Prezentarea ansamblurilor MUNTENARII si NIKI

0

Seria prezentarii formatiilor participante in cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, eveniment care urmează să aibă loc între 4 şi 9 august, continua.

Detalii despre Festival aici.

Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri ,,Muntenarii”  Muntenii de Sus, judeţul Vaslui

Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri ,,Muntenarii” este păstrătorul celor mai vechi tradiţii şi obiceiuri ale comunei Muntenii de Sus. Înfiinţat în anul 2006, Ansamblul coordonat de prof. Daniela Adam, a desfăşurat o bogată activitate artistică, atât pe plan local şi naţional, cât şi internaţional, activitate răsplătită cu numeroase premii. Formaţia vasluiană nu se află la prima întâlnire cu publicul din judeţul Neamţ, “Muntenarii” numărându-se, deseori, printre invitaţii sărbătorilor comunelor nemţene. De altfel, în palmaresul formaţiei, se regăseşte şi Premiul I obţinut la Festivalului-concurs interjudeţean al tradiţiilor populare “Sărbătoare pe Ceahlău”, în 2011. “Muntenarii” s-a impus ca unul dintre ansamblurile reprezentative ale judeţului Vaslui, membrii săi având vârste cuprinse între 16 şi 80 de ani.

Formaţia se remarcă prin originalitatea repertoriului de jocuri şi cântece, precum şi prin frumuseţea costumelor populare. În toate acestea, se regăsesc influenţele istoriei zbuciumate, de peste 300 de ani, a locuitorilor din Muntenii de Sus. Comuna a fost locul de refugiu al muntenilor ardeleni alungaţi de stăpânirea maghiară şi care au căutat sprijin la domnitorii moldoveni. Cancelariile domneşti le-au dat pământuri şi, astfel, s-au statornicit în aceste locuri, dând şi numele aşezării.

NIKI

Formaţia artistică  NIKI a Comunităţii Elene s-a născut odată cu înfiinţarea Comunităţii Elene în Piatra-Neamţ, la 12 februarie 1990. Iniţiativa i-a aparţinut doctorului Nicolae Pavlidis, primul preşedinte al acetei for reprezentativ pentru grecii de aici.

Grupul a fost condus de prof. Elisabeta Cristea până în anul 2007, apoi  de prof. Smaranda Iamandi, până în anul 2009. Din anul 2010, NIKI este condusă de Nicoleta Vinerica.

La început, formaţia a  interpretat muzică instrumentală, vocală şi corală. Din 2009, la iniţiativa Sarandei Iamandi, vicepreşedinta comunităţii, s-a înfiinţat si compartimentul de dansuri populare greceşti. În prezent, compartimentul de dansuri este format din două grupe: cea mică, de şapte – opt ani,  şi cea mare paisprezece – cincisprezece ani, fiecare grupă fiind formată din şase perechi.

 NIKI participă în fiecare an la manifestări artstice pe plan local şi naţional.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate