Activitatea ITM Neamt in luna mai

2

In perioada 01.05.2012 – 31.05.2012 activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2012”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003, republicata.
In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au verificat 358 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 778 deficiente in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare controalelor efectuate, s-au aplicat 172 de sanctiuni contraventionale insumand 338.500 lei RON.

A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA MAI :

A1. ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna mai 2012 au fost realizate 119 vizite de control si evaluare la unitati economice.
Totodata cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 147 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 28.500 lei.


Analiza situatiei accidentelor de munca
In luna mai, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt au fost inregistrate 4 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca si 1 accident cu urmari de invaliditate la incheierea incapacitatiii temporare de munca.

A2. ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca

In luna mai au fost controlati un numar de 239 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 25 sanctiuni contraventionale din care 18 amenzi contraventionale, insumand 310.000 lei pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata si Legii 108/1999 republicata si 7 avertismente contraventionale.
De asemenea au fost depistati 20 angajatori la care lucrau 48 persoane fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost de 300.000 lei,
In cazul a 3 angajatori, au fost identificate un numar de 18 persoane (cate 6 persoane) care prestau activitate fara forme legale de angajare, drept pentru care s-a inaintat catre organele de cercetare penala documentatia necesara pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art.264, alin.3 din Legea nr.52/2003 republicata.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA MAI
1) Derularea Planului comun de actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate
In luna mai, au continuat desfasurarea actiunilor de control conform Planului comun de actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Garda Financiara.
Au fost verificati un numar de 239 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora.
Cu ocazia controalelor au fost constatate 631 deficiente si au fost dispuse 631 masuri, iar 25 angajatori au fost sanctionati.
S-au aplicat 25 sanctiuni contraventionale in cuantum de 310.000 lei, din care 17 pentru munca fara forme legale si 8 sanctiuni pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul RM.
Astfel, 20 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 260,alin.1, lit.e din Codul muncii cu amenzi in valoare de 300.000 lei, pentru un numar de 48 persoane care lucrau fara forme legale.

In cadrul planului comun privind reducerea incidentei muncii nedeclarate s-au desfasurat urmatoarele campanii :

a) Campania nationala privind identificarea cazurilor de muncă la negru „O ZI PE SĂPTĂMÂNĂ”
– in fiecare zi de miercuri, respectiv in datele 10, 17,24 si 31 mai 2012.
Au fost verificati un numar de 68 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora. In urma verificarilor au fost constatate 148 deficiente RM si au fost dispuse 148 masuri. Au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale in cuantum de 30.000 lei.
Astfel, 2 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 260,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenzi in valoare de 20.000 lei.

Deficiente constatate in domeniul relatiilor de munca:
– neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca;
– neintocmirea pontajelor;
– neintocmirea regulamentului intern;
– nerespectarea repausului saptamanal;
– neintocmirea dosarelor personale pentru salariati;
– netransmiterea in termenul legal a contractelor individuale de munca in registrul electronic de evidenta a salariatilor in format electronic;
– regulamentul intern nu este adus la cunostinta salariatilor.

b) Campania Naţională privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată precum şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă in domeniul constructiilor 14 – 16 mai 2012

Rezultatele campaniei
• Din punct de vedere al relatiilor de munca:
Au fost verificati un numar de 55 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora. Cu ocazia controalelor au fost constatate 105 deficiente RM si au fost dispuse 105 masuri. S-au aplicat 9 sanctiuni contraventionale in valoare de 210.000 lei.
Un numar de 10 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 260,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenda in valoare de 200.000 lei, pentru un numar de 20 persoane care lucrau fara forme legale.

Deficiente constatate in domeniul relatiilor de munca:
– primirea la munca a persoanelor fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa;
– netransmiterea elementelor referitoare la data angajarii si a incetarii raporturilor de munca ;
– dosare personale incomplete;
– neindeplinirea masurilor dispuse de inspectorii de munca.

• Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca:
Au fost verificati un numar de 20 agenti economici sau puncte de lucru ale acestora. Cu ocazia controalelor au fost constatate 25 deficiente SSM si au fost dispuse 25 masuri. S-au aplicat 25 de sanctiuni in valoare totala de 16.000 lei .
Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
– Nu au fost desemnati lucratorii care aplica masuri de prim ajutor;
– Nu a fost stabilit necesarul de EIP;
– Cai de acces cu obstacole;
– Lipsa instructiuni proprii;
– Semnalizare necorespunzatoare;
– Nu se asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor firmei de medic de medicina muncii.

c) Campania Naţională privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată precum şi verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucratorii din cadrul unitatilor care au ca obiect de activitate: fabricarea produselor textile, pielarie si incaltaminte 22-23 mai 2012

Rezultatele campaniei

• Din punct de vedere al relatiilor de munca:
Au fost verificati un numar de 36 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora. Cu ocazia controalelor au fost constatate 69 deficiente RM si au fost dispuse 69 masuri. S-au aplicat 3 sanctiuni contraventionale in valoare de 30.000 lei.
Astfel, 2 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 260,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenda in valoare de 30.000 lei, pentru un numar de 3 persoane care lucrau fara forme legale.
Deficiente constatate in domeniul relatiilor de munca:
– primirea la munca a persoanelor fara a avea incheiate contracte individuale de munca;
– transmiterea cu intarziere a registrului general de evidenta a salariatilor;
– necompletarea dosarelor personale cu toate actele necesare angajarii.

• Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca:
Au fost verificati un numar de 26 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora.
Cu ocazia controalelor au fost constatate 30 deficiente SSM si au fost dispuse 30 masuri.
S-au aplicat 30 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4.000 lei.
Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
– nu a fost respectata periodicitatea controlului medical pentru toti lucratorii;
– nu au fost luate masuri pentru semnalizarea de securitate si/sau sanatate pentru toate locurile de munca;
– lipsa aparatorilor de protectie a elementelor aflate in miscare la masinile de tricotat;
– nu a fost actualizat programul de revizii si reparatii pentru utilajele din sectoarele de productie (atelier tricotat).

2) Campanie nationala privind verificarea respectarii prevederilor de securitate si sanatate in munca in societatile care desfasoara activitati de intretinere si reparare ale autovehiculelor – Actiunea nr. 4 din PROGRAMUL PROPRIU DE ACTIUNI AL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA NEAMT PENTRU ANUL 2012
Durata campaniei
Campania se va derula pe parcursul trimestrul II al anului 2012.
Cu acesta ocazie, au fost verificati un numar de 22 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora.
Cu ocazia controalelor au fost constatate 27 deficiente SSM si au fost dispuse 27 masuri. S-au aplicat 27 de sanctiuni contraventionale din care 2 amenzi in cuantum de 4.000 lei.

Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
– lipsa semnalizarii de securitate si sanatate la locul de munca ;
– instruire insuficienta in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
– utilizare de echipamente de munca care prezinta pericol de accidentare pentru lucratori;
– lipsa buletinelor de verificare a instalatiei de impamantare;
– neefectuarea examenului medical periodic .

3) In luna mai 2012, inspectorii de munca, au participat la sedintele comitetelor de securitate si sanatate in munca, organizate de 2 angajatori, sedinte in cadrul carora – dialogul real intre partenerii sociali: patronat, sindicat / reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice si reprezentantii institutiilor statului – a avut ca obiect imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca la nivelul unitatii, respectiv propuneri privind politica de securitate şi sănătate în muncă şi planul de prevenire şi protecţie, conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare şi funcţionare.

4) In luna mai 2012, s-au organizat intalniri cu un numar de 5 angajatori, ocazie cu care a fost prezentata inca o data Strategia nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012 si Planul National de actiune pentru implementarea acesteia, ambele aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 1024/2010.
Au fost dezbatute rezultatele activitatilor Inspectoratului Teritorial de Munca pana la aceasta data, si s-a luat act de faptul ca inca mai sunt angajatori care nu inteleg sa respecte dispozitiile legale in domeniul legislatiei muncii, folosind in continuare persoane fara forme legale de angajare.
S-au prezentat date statistice privind desfasurarea actiunilor de control conform Planului comun de actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate, respectiv numarul angajatorilor care practicau munca fara forme legale cat si numarul persoanelor identificate ca prestand activitate fara a avea incheiat contract individual de munca in forma scrisa.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. E.thomsin; spune

    Buna ziua
    Multumesc domnule Dismerdatu pentru aceste informatii.Despre sistemul juridic defectuos din Neamt stiam,insa nu imi puteam imagina ca sint luate in consideratie documentele false,trucate.Din 2008 am un dosar la care se tot „ancheteaza”,se cauta „probe””vorbe goale”.Se trage de timp ,se amina la plus infintt sedintele,in favoarea cui????Este cert ca justitia functioneaz „gresit” si nu este partiala si transpârenta.

  2. dismerdatu spune

    Buna ziua !
    Incep acest comenteriu prin faptul de a felicita si multumi Redactiei „Ziar Piatra Neamt” pentru publicarea acestui articol care imi da ocazia sa denunt fapte de Coruptie deosebit de grave comise de catre unii Inspectori ITM Neamt care sint in cirdasie cu Capii Mafiei Lemnului de pe Valea Muntelui.
    Inspectorii ITM Neamt Poloboc Iulia si Pughineanu Luminita au semnat si stampilat un numar de 15 State de Plata Fictive ,pentru 9 muncitori din ianuarie 2008 si pina in martie 2009 .
    Este vorba de Patronul de Exploatari Forestiere Vigu Florin Administrator la Societatea SCALINI COM S.R.L. Grinties unul din Capii Mafiei Lemnului de pe Valea Muntelui.
    Patronul Vigu Florin a intocmit 15 State de Plata pentru 9 persoane semnind in FALS in locul oamenilor , iar Inspectorii ITM de mai sus precizati fara a verifica , fara respecta procedurile si Legea au Stampilat si semnat aceste documente FALSE.
    Cruciti-va oameni buni !!!
    Aceste documente au fost utilizate la Tribunalul Neamt fiind depuse la Dosarul nr. 1769/103/2010 -Litigiu de Munca – la care sa pronuntat Sentinta Civila nr. 1508 C / din 12.11.2010 .
    Parti la Proces au fost Reclamantul Curca Constantin impotriva SC SCALINI COM SRL Patron Vigu Florin.
    Doamna Avocata Anghel Stefania aparatorul legal a lui Curca Constantin a descoperit cu stupoare prin Probele depuse la Dosar de catre Vigu Florin si cele 15 State de Plata Fictive si semnate in fals in locul oamenilor de catre Vigu Florin , si ulterior in mod ilegal semnate si stampilate si de catre Inspectorii ITM Neamt.
    Instanta de Judecata a Tribunalului Neamt a confirmat prin scris acest precedent chiar in dispozitivul Sebtintei nr.1508 C / din 12.11.2010.
    Dar… d-na Judecatoare Carmen Paduraru si d-na judecatoare Lenuta Cirja care au judecat procesul si au pronuntat Sentinta au ignorat acest fapt penal grav trecindu-l cu vederea , desi l-au confirmat in scris in cuprinsul dispozitivului Sentintei pe care au pronuntat-o.
    Desigur este un aspect grav de Coruptie si de aranjamente de culise.
    Precizez caci am in posesia mea in copii 15 State de Plata Fictive si semnate in fals , Sentinta nr. 1508 C / 12.11.2010 a Tribunalului Neamt si Intimpinarea semnata si stampilata de catre Vigu Florin pe baza caruia a depus la Dosarul nr. 1769/103/2010 a Tribunalului Neamt aceste documente fictive si false la termenul de judecata care a avut loc pe data de 15.10.2010.
    Deasemeni aceste documente fictive si semnate in fals de Vigu Florin si confirmate prin aranjamente de culise de catre Inspectorii ITM Neamt ,se afla si la Dosarele nr.392/188/2010 a Judecatoriei Bicaz care a avut termende judecata pe data de 09.05.2012 si la Dosarul nr. 524/188/2012 a Judecatoriei Bicaz cu termen de Judecata pe data de 21.06.2012.
    Ramine de vazut ce Sentinte vor pronunta vajnicii Judecatori de la Bicaz.
    Oricum Tribunalul Neamt sa autocompromis….!!
    Poate Conducerea ITM Neamt se autosesizeaza si ia masurile corespunzatoare impotriva vinovatilor.
    Pot fi contactat :
    Dismerdatu Vasile
    1 ter , Rue Vassal , 94100
    Saint Maur des Fosses
    F R A N C E
    TEL. 0033 / 1 48 86 16 34
    Cu respect si cele mai bune ginduri !
    PS. : „Ramin la dispozitia persoanelor ori Institutiilor interesate de acest caz care sper sa ma contacteze , cu documentele precizate mai sus , precum si multe altele pe care nu le-am precizat aici”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate