dintre instituțiile de învățământ și alți factori sociali.

Din seria manifestărilor desfășurate în cadrul acestui amplu program, amintim: activitatea în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare-” Hai să-ntindem Hora Mare”, activitate aflată la a IV-a ediție, în acest au fost prezenți și partenerii francezi din Nisa și a fost evocat rolul lui Napoleon al III-lea în Unirea Moldovei și a Țării Românești și în aducerea prințului străin pe tronul României; înfrățirea, într-o atmosferă specială, cu două licee din Republica Moldova și continuarea parteneriatului cu Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra- Neamț „Basarabia din școala mea”; depunerea unui proiect de parteneriat educațional la Primăria Piatra Neamț pentru promovarea istoriei locale, a Centenarului Marii Uniri, a potențialului turistic al zonei la Casa Europei din Bruxelles și la sediul Parlamentului European.

Fructificând potențialul creativ al elevilor s-a amenajat un loc special, destinat memoriei identitare a poporului român, materiale de promovare a evenimentelor dedicate Centenarului 2018. Remarcăm sprijinul și colaborarea partenerilor de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” și de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Direcția Județeană de Cultură Neamț, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.

În perspectivă, Colegiul Național „Petru Rareș” are  în vedere și alte acțiuni: invitarea Gărzii Unirii din Alba Iulia la Colegiu, în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț; organizarea concursului ”File de istorie”, ediția a VII-a, dedicată Centenarului Marii Uniri, istoriei orașului și evocării profesorilor din Colegiu participanți la Marele Război de Întregire a Neamului Românesc; organizarea Conferinței festive dedicate Zilei Naționale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate