Un deputat e mai valoros decat un magistrat!?

5

Cu totii stim ca la parcurgerea a 100 km de drum consumul dejustitie combustibil poate varia din diverse motive. Astfel, constatam ca deputatilor si senatorilor li se deconteaza 9,5 litri de combustibil pentru 100 km parcursi pe cand magistratii, tot bugetari, au la dispozitie doar 7,5 litri pentru aceeasi distanta. Ma intreb, ca simplu cetatean, cu ce balanta se masoara consumul de combustibil de la o categorie profesionala la alta? Vorbind de bugetari, ar trebui ca suta de kilometri sa fie aceiasi si pentru judecator si pentru senator. In practica insa, unitatea de masura-kilometrul – este la fel pentru toata lumea, dar diferenta o face discriminator legiuitorul, adica vorba romanesca “pentru unii muma pentru altii ciuma”. Nu ca iubesc o categorie profesionala in detrimental alteia, dar nu s-ar putea face economii la bugetul de stat si din aceasta diferenta stabilita abuziv de parlament? Adica, diferenta de 2 litri/100 km, in plus, de care beneficiaza deputatii si senatorii se reflecta in consumul limuzinelor de lux sau jeep-anele din fata Parlamentului? Stau si ma intreb, daca magistratlor din Romania li se deconteaza doar 7, 5 l/100km, si n-am vazut magistrati nemultumiti, deputatilor sau senatorilor de ce li se deconteaza 9,5 l/100km? Se poate desprinde cu usurinta ca si deputatii se pot incadra tot la 7,5 l/100 km. Diferenta de consum se poate justifica in 2 situatii, ambele subiective: ori depasesti viteza legala si consumul creste, ori masina este puternica-motorul mare- si consumul creste simtitor. Pentru ambele sunt solutii: senatorii si deputatii sa respecte viteza legala ori sa cumpere masini pana in 2000 cmc, pentru a se incadra in acest consum. La un simplu calcul, 588 parlamentari pot economisi: 588 parlamentari x 2 litri/100km x 4 (4×100 km-minim)/saptamana= 4704 litri/saptamana, adica in 52 saptamani cat are 2013= 244.608 litri/an economie = 1.468.000 lei ron echivalentul a 334.000 euro economie la BUGETUL DE STAT

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Art. 80. – Judecatorii si procurorii beneficiaza anual de 6 calatorii in tara dus-intors, gratuite, la transportul pe calea ferata clasa I, auto, naval si aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru 6 calatorii in tara dus-intors, in cazul in care deplasarea se efectueaza cu autoturismul.

Legea nr.96/2006, actualizata la 1.01.2011 privind Statutul deputatilor si senatorilor

ARTICOLUL 44
Dreptul la transport gratuit

(3) Deputaţii şi senatorii care folosesc autoturismul proprietate personală pentru a se deplasa săptămanal din localitatea unde domiciliază la Bucureşti şi inapoi, cei care au domiciliul in Bucureşti şi se deplasează, cel mult o dată pe săptămană, in circumscripţia electorală in care au fost aleşi şi inapoi, precum şi cei care efectuează deplasări in ţară, ca urmare a sarcinilor trasate de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, de birourile permanente ale celor două Camere, de comisiile permanente sau de către liderii grupurilor parlamentare, pentru activităţi legate de exercitarea mandatului, vor primi contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 km parcurşi.

Ce concluzie s-ar putea trage? Ca un deputat este mai valoros decat un magistrat cu 2 litri de benzina?

Adrian Gheorghe Popa

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. cristi spune

    Dle Gaidau, din 9 voturi sunteti la -1. adica 4 cu plus si 5 minus…se pare ca pulimea nu agreeaza astfel de masuri si vrea in continuare austeritate si impozite, taxe, tva…si alte mariri de biruri…NATIUNEA ROMANA ISI MERITA SOARTA!

    1. marius spune

      Cristi,nu te mai uita peste gard la capra vecinului.

  2. cristi spune

    Niste hoti si unii si altii…sa le ia toate privilegiile ca tot acolo stau. Eu m-as duce deputat sau senator ori judecator FARA SALAR!!! nici masina la scara n-am nevoie, doar sa am functia…ce bani as face…salariul de 5000 ron le ajunge la tenis sau la club intr-o seara acestor nesimtiti

  3. marius spune

    Adrian,draga,un dipotat este ales de marea masa a poporului,el e reprezentantul nostru,al plebei,al judecatorului(ca si d-nia sa voteaza),in parlament. Adunareala aia de baieti destepti,in majoritate cu studii juridice,care dorm pe legi,dar care dupa spusele lor trebuie sa hotarasca tot in tara.
    Sinergia si logica ne spun ca,DA,dipotatii si senatorii ESTE mai valorosi.
    Pai nu stim noi ca justitia e plina de corupti !
    Despre ailalti nu prea stim ca ei are imunitate la lege.
    Ei e mai presus de lege,asa ca sunt mai valorosi
    asta-i una din variante(de tachineala),ca mai am si altele.
    Adevar,graiesc eu tie

  4. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    O solutie de bun-simt, care vine in intampinarea cerintelor statului de a evita risipa, fara sa-l supuna pe cetateanul de rand la un nou efort financiar. Acest gen de viziune, izvorat dintr-o dorinta civica sincera, reprezinta prin analizarea evidentelor o contributie serioasa la imbunatatirea bugetului statului. Sumele economisite pot fi utilizate in alte scopuri: investitii aducatoare de profit la buget, sustinerea financiara a unor spitale de stat sau sprijinirea elevilor defavorizati, dornici sa studieze etc. In acest an, statul roman trebuie sa returneze o parte importanta din imprumuturile facute de administratia portocalie, pentru a construi stadioane in panta si parcuri de agrement in sate pustii. Fiecare leu conteaza, fiecare idee benefica acceptata valoreaza enorm.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate