A fi sau a nu fi incompatibil ….. aceasta este intrebarea

6

Au ajuns la urechile noastre foarte multe discutii legate de starea de incompatibilitate sau compatibilitate a doamnei viceprimar Monica Anton . Pentru a lamuri aceasta situatie de care se vorbeste doar pe la colturi am solicitat ajutorul Agentiei Nationale de Integritate care ne-a raspuns ca „deținerea calității de avocat concomitent cu cea de viceprimar este de natură să genereze o situație de incompatibilitate ” .

Intrebarea adresata de noi Agentiei Nationale de Integritate :
Deoarece noi nu deținem cunoștințe aprofundate legate de stările de incompatibilitate, vă rugăm să ne sprijiniți prin oferirea unui răspuns legat de o astfel de situație:
Un consilier local ales devine viceprimar. În același timp, acest consilier local ajuns viceprimar are și calitatea de avocat, având propriul cabinet de avocatură.
Este legal ca în calitatea sa de viceprimar să mai presteze și activitatea de avocat?

Agentia Nationala de Integritate ne raspunde :
Urmare a solicitării dumneavoastră transmisă Agenției Naționale de Integritate, în temeiul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă transmitem următoarele:
Conform dispoziţiilor art.15 – art. 16 din Legea 51/1995 republicată pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat:
”Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat;
b) ocupaţiile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ.”
”Exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu:
a)calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
b)activitati si functii didactice in invatamantul juridic superior;
c)activitatea literara si publicistica;
d)calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier in proprietate intelectuala, consilier in proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, in conditiile legii.
Potrivit dispoziţiilor art.2 alin. (1) din Legea nr. 393/3004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, viceprimarul are calitatea de ales local.
Secţiunea a 4-a a Capitolului III din Titlul IV al Cărţii I din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor, aplicabil aleşilor locali.
Astfel, potrivit art.87 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare:
ART. 87(1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu:
a) funcţia de consilier local;
b) funcţia de prefect sau subprefect;
c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia;
d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice;
e) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate comercială;
f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional;
g) calitatea de comerciant persoană fizică;
h) calitatea de membru al unui grup de interes economic;
i) calitatea de deputat sau senator;
j) funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat sau o altă funcţie asimilată acestora;
k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale.
(2) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti nu pot deţine, pe durata exercitării mandatului, funcţia de consilier judeţean.
(3) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.”
Potrivit dispoziţiilor art. 61- art. 62 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale:
Art. 61. – (1) Comunele şi oraşele au câte un primar şi un viceprimar, iar oraşele reşedinţă de judeţ, câte 2 viceprimari, aleşi în condiţiile legii. Viceprimarii nu pot fi în acelaşi timp şi consilieri.
(2) Primarul participă la şedinţele consiliului local şi are dreptul să îşi exprime punctul de vedere asupra tuturor problemelor supuse dezbaterii.
(3) Pe toată durata exercitării mandatului de primar, respectiv de viceprimar, contractul de muncă al acestora la instituţii publice, regii autonome, companii naţionale, societăţi naţionale, societăţi comerciale cu capital majoritar de stat sau la societăţile comerciale de sub autoritatea consiliilor locale sau judeţene se suspendă de drept.
(4) Primarul şi viceprimarul primesc, pe toată durata exercitării mandatului, o indemnizaţie stabilită în condiţiile legii.
Art. 62. – Calitatea de primar, respectiv de viceprimar, este incompatibilă cu:
a) funcţiile şi calităţile prevăzute la art. 30 alin. (1), care se aplică în mod corespunzător;
b) orice funcţie de conducere din cadrul societăţilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar majoritar ori din cadrul societăţilor naţionale, companiilor naţionale sau regiilor autonome;
c) orice alte activităţi sau funcţii publice, cu excepţia funcţiilor didactice şi a funcţiilor din cadrul unor fundaţii ori organizaţii neguvernamentale.
În concluzie, în conformitate cu prevederile legale sus-menționate, opinăm că deținerea calității de avocat concomitent cu cea de viceprimar este de natură să genereze o situație de incompatibilitate.
Menționăm că acesta reprezintă punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate și nu o interpretare generală și obligatorie a textelor de lege amintite.

De aici incolo incepe partea cea mai interesanta .
Pentru a se lamuri oficial referitor la starea de compatibilitate, doamna Monica Anton , de buna credinta , a solicitat si ea acelasi lucru catre A.N.I. dar a primit un raspuns diametral opus si anume ca „nu exista situatie de incompatibilitate intre calitatea de viceprimar si statutul de avocat „ .
Doamna viceprimar s-a aratat intrigata si mirata de aceasta contradictie intre raspunsurile A.N.I. si a declarat ca va cere imediat o lamurire Agentiei Nationale de Integritate pentru a nu fi nici un dubiu si pentru a-si desfasura activitatea in plina legalitate .

Raspunsul primit de la A.N.I. de doamna Anton ne-a fost pus la dispozitie chiar de dumneaei, ocazie cu care-i  multumim pentru colaborare si pentru faptul ca este singurul politician din cadrul majoritatii pietrene care a inteles  importanta majora a transparentei in subiectele mai delicate .

Ipoteze de lucru :

1. A.N.I. este o institutie care se contrazice singura .
2. Unul dintre raspunsul primite de noi sau de doamna viceprimar sunt obtinute prin trafic de influenta , mita , fals sau alte metode ilegale .Asta nu inseamna ca ar exista suspiciuni ca doamna Anton ar fi facut asa ceva ci este doar o ipoteza de lucru prin reducere la absurd.
3. Exista o chichita legala care ne scapa noua .

De aici incolo ii mai lasam si pe altii sa isi bata capul si sa se lamureasca care dintre cele doua citate din A.N.I. este valabil:

„deținerea calității de avocat concomitent cu cea de viceprimar este de natură să genereze o situație de incompatibilitate”

SAU

„nu exista situatie de incompatibilitate intre calitatea de viceprimar si statutul de avocat”

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Mihaela spune

    Buna ziua,

    Va rog frumos sa-mi spuneti daca se poate functia de primar este compatibila sau incompatibila cu cea de presedinte la o asociatie de locatari ?

    Va multumesc frumos!

  2. interlopii conduc orasul spune

    Da poate mai interesant este cum e sa primesti ca viceprimar un audi alb, limuzina de lux de la un interlop din consiliu judetean. Asta nu e incompatibilitate? Pe dracu, noi facem teorie si miliardele zburda pe strada.

  3. dihorul spune

    beeey, nu va luati de avocatul poporului !

  4. terente spune

    va rog sa aveti in vedere ca monica este si lichidator judiciar si cum stie tabla impartirii obtine multe dosare de lichidare CRED CA ACEASTA CALITATE DE LICHIDATOR JUDICIAR COMPLICA FOARTE MULT ATRIBUTIILE SALE DE VICEPRIMAR DEOARECE SE OCUPA DE VANZAREA PATRIMONIULUI AFLAT IN PROPRIETATEA SOCIETATILOR COMERCIALE AFLATE IN FALIMENT.DIN ACEST PUNCT DE VEDERE TRAFICUL DE INFLUENTA SI CORUPTIA NU POT FI EVITATE LA NIVELUL LUI BOSTAN ANTON IVU MONICA.

  5. Mos Ceaciun spune

    Pot sa pun pariu ca va fi si viceprimar si avocat. Subscriu la cele spuse de popa gheorghe adrian

  6. popa gheorghe adrian spune

    ANI are o mare problema…asteptam si o demisie, ca sa nu spunem o ancheta. Incompatibilitatea se vede de la o posta, doar cu o conditie, sa fi independent si nu PDList. Oricine vede ca nu poti fi avocat si viceprimar – functionar al statului care lucreaza cu banii cetatenilor si poate sa-si aloce contracte pe care sa le incaseze ca avocatd-na viceprimar. Inconsecventa, practica neunitara, solutiile diametral opuse sunr SERVITE ZILNIC cetatenilor in instantele de judecata. Ce ne mai mira la o institutie ca ANI cand instantele de judecata isi bat joc de oameni prin solutiile aiurea pe care le pronunta. Clar venrdictul corect al ANI este cel de incompatibilitate intre calitatea de avocat si functia de viceprimar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate