A fost promulgată legea confiscării extinse a averilor persoanelor condamnate

Președintele României, Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene (PL-x 537/07.12.2017).
Actul normativ prevede confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, pe 13 octombrie. Vezi aici procesul legislativ.
Actul normativ modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal astfel:
- (1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
- 2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
Procurorul mai are obligația de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. Astfel, la articolul 249 din Codul de procedură penală a fost introdus un nou alineat:
- „În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”.
Citiți textul integral mai jos:
pr537_17
