Focar de toxiinfecţie alimentară la Mânăstirea Tazlău

0

 

În data de 9 septembrie a.c. la Hramul Mănăstirii Tazlău, după slujba religioasă şi sfinţirea Staţiei de captare a apei din comună, unde au participat un număr de aproximativ 320 de persoane, s-a servit masa pentru toţi participanţii începând cu ora 13.00.
În aceeaşi zi, în jurul orei 16.00 două persoane s-au prezentat la secţia de boli infecţioase cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Pe parcursul întregii zile şi nopţi s-au prezentat la aceeaşi secţie alţi 19 pacienţi, care prezentau simptome de greaţă, vărsături, dureri abdominale, frisoane, afebrili.
La ora 20.45 la ordinul Prefectului, în calitate de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere gravitatea focarului de toxiinfecţie alimentară s-a pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Neamţ.
Mâncarea servită a fost preparată în cursul zilei de sâmbătă şi a nopţii de sâmbătă spre duminică la bucătăria mănăstirii de către femei din satul Tazlău. Aperitivele servite au fost aşezate pe masă cu aproximativ două ore înainte de servirea mesei. Alimentele încriminate sunt: sarmale de peşte, caş, ciorbă de peşte, peşte prăjit, icre preparate de localnici.
S-au înregistrat un număr de 21 de cazuri cu toxiinfecţie, din care 12 cu o formă uşoară şi 9 medie. Printre măsurile întreprinse sunt izolarea şi tratarea bolnavilor (13 persoane au fost internate la secţia Boli infecţioase a Spitalului judeţean Neamţ, 3 la Pediatrie şi 5 izolate la domiciliu), recoltarea probelor pentru analize, interzicerea consumului alimentelor rămase şi continuarea anchetei epidemiologice.
Luni, 10 septembrie a.c. până la ora 9.30 deja au fost externate 8 persoane din cele 21 internate la Spitalul judeţean Neamţ.
Pe tot parcursul acestei situaţii de urgenţă, activităţile au fost atent monitorizate de o comisie formată din reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, sub conducerea directă a subprefectului Daniela Soroceanu.

Comunicat Prefectura

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate