Detectorul autonom de fum va poate salva viata

0

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț a demarat o campanie de informare publică privind echiparea locuințelor cu detectoare de fum de tip autonom.

Obiectivul prezentei campanii este de a genera o creştere a numărului de locuinţe echipate cu detectoare de fum autonome, având în vedere numărul mare de decese înregistrate în perioada 2003-2011 ca urmare a incendiilor de la gospodăriile populaţiei. Până la această dată nu a fost realizată o astfel de campanie, autorităţile acţionând în sensul reducerii victimelor şi numărului de incendii de la gospodăriile populaţiei doar prin prezentarea unor reguli de prevenire prin intermediul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Prin Detector de fum de tip autonom/Dispozitiv autonom de alarmare la fum se înţelege: Dispozitiv care dispune de alimentare locală (baterii) care conţine elemente de detecţie a fumului şi care este proiectat pentru declanşarea unei alarme de incendiu în aplicatii casnice.

Conform art. 4.1.17 din Normativul pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor de semnalizare a incendiilor indicativ I18/2-02, clădirile de locuit particulare se recomandă să se doteze cu detectoare de fum de tip autonom (dispozitiv autonom de alarmare la fum). Acestea pot funcţiona o durată mare de timp, peste 1 an, alimentate la baterii de 9 Vcc.

Tipul cel mai indicat de detector utilizat pentru asigurarea protecţiei persoanelor din clădirile civile (publice) este detectorul de fum. Celelalte tipuri de detectoare, de căldură şi de flacără, se utilizează suplimentar faţă de detectoarele de fum sau numai în acele spaţii în care incendiul în faza incipientă se manifestă prin creşteri de temperatură sau flăcări sau are o evoluţie rapidă.

Statistica incendiilor arată că, în ultimii ani în România, în ciuda eforturilor făcute de inspectoratele pentru situații de urgență, numărul incendiilor soldate cu victime şi pagube materiale importante la gospodării cetăţeneşti s-a menţinut ridicat.

Dacă la nivel european, România are cele mai mici valori la indicatorii “incendii la 100.000 de locuitori”, respectiv “incendii la 1.000 km2”, din nefericire indicatorii “numărul victimelor” şi “valoarea pagubelor” înregistraţi în urma incendiilor sunt foarte ridicaţi.

Având în vedere că numai în ultimii 5 ani au fost afectate 50.000 de locuinţe şi că un număr foarte mic de cetăţeni au încheiat o asigurare pentru locuinţă şi/sau bunurile materiale personale, rezultă că în medie, anual, în România, circa 10.000 de persoane îşi pierd locuinţa în urma incendiilor.

•la fiecare trei zile 2 locuinţe sunt afectate de incendii

•în judeţul Neamţ 6 oameni mor anual în incendii

•din cele 56 de persoane decedate în perioada 2003-2011, 24 au vârsta peste 70 de ani

•în perioada 2003-2011, 21 copii au fost răniţi şi 4 au decedat în incendii

Campania de informare şi promovare a echipării locuinţelor cu detectoare de fum de tip autonom este o campanie de conștientizare a cetățenilor asupra riscurilor existente și de educare publică, având ca obiectiv trecerea publicului țintă de la nivelul atitudinal la nivelul comportamental

Pentru reducerea victimelor şi a pagubelor produse de incendiile de la gospodăriile populaţiei considerăm că ar fi necesară echiparea locuinţelor cu detectoare autonome de fum, similar locuinţelor din occidentul Europei şi din Statele Unite ale Americii. După realizarea acestei etape vor fi necesare campanii de verificare a bateriilor detectoarelor.

Prin implicarea activă a tuturor participanţilor la această campanie se poate reduce numărul victimelor din incendiile de la gospodăriile populaţiei precum şi cuantumul pagubelor materiale. La această dată, pe fondul crizei economice existente considerăm că populaţia va fi receptivă la această modalitate de protejare a bunurilor. După ce asigurarea locuinţelor va deveni obligatorie, prezenţa unui detector de fum va conduce la scăderea cuantumului asigurării.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate