Bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare care au nevoie de un stent se descurcă așa cum pot…dacă mai apucă. La Piatra-Neamț (încă) nu se poate. De ce?

5

În condițiile în care mortalitatea cauzată de afecțiunile cardiovasculare în județ se ridică undeva la aproape 60 la sută (procentual vorbind), este cel puțin îngrijorător faptul că în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu există un departament de chirurgie intervențională care să poată rezolva problemele bolnavilor care au nevoie de montarea unui stent.

Pentru cei care nu cunosc această noțiune, stentul este un dispozitiv flexibil în formă de cilindru care se introduce în interiorul unei artere prin care fluxul sanguin este redus.

De ce în alte orașe se poate, iar la noi nu? Aflăm răspunsul de la managerul SJU, domnul Alexandru Filimon:

R: Ce prioritate mai mare poate avea un spital decât principala cauză de deces?

A. Filimon: În județul Neamț, într-adevăr avem foarte mulți bolnavi cronici: boli cardiovasculare, diabet și să știți că avem și foarte multe afecțiuni psihice. Revenind la întrebarea dvs., am discutat și cu doamna doctor Corcoz, șefa de secție și atunci când s-au făcut discuția și studiul medical pentru noul spital pot să vă zic că una dintre cerințele pe care noi le-am avut a fost să avem în cadrul secției de cardiologie un compartiment pentru chirurgie intervențională unde să putem face aceste lucruri.

R: Dar până atunci – ținând cont că nu este ceva foarte complicat – iar pacienții de multe ori până la Iași sau la Tg. Mureș mor pe drum…având în vedere statistica, nu ar trebui aceasta să fie prioritatea numărul unu?

A. Filimon: Noi am discutat aceste lucruri pe întregul spital. Sunt secții care pe baza indicatorilor – sau pe baza indicatorilor demografici, dacă doriți – nu au aceeași activitate pe care ar trebui să o aibă, nu au gradul de ocupare al paturilor pe care ar trebui să îl aibă sau gradul de ocupare normal într-un spital județean. Când s-a făcut acel studiu am luat acest lucru în calcul – pot să vă spun că inițial spitalul avea un număr mai mic de paturi, acum are 880 (…) iar numărul de paturi într-un spital e limitat. Secția are un anumit număr, pe județe la fel, spitalele la fel, deci noi ca să înființăm acest compartiment sau ca să mărim numărul de paturi pe secția de cardiologie trebuie să luăm din altă parte. Multe dintre aceste permutări de paturi vor fi probabil implementate înainte de a fi dat în folosință noul spital.

R: Ca să rămânem la același subiect, să presupunem că te doare inima, te înțeapă…vrei să mergi la Policlinică, surpriză, te programează peste 3 luni. În 3 luni cred că îmi face și de 40 de zile dacă eu am o afecțiune care îmi pune viața în pericol. E firesc?

A. Filimon: Așa este contractul cu casa (n.red: CAS – Casa de asigurări de sănătate). Din păcate noi putem oferi aceste servicii între orele 07.00-13.00/14.00 iar în acel interval de timp se pot face un anumit număr de programări. Nu putem face mai mult chiar dacă se lucrează mai mult. Am aflat că în anii trecuți pe anumite specialități erau chiar și două ture iar anul acesta dorim să luăm în calcul această posibilitate pentru unele dintre specialități care au o cerere mai mare. Din discuții cu alți manageri de spitale am reținut o discuție de la Botoșani unde medici mai tineri sau poate care nu au cabinetele lor private și-au arătat disponibilitatea de a veni și de a lucra în policlinică ca și cum ar lucra într-un fel de mediu privat – deci în loc să meargă la alt cabinet în privat unde să primească 50% din consultațiile pe care le fac dumnealor, să le facă la spital – și atunci adresabilitatea și potențialul de a vedea acești pacienți mai repede mai crescut. E o altă variantă pe care o luăm în considerare.

E bine totuși că se iau în considerare variante. Pentru moment rămânem cu „am vorbit, am rezolvat, nu se poate”. Pentru o viață sănătoasă evitați consumul de sare, zahăr sau tutun.

Materialul video poate fi urmărit mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Cornel spune

    Pentru problemele urgente nu se cauta rezolvare. Cele care nu au mare solicitare sunt privite cu mai mult intere pentru a fi trecute la masuri indeplinite. Daca nu au idei sa se roage de cei care sunt preocupati de sanatatea oamenilor. Toti contribuim cu sume uriase la sanatate si nu beneficiem de servicii pe masura. La salarii sunt cei mai tari. Trebuie sa donam pentru a avea ceva de calitate. Mai bine plecam la alte centre din tara unde sanatatea pacientilor este mai importanta pentru cei care efectueaza actul medical.

  2. NEMTEAN spune

    Birocrație și dezinteres MAXIM,normal ca nu au interes,dacă 90%din banii alocați merg pe salariile lor nesimțite,asa sa_i ajute Dumnezeu! La TG Mureș se poate, medicii de acolo vin la Antares,la SJN NU!
    MANAGEMENT DE 2 BANI.

  3. Dan spune

    Doamne sfinte .Cred ca nu vb serios. Medicii din Piatra Neamț nu sunt in stare sa puna un diagnostic bun si vreti sa faca operații pe inimă?!

  4. Conducător auto spune

    Spitalele de stat în ndiferent de unde sun ele îi tratează pe pacienți că pe niste rău făcători,suntem tratații cu ura ,nu mai sunt profesioniști. Recent am avut nevoie de o coronografie mă simțeam foarte rău și am fost la institutul de boli cardiovasculare Iași ,mă tratat că pe un rău făcători,și te programează după 2/3 luni ,noroc cu un spital privat

    1. Emilian Barbu spune

      O fi vreo afurisanie, vreun blestem asupra acestui spital sa aiba manageri de felul celui acrual. Uitati ce raspuns anapoda da la intrebarea 2. Se invarte in jurul paturilor si nu spune nimic. El e in lumea lui, a imobiliarelor, la care n-a renuntat in timpul mandatului. Sunt total de acord cu ce se spune aici:
      – e strigator la cer sa se duca 90% din buget pe salarii
      – cum in alte locuri se poate si aici, nu?
      Si nu compar neaparat cu Muresul, acolo e centru universitar. Sa ne uitam mai aproape : Moinesti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate