OPC a verificat psicinele si zonele de agrement

1

In perioada 18 – 29 iunie 2012  in conformitate cu Programul Tematic de Control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor prind tematicile de control pe trimestrul al II-lea 2012, fost desfasurate actiuni de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor la operatorii economici care au in administrare stranduri, piscine, bazine de inot acoperite si descoperite, unitati de inchiriere echipamente de agrement , dupa cum urmeaza :

-stranduri,piscine,bazine de inot acoperite si descoperite – 6 operatori economici ;

-activitati de agreement desfasurate in spatiile de joaca pentru copii -2 operatori economici ;

-activitati de agreement nautic -2 operatori economici ;


Nu au fost identificate activitati de agrement desfasurate de organizatorii de distractii extreme.

Actiunea de verificare s-a desfasurat in orasul Piatra Neamt , Bicaz, com. Botesti –sat Barticesti si com.Baltatesti .

Au fost verificati un numar de 10 operatori economici  la care s-au constatat abateri de la prevederile legale

Piscine, bazine, ştranduri

Au fost verificati un numar de 6 operatori economici care detin si au in administrare stranduri, piscine si bazine de inot acoperite si descoperite , la care listele cu serviciile prestate aferente si tarifele se afiseaza la intrare in unitate .

In ceea ce priveste respectarea legislaţiei specifice privind normele de igienă la unităţile de folosinţă publică s-a constatat că unitatile sunt racordate la sistemele publice de alimentare cu apa potabila si sunt prevazute cu instalatii interioare pentru a determina calitatea apei de imbaiere – prin analiza fizico-chimica legata de prezenta clorului dar si analize microbiologice realizate la Directia de Sanatate Publica Neamt .La una dintre unitati dozarea si citirea clorului rezidual si a PH-ului se fac automat prin aparatele electronice din dotare si se inscriu intr-un registru de evidenta .Doar una dintre unitati, ce administreaza trei bazine – dintre care unul cu apa sarata – se alimenteaza din izvoarele proprii din localitatea Sarata judetul Bacau .

Toti operatorii economici verificati aveau in imediata apropiere a bazinelor, panouri care sa cuprinda masurile de igiena ce trebuie respectate de utilizatorul bazinului .

Sunt unitati la care s-a constatat inexistenta santurilor cu apa clorinata de jur imprejurul bazinului de inot ; sunt si unitati care folosesc la intrarea in bazin tavite  din PVC cu apa clorinata .

Toti operatorii economici din cei verificati au amplasate in incinta bazinelor grupuri sanitare si vestiare pentru femei si barbati conform normelor de igiena in vigoare .

Din cei 6 operatori verificati dosr unul are organizat un serviciu salvamar si punct de prim ajutor dotat cu medicamente in care isi desfasoara activitatea personal calificat . Ceilalti operatori economici verificati au personal medical calificat si exista dotarea necesara acordarii asistentei medicale.

 Operatorii economici verificati detin contracte de prestari servicii cu diferite firme pentru colectarea rezidurilor solide in recipiente metalice sau in cutii, cu pungi din material plastic, inchise etans si cu evacuarea ritmica a acestora.

 

 Activităţi de agrement (inclusiv de închirierea de echipamente de agrement, ski – jet – uri, atv-uri, moped-uri, biciclete etc; terenuri de tenis şi minigolf, săli de bowling; parcuri de distracţii şi echipamente pentru terenurile de joacă; water-park; etc.)

Au fost verificati operatori economici care desfasoara activitati de agrement. In ceea ce priveste existenţa listelor cu servicii şi indicarea tarifelor , intr-un singur singur caz, oferta de servicii de agrement – plimbari cu vaporasul si tarifele practicate nu sunt afisate intr-o forma clara – sunt doua tarife pentru copii  fara o delimitare a grupelor de varsta. Deasemenea, nu este indicata durata croazierei.

Au fost verificate spatiile de joaca amplasate in municipiul Piatra Neamt care, la data controlului erau functionale si indeplineau cerintele impuse de legislatia in vigoare, cu 2  exceptii : la un spatiu de joaca s-a costatat ca erau deteriorate elementele fixe din lemn ale unor echipamente de agrement , iar in alt caz s-a constatat ca echipamentele de agrement instalate ( trambulina, topogan, scranciobe ) nu aveau panou de avertizare pentru informarea consumatorilor cu privire la denumirea echipamentului, modul corect de utilizare si comportamentul adecvat al consumatorilor in timpul utilizarii, potentialele pericole, varsta minima, limita de greutate si inaltimea utilizatorilor, numerele de telefon in caz de urgenta .

Din categoria activitati de agrement prin inchirierea echipamentelor, in judetul Neamt exista activitatea de inchiriere hidrobiciclete. Consumatorii nu sunt informati referitor la modul de folosinta al echipamentului si la masurile de securitate al acestora .

Masuri  dispuse

Ca urmare a abaterilor constatate s-au dispus urmatoarele:

– termen de remediere a deficientelor constatate –in 10 cazuri ;

COMISAR SEF,

 ing. GELU MOLDOVANU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. gabriel spune

    foarte bine facut controlul! n-am ce zice! doar 2 spatii de joaca pentru copii nu erau conforme???????? eu v-as propune sa mai inspectati odata, domnilor de la OPC! inspecati cu bagare de seama, si nu doar asa ca sa fie. haideti ca va enumar eu cateva din spatiile de joaca cu probleme, daca dv nu le-ati depistat: la AURORA (varza!), in strand (mai multe tobogane au probleme), in Darmanesti (undeva pe langa fosta casa de copii baieti) – distrus aproape complet, pe bd. Dacia, cam in dreptul spitalului – scanduri lipsa la podurile ce duc la tobogan, pe Calea Romanului, doar toboganele sunt mai acatarii ca restul… In spate la Adridan idem. RUSINE!
    PS – daca ma contraziceti, o sa trimit poze! au datele pe ele, si o sa vedeti ca de la data inceperii controlului si pana mai saptamana trecuta, realitatea era alta decat cea din articol.
    INTREBARE – pe OPC neamt cine il verifica?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate