„Primul Ajutor” – Nu e nimic mai nobil decât să salvezi o viață. Tu știi ce trebuie să faci?

0
Imagine cu caracter ilustrativ

Din nefericire, tragedii se petrec la tot pasul, însă mai dureros este faptul că într-o lume în care tehnologia ne domină, uităm să mai fim oameni, uităm să privim în jurul nostru, uităm să mai oferim o mână de ajutor, care de multe ori poate salva o viață. Asistăm adeseori la nenorociri ce se petrec sub ochii noștri și realizăm că pentru unii dintre noi este primordial să scoată telefonul mobil pentru a surprinde câteva poze cu persoana care, de fapt ar avea nevoie doar de câteva clipe de atenție din partea noastră pentru a scăpa din ghearele morții.

Astăzi, pe 16 septembrie, sărbătorim „Ziua Europeană de Prim Ajutor”, zi desemnată de către forurile coordonatoare ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie si Semilună Roşie in anul 2000, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei cunoaşterii regulilor de acordare a primului ajutor ­în acţiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.

Termenul „prim ajutor” înseamnă ajutorul oferit oricărei persoane care suferă de boli sau răni. Scopul său principal este de a proteja viața și de a împiedica agravarea stării de sănătate a persoanei bolnave.

Orice persoană poate efectua manevrele de salvare, nu doar personalul medical, de aceea este important ca fiecare dintre noi să cunoască regulile de bază și să ajute la nevoie. În caz de urgență, chiar și oamenii obișnuiți pot ajuta și pot salva viața cuiva oferind primul ajutor. Trusa pe care o avem la noi acasă și în mașină ar trebui să fie la îndemâna oricui, în orice moment.

Primul pas pe care trebuie să-l cunoaştem despre acordarea îngrijirilor este efectuarea manevrelor de resuscitare, până la sosirea personalului medical asistat. Studiile arată că resuscitarea imediată este esenţială pentru viaţa pacientului, de foarte multe ori el putând fi salvat de la moarte. Tocmai de aceea este nevoie ca oamenii să cunoască tehnicile de resuscitare.   

Dacă știți aceste tehnici de acordare a primului ajutor, care sunt descrise mai jos, veți putea face față unei situații neprevăzute și veți putea, poate, salva viața cuiva, în urma unui accident. „Primum non nocere” este un dicton latin care înseamnă „Mai întâi de toate, să nu faci rău”. Asta stă la baza tuturor acestor tehnici de acordare a primului ajutor. Când ai de-a face cu o accidentare, problema care se pune adesea este mai degrabă ce nu trebuie să faci decât ce trebuie să faci.

  • Îngenunchiați lângă persoana accidentată. Aveți descris în cele ce urmează toate aceste tehnici de acordare a primului ajutor.
  • Puneți podul unei palme în mijlocul pieptului/jumătatea inferioară a sternului.
  • Puneți podul celeilalte palme deasupra primei palme.
  • Întrepătrundeți degetele celor două mâini. Asigurați-vă că apăsați numai pe stern, nu pe coaste sau pe partea superioară a stomacului. Este foarte important să înțelegeți și să respectați pas cu pas aceste tehnici de acordare a primului ajutor.
  • Dintr-o poziție verticală, desupra pieptului și cu brațele drepte, apăsați 5-6 cm.
  • După fiecare compresie relaxați presiunea, dar mențineți contactul cu pielea. Repetați 30 de compresii, la o rată de 100-120 de bătăi pe minut (circa 2 pe secundă).
  • Durata compresiei și cea a eliberării trebuie să fie identice. Fiecare dintre aceste tehnici de acordare a primului ajutor este foarte importantă.

Atenție: Apăsați tare, apăsați repede, nu trebuie să vă opriți până când victima nu este în afara oricărui pericol sau până nu este preluată în grijă de personalul medical specializat. După 30 de compersii, se efectuază două respirații gură la gură (vezi Manevra doi de mai jos), apoi procedura se reia. Acestea sunt acele tehnici de acordare a primului ajutor pentru masajul cardiac.

  • După 30 de compresii, deschideți căile respiratorii utilizând metoda de hiperextensie a capului/ridicare a bărbiei.
  • Prindeți partea moale a nasului victimei cu ajutorul arătătorului și al degetului mare pe fruntea victimei.
  • Mențineți bărbia ridicată, dar deschideți gura. Toate aceste tehnici de acordare a primului ajutor sunt foarte importante.
  • Inspirați normal și puneți buzele în jurul buzelor victimei, pentru a etanșa.
  • Suflați constant în gură circa o secundă, până se ridică pieptul cu circa 2 cm.
  • Mențineți hiperextensia capului/ridicarea bărbiei, ridicați-vă gura și priviți coborârea pieptului.
  • Repetați o a doua respirație gură la gură. Cele două respirații trebuie să fie finalizate în mai puțin de 5 secunde. Aceste tehnici de acordare a primului ajutor sunt vitale.
  • Fără să întârziați, puneți din nou mâinile pe pieptul victimei și efectuați alte 30 de compresii. Apoi repetați respirațiile artificiale.

Atenție: Indicat ar fi să purtați o mască sau să vă acoperiți gura cu un șervetel/batistă, pentru a evita respirația „gură la gură” considerată a fi neigienică.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate