A crescut prețul gazelor, după ce Gazprom a sistat furnizarea în Polonia și Bulgaria

0

Gazprom a anunțat astăzi că a suspendat livrarea de gaze în Bulgaria și Polonia, deoarece țările au refuzat plata în ruble. Acest lucru nu afectează Ungaria, care primește în continuare gaz prin Bulgaria și Serbia, livrare gestionată separat.

Compania a anunţat că livrările vor fi reluate odată ce aceste plăţi vor fi efectuate.

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, transmite Bloomberg. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile Futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie, potrivit AGERPRES.

Comisia Europeană a reacționat astăzi printr-un comunicat de presă în care arată că „Anunțul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către anumite state membre ale UE reprezintă o altă provocare din partea Kremlinului. Dar utilizarea de către Kremlin a combustibililor fosili pentru a încerca să ne șantajeze nu ne surprinde deloc. Comisia Europeană s-a pregătit în acest sens, în strânsă coordonare și solidaritate cu statele membre și cu partenerii internaționali. Răspunsul nostru va veni imediat, într-un mod unit și coordonat.” 

Potrivit Comisiei Europene, în prezent, atât Polonia, cât și Bulgaria primesc gaze de la vecinii lor din UE. Uniunea Europeană va introduce un plan de aprovizionare cu gaze și de stocare a acestora pe termen mediu pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Est, pentru a folosi energie regenerabilă, dar și gaz din SUA.

Am ajuns, de asemenea, la un acord cu SUA pentru a asigura importuri suplimentare de GNL în acest an și în anii care vin. În plus, colaborăm strâns cu statele noastre membre pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze și din partea altor parteneri. Pe termen mai lung, REPowerEU ne va ajuta, totodată, să trecem la o aprovizionare cu energie mai fiabilă, mai sigură și mai durabilă. La jumătatea lunii mai vom prezenta planurile noastre de accelerare a tranziției verzi. Fiecare euro pe care îl investim în sursele regenerabile de energie și în eficiența energetică este o plată anticipată pentru viitoarea noastră independență energetică.”, mai arată Comisia Europeană.

Importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă, a declarat, miercuri, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate