„A murit într-un spital din România, infectat cu peste 20 de virusuri”. Dacă nu crezi asta, înseamnă că ești un om ușor de manipulat

0

A murit într-un spital din România infectat cu peste 20 de virusuri” nu este nici pe departe o știre falsă, ci o realitate care se poate folosi pentru ca tu să fii manipulat. Din păcate, felul în care ești manipulat ține direct de nivelul de educație pe care îl ai și de modul în care vezi adevărurile în contextul general. Să îți explicăm mai multe, folosindu-ne de exemplul dat.

În mod normal orice om care moare acum infectat cu COVID, mai este cu certitudine infectat cu câteva sute de virusuri, deci pe certificatul de deces unde scrie că omul a murit cu (nu de) un anumit virus, mai pot fi adăugați încă ale zeci de virusuri cu care omul era infectat în acel moment. Un simplu exemplu este virusul vărsatului de vânt care rămâne latent în corp și se poate oricând reactiva sub forma a ceea ce știm că se numește Zona Zoster, o formă agresivă și dureroasă a bolii.

La acest nivel al informației primite intervine prima dată educația care ar trebui să îți spună că oricum în permanență ești infectat cu o mulțime de virusuri. Dacă ai învățat sau ai citit despre ”virom” și ”microbiom” ai fi știut deja că ești în permanență contaminat cu milioane de virusuri, bacterii și microbi.

La nivelul doi al informației primite, educația pe care o ai se pune singură și subconștient în context, rezultând imaginea reală conform căreia este normal ca atunci când mori de orice să fii și contaminat cu o mulțime de virusuri.

Lipsa educației plasată în context te face ca citirea titlului ”A murit într-un spital din România infectat cu peste 20 de virusuri” să îți creeze o stare de temere, stare care deschide porțile psihologice ale manipulării.

Exemplul de mai sus, cu o informație absolut reală, este ales pentru a fi elocvent și a înțelege care sunt mecanismele simple prin care poți fi manipulat fără să fii mințit cu nimic. Toată manipularea se bazează doar pe lipsa ta de informații și educație, dar, atenție: Nu trebuie să îți fie rușine că nu ești un om care deține toate informațiile și că nu ai făcut atât de conștiincios școala încât să știi despre virom, genom, microbiom etc. Nimeni nu le știe pe toate și toți putem pica în plasa manipulărilor dacă nu știm cum să ne protejăm de ele.

Există un ”vaccin” pentru protecția ta contra manipulării. Se cheamă vaccinul ”De ce nu?”. La orice informație menită să îți creeze o emoție, o stare de temere, panică sau cum vrei s[-i zici, adaugă întrebarea ”De ce nu……”. EX: Dacă ”A murit într-un spital din România infectat cu peste 20 de virusuri” – De ce nu au închis spitalul? De ce nu au acționat ca și cum ar fi fost ceva apocaliptic după cum reiese din titlu? De ce nu au mers au aruncătoarele de flăcări să ardă marele focar de virusuri?

Acesta este salvarea ta de manipulare. Când ți se pare că ceva este incredibil de grav, întreabă-te de ce nu acționează autoritățile sau cei implicați ca și cum ar fi ceva extrem de grav. Întotdeauna pune-ți întrebări când o informație e de natură să te sperie. Doar răspunsurile pe care ți le dai singur la setul de întrebări pe care ți le pui te vor ajuta să faci diferența între o manipulare și o informație care ar trebui să te îngrijoreze cu adevărat.

Preventiv, poți pune din când în când mâna pe o carte, te poți uita la un documentar, poți citi sau vedea pe internet foarte multe lucruri interesante din orice domeniu de activitate și, cel mai important, nu uita că oricând poți învăța lucruri noi de la oricine. Dacă ai ajuns cumva la nivelul la care le știi pe toate atunci acest articol nu îți este de nici un ajutor.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate