“Pisicutele, susceptibile de a provoca tentative de suicid”

4

Femeile care detin pisici sunt mai susceptibile de a avea probleme de sănătate mintală şi tentative de suicid, deoarece acestea pot fi infectate cu un parazit comun, care se poate gasi in  litiera pisicii.


Cercetatorii au descoperit ca femeile infectate cu Toxoplasma gondii (T. gondii) parazit, care se transmite prin contactul cu fecale de pisica sau prin consumul de carne insuficient fripta sau fiarta sau de legume nespălate, prezinta un risc crescut de tentativa de suicid.

Studiul a implicat mai mult de 45.000 de femei din Danemarca. Aproximativ o treime din populaţia lumii este infectată cu parazit, care se ascunde in celulele din creier si muschi, de multe ori fara a produce simptome.

Infecţia, care se numeste toxoplasmoza, a fost legată de boli psihice, cum ar fi schizofrenia, şi de schimbări ale comportamentului.

Studiul doctorului Teodor Postolache,  profesor  de psihiatrie la Universitatea din Maryland din Statele Unite, a declarat: „Noi nu putem spune cu certitudine că T. gondii este cauza principala a femeilor care încearca să se omoare, dar am găsit o asociere între infecţia predictivă şi tentativele de suicid, care justifică studii suplimentare.

Medicul Albert Reece, vice-presedinte al afacerilor medicale de la Universitatea din Maryland, a declarat: „Infectia cu T. gondii este o problema majora de sanatate publica in jurul lumii, şi mulţi oameni nu realizează că sunt infectate. Dr. Postolache este un expert neuroimunolog in cazuri de  sinucidere. Sinuciderea este o problemă extrem de importantă a sănătătii mintale. Aproximativ un milion de oameni se sinucid si inca 10 milioane in intreaga lume au tentative de suicid in fiecare an. Sperăm că acest tip de cercetare ne va ajuta într-o zi să găsim modalităţi de a salva multe vieţi, care ajung acum prematur la sinucidere. „

Acesta este cel mai mare studiul realizat vreodată pe subiectul  T. gondii şi tentativa de suicid, şi primul studiu prospectiv pentru a documenta tentative de suicid care au avut loc după ce infecţia a fost descoperită.

Echipa de cercetare condusa de dr.  Postolache de la Universitatea din Maryland a fost prima  care a raportat o conexiune între T. gondii şi a comportamentul suicidar în 2009. Acestia colaboreaza cu cercetatori din Danemarca, Germania şi Suedia pentru a confirma şi a investiga mecanismul care duce la această asociaţie.

Parazitul T. gondii prosperă în intestine de pisici, şi se transmite prin intermediul unor oochisturi trecute în materiile fecale ale acestora. Toate animalele cu sange cald se pot infecta prin ingestia de aceste oochisturi. In organism se raspandeste la creier şi muşchi, se ascunde de sistemul imunitar sub forma de  „chisturi” in interiorul celulelor.

Oamenii se pot infecta prin schimbarea litierei pisicilor infectate, consumul de legume nespălate, apă potabilă de la o sursă contaminată, sau mai frecvent, prin consumul de carne cruda sau  insuficient fripta sau fiarta, care este infestata cu chisturi.

Nespălarea cutitelor de bucatarie, după taierea carnii crude, înainte de manipulare, poate fi un alt element care  poate duce la infectii. Femeile insarcinate pot transmite parazitul direct la copii lor nenascuti si sunt sfătuite să nu schimbe litiera  pisicii, pentru a evita o posibila infectie.

Bebelusii nu produc anticorpi pentru  T. gondii pentru cel putin trei luni de la nastere, astfel încât anticorpii prezenţi în sângele lor reprezinta infectie la mame. Oamenii de stiinta au verificat registrele daneze de sănătate pentru a determina dacă oricare dintre aceste femei au avut mai târziu tentative de suicid, inclusiv cazuri de tentative de sinucidere violente, in care ar putea fi implicate arme, instrumente ascuţite şi săriturile de la locuri înalte.

Studiul a constatat ca femeile infectate cu T. gondii prezentau riscuri crescute de tentativa de suicid, comparativ cu cele care nu au fost infectate, iar riscul  părea să crească direct proportional cu  cresterea nivelului de anticorpi T. gondii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. marius spune

    zug zug sorinele

  2. marius spune

    @admin

    ADDÉNDUM s.n. Document adițional (la un contract, act etc.) care adaugă, specifică, elimină sau modifică anumite condiții particulare, speciale sau generale (ale contractului, actului etc.). (lat. addendum < n. al lui
    dupa cum se specifica Document aditional la un contract,act,ETC.
    ETC poate insemna si un articol cu caracter stintific

  3. marius spune

    just domnilor just
    primesc cu resemnare narcisista,egocentrista si infantila sfaturile d-vs.
    In legatura cu onania,dati-mi voie sa traduc pentru mai tinerii cititori: laba.
    nu stiu de unde aveti informatia ca aceasta poate fi trista sau vesela.
    probabil ca…
    dar ma opresc aici
    Va multumesc pentru ca mi-ati gazduit cele cateva comentarii pe care cu umilele mele cunostinte”academice „le-am postat pe site-ul d-vs
    Va rog sa-mi mai permiteti sa-mi mai satisfac poftele onirice continuind sa-mi mai folosesc mana tastand.
    Sper sa-mi intelegeti demersul si sa actionati in consecinta.
    P.S. IN nici un caz nu m-am referit la autorul articolului care din cate stiu eu a mai aparut si pe alte sit-uri
    Dar,daca autorul are mania persecutiei ..

  4. marius spune

    Un addendum publicat de … in…atentioneaza ca si Motanul Felix este deosebit de periculos microbii sai propagandu-se prin eter(aer) cu ajutorul PetShop-ului Antena 3 .
    Singura metoda de prevenire ar fi ca in litiera sa folosim fasii marunte din J.N.,iar perioada de expunere la dejectiile mieunacilor sa fie pe cat posibil scurtata , privind numai publicitatea
    Pentru vindecare priviti si alte tv. de stiri chiar daca gustul pe care vi-l lasa este mai amar. Nu se specifica durata curei , dar se presupune ca ar trebui cel putin..PERMANENT de acum incolo
    acest comment ofensator ar fi trebuit sa apara in ziar p.nt.
    daca n-a aparut ,n-a aparut posibil pt. a nu deranja pisihicul simtitor al unora.
    multumesc

    ADMIN : Explicatii pentru cititori
    addendum – act aditional la un contract
    mieunacilor – nu exista in dex
    psihic simtitor – sinonim cu – ingambamenttul cognitiv paradigmatic

    Intelegem perfect ca dumneavoastra vreti sa emanati din cuanta neuronala un aer cognitiv punitiv la adresa autorului acestui articol. Aceasta paradigma a comentatorului care doreste sa fie subliminal fortand limitele apobarii comentariilor pentru a reusi sa deranjeze autorul nu poate fi decat o dovada de acefalie infantila metamorfozata intr-un egocentrism cu tendinte de narcisism .
    Va rugam nu mai folositi cuvinte pe care nu le stapaniti pentru a nu va transforma singur comentariile intr-o onanie trista .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate