Activitatea ITM Neamt in luna iunie

0


In perioada 01.06.2013 – 30.06.2013, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2013”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003, republicata.
In aceasta perioada, 20 de inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au verificat 297 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 232 deficiente in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 176 de sanctiuni contraventionale insumand 178.600 RON.

A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA IUNIE :

A1. ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna iunie 2013 au fost realizate 107 vizite de control si evaluare la unitati economice.
Totodata, cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 116 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 32.500 lei.

Analiza situatiei accidentelor de munca

In luna iunie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt au fost inregistrate 4 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.

A2. ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca
In luna iunie au fost controlati un numar de 190 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 60 sanctiuni contraventionale din care 18 amenzi contraventionale, insumand 146.100 lei, respectiv 42 de avertismente contraventionale, pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata.
De asemenea au fost depistati 14 angajatori la care lucrau 33 persoane fara forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale de angajare a fost de 140.000 lei.
In cazul a 3 angajatori, au fost identificate un numar de 19 persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare, motiv pentru care s-a inaintat organelor de cercetare penala documentatia necesara pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art.264, alin.3 din Legea nr.53/2003 republicata.
Au fost depistate deasemeni 62 de persoane pentru care angajatorii, au inregistrat contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, cu incalcarea termenului prevazut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 65 de masuri pentru remedierea neconformitatilor si totodata fiind aplicate 29 de avertismente contraventionale si 3 amenzi in valoare totala de 2300 lei.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA IUNIE

I. Sedinta de lucru I.T.M. Neamt – Consiliul Consultativ Tripartit
In data de 20.06.2013, ora 900, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, s-a intrunit Consiliul Consultativ Tripartit la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt.
La sedinta au participat membrii desemnati ai organizatiilor sindicale si patronale cat si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt.
S-au dezbatut probleme legate de aplicarea corecta si unitara a legislatiei muncii (cu precadere dispozitiile Legii nr.62/2011 modificata si completata – privind dialogul social) in toate unitatile, in special in cele din invatamant.

II. Actiune privind implementarea legislatiei nationale in domeniul securitatii si sanatatii in munca reglementate de prevederile HG nr. 1049/2006-industria extractiva.

a) Obiectivele actiunii
• Verificarea modului de respectare de catre angajatori a legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca in industria extractiva de suprafata si subteran;
• Verificarea modului in care serviciile interne de prevenire si protectie din industria extractiva de suprafata si subteran isi desfasoara activitatea, sunt organizate si indeplinesc atributiile;
• Adoptarea unor masuri de prevenire impotriva caderilor de la acelasi nivel in industria extractiva de suprafata si teren;
• Verificarea modului in care angajatorii aplica practic prevederile HG nr. 1049/2006 in industria extractiva de suprafata si subteran, informarea si consultarea lucratorilor despre cele mai eficiente mijloace de protectie privind securitatea si sanatatea in munca;

b) Grupul tinta: actiunile de control se vor efectua in toate tipurile de intreprinderi care efectueaza activitati de extractie in sectorul de activitate miniera( coduri CAEN:05,07,08).

c) Durata actiunii – actiunea se desfasura pe parcursul trimestrului II al anului 2013, in doua etape:
– etapa 1 de informare si control: In perioada 01-05.04.2013 inspectoratele au derulat o campanie de informare despre aceste actiuni pentru toti angajatorii din judet.
Dupa aceasta perioada, pana la data de 07.06.2013, s-au derulat actiuni de control la unitatile care au ca obiect de activitate exploatarea substantelor minerale utile( ex. cariere de calcar, marna, nisip).
Au fost verificati 5 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 6 neconformitati si s-au dispus tot atatea masuri. La un numar de 5 angajatori s-au aplicat 6 sanctiuni contraventionale din care 2 amenzi in valoare de 7.500 lei si 4 avertismente.
Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
– Lipsa semnalizarii de securitate la balastiera si cariera;
– Lipsa intrerupatorului de oprire montat in lungul benzii transportoare;
– Lipsa clauzelor de securitate si sanatate in munca mentionate in contractele de prestari servicii;
– etapa a 2 de control: In perioada 10-28.06.2013, inspectoratele au procedat la verificarea masurilor dispuse in controalele din prima etapa. Au fost verificati un numar de 5 angajatori si s-a constatat indeplinirea celor 6 masuri dispuse in prima etapa.

III. Actiune de control la nivel national, in santiere temporare de lucrari de reabilitare termica a imobilelor, desfasurata in perioada 26.06.2013 – 28.06.2013.

In perioada de referinta, 6 inspectori de munca din cadrul compartimentului Control Sanatate si Securitate in munca, au luat parte la aceasta actiune.
Au fost verificati un numar de 19 agenti economici sau puncte de lucru ale acestora, avand un numar total de 285 salariati. Cu ocazia controalelor au fost constatate 24 deficiente, din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca si au fost dispuse 24 masuri.
S-au aplicat 24 sanctiuni din care 5 amenzi in cuantum de 39000 lei si 19 avertismente contraventionale.
Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:

– Nerespectarea prevederilor privind utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, cum sunt balustradele solide (suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară), platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime si care sa nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări;
-Nerespectarea prevederilor privind verificarea modului în care sunt protejate şi utilizate platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor astfel încât persoanele să nu cadă sau să fie expuse căderilor de obiecte.

IV. Actiuni de control la santierele organizate pe raza judetului Neamt unde se identifica lucrari de sapaturi, actiuni care se desfasoara in perioada mai-noiembrie 2013.

In luna iunie 2013 in cadrul acestei actiuni, au fost verificati un numar de 2 agenti economici avand un numar total de 38 salariati. Cu ocazia controalelor au fost constatate 2 deficiente, din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca si au fost dispuse 2 masuri.
S-au aplicat 2 avertismente contraventionale.
Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
-Incalcarea prevederilor referitoare la verificarea respectarii cerintelor proiectului privind tipul de sprijiniri si modul de montare/demontare a acestora;
-Incalcarea prevederilor referitoare la verificarea respectarii distantei suficiente fata de excavatii a gramezilor de pamant, materialelor si vehicolelor in miscare;

V. Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale în domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii conform programului sectorial pentru anul 2013, coordonat de către Comisia Europeană.

In luna iunie 2013, au fost verificati 4 agenti economici. Au fost identificate, 43 produse care au fost controlate in conformitate cu 4 directive europene transpuse in:
– H.G. 457/2003 – privind asigurarea securităţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasă tensiune;
– H.G. 1029/2008 – privind privind conditiile introducerii pe piata a masinilor;
-H.G. 332/2007 – privind privind stabilirea procedurilor pentru aprobarea de tip a motoarelor destinate a fi montate pe masini mobile nerutiere si a motoarelor destinate vehiculelor pentru transportul rutier de persoane sau de marfa si stabilirea masurilor de limitare a emisiilor gazoase si de particule poluante provenite de la acestea, in scopul protectiei atmosferei;
– H.G. 1756/2006 – privind privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizarii in exteriorul cladirilor
Nu au fost aplicate sanctiuni contraventionale.

VI. Actiunea nr 15 din Programul Cadru al Inspectiei Muncii- Verificarea modului în care agenţii economici respectă prevederile legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în activităţile de transport intern, depozitare şi utilizare a substanţelor de uz fitosanitar şi a îngrăşămintelor chimice în agricultură”.
Actiunea se desfasoara in perioada 01.04.2013-30.11.2013.

In luna iunie 2013 in cadrul acestei actiuni, au fost verificati un numar de 2 agenti economici, avand un numar total de 12 salariati. Cu ocazia controalelor au fost constatate 3 deficiente, din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca si au fost dispuse 3 masuri.
S-au aplicat 3 avertismente contraventionale.
Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:

– Lipsa instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca;
-Nu a fost asigurat echipamentul individual de protectie pentru salariatul care efectueaza operatia de imprastiere a substantelor fitosanitare;
-Lucratorii nu au fost informati si instruiti asupra proprietatilor substantelor chimice folosite;
Lipsa evaluarii riscurilor la folosirea produselor fitosanitare;

VII. Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile OUG nr.99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca

In luna iunie 2013 in cadrul acestei actiuni, au fost verificati un numar de 5 agenti economici, avand un numar total de 18 salariati. Cu ocazia controalelor au fost constatate 5 deficiente, din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca si au fost dispuse 5 masuri.
S-au aplicat 5 avertismente contraventionale.

VIII. Intalniri cu angajatorii, cu lucratorii desemnati in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru informare si consiliere.

In luna iunie 2013 au fost organizate 6 intalniri cu angajatorii, la care au participat un numar de 137 persoane (angajatori, lucratori cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, conducatori ai locurilor de munca, lucratori desemnati) apartinand unor intreprinderi din domeniul constructiilor si transporturilor.
La intalnirile cu angajatorii din constructii s-au abordat subiecte cum ar fi: analiza accidentelor de munca produse in anul 2012, rezultatele campaniilor in domeniul constructiilor in anul 2013 si aplicarea H.G. nr. 300/2006.
La intalnirile cu angajatorii din domeniul transporturilor au fost prezentate statistici ale accidentelor rutiere si accidente de munca din acest domeniu. Cu aceasta ocazie s-au efectuat testari la conducatori auto. De asemenea la aceste intalnirii s-au abordat si teme specifice riscurilor emergente si substantelor periculoase.

IX. In luna iunie 2013, inspectorii de munca, au participat la 10 sedinte ale comitetelor de securitate si sanatate in munca, organizate de 10 angajatori (cu peste 50 de lucratori), sedinte in cadrul carora – dialogul real intre partenerii sociali: patronat, sindicat/reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice si reprezentantii institutiilor statului – a avut ca obiect imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca la nivelul unitatii, respectiv propuneri privind politica de securitate şi sănătate în muncă şi planul de prevenire şi protecţie, conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare şi funcţionare.

X. In luna iunie 2013, ca o alternativa la activitatea de control, s-au organizat intalniri cu un numar de 15 angajatori, ocazie cu care s-a evidentiat din nou principalul obiectiv in domeniul relatiilor de munca, respectiv: identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata, cat si riscurile ce le implica folosirea fortei de munca fara forme legale.
Au fost dezbatute rezultatele activitatilor Inspectoratului Teritorial de Munca pana la aceasta data si s-a luat act de faptul ca inca mai sunt angajatori care nu inteleg sa respecte dispozitiile legale in domeniul legislatiei muncii, folosind in continuare persoane fara forme legale de angajare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate