Şase minuni naturale noi declarate de World Heritage Sites

0

Sangha Trinational – împărţita între Camerun, Republica Central Africană şi Republica Congo, Lacurile Ounianga din Ciad şi Şisturile fosile Chengjiang din China au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial, în urma recomandărilor IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii). Parcul Natural Lena Pillars din Rusia şi Western Ghats din India au fost, de asemenea, adăugate in prestigioasa lista de către World Heritage Committee, un comitet constituit din 21 de tari.


IUCN, organismul oficial al Comitetului Patrimoniului Mondial consultativ asupra naturii, a prezentat acesteia rezultatele evaluărilor sale complete asupra valorilor naturale ale nouă situri . Ciadul se alatura familiei Comitetului Patrimoniului Mondial pentru prima dată.

Sangha Trinational este un lanţ de parcuri naţionale, împărţite între Camerun, Republica Central Africană şi Republica Congo. Sangha Trinational formeaza o reţea largă de peisaje bine conservate şi diverse, păduri şi râuri precum si o diversitate remarcabilă de plante şi animale. Zona găzduieşte cele mai mari populaţii intacte de elefanţi de pădure şi maimuţe mari, inclusiv specii pe cale de dispariţie cum ar fi gorile de ses si cimpanzei.

Sangha Trinational nu este un fragment, ci parte dintr-un mediu intact mult mai mare, cu perspective bune de conservare, şi adăpostirea speciilor pe cale de dispariţie”, spune Tim Badman, Director al Programului IUCN la World Heritage Committee. „Salutăm faptul că acest peisaj forestier semnificativ la nivel global a fost recunoscută de Comitetul Patrimoniului Mondial.”

Lacurile Ounianga constau dintr-o serie de 18 lacuri cu apă dulce în mare parte în inima deşertului Sahara, în nord-estul Ciadului. Relicve ale unui lac unic, mult mai mare, ocupând bazinul cu mai puţin de 10.000 de ani în urmă, aceste lacuri sunt un exemplu excepţional de lacuri permanente într-un deşert.

Lacurile Ounianga sunt o bijuterie ale Saharei, nu numai de o frumuseţe naturală copleşitoare, ci o mărturie pentru echilibrul fragil şi unic al vieţii pe pământ”, spune Youssouph Diedhiou de la IUCN  Programul Arii protejate din Europa Centrală şi Africa de Vest. „IUCN este încântată că zonă naturale deosebite ale Ciadului se alatura prestigioasei liste a  patrimoniului mondial.”

Şisturile fosile Chengjiang, în apropiere de oraşul Kunming din provincia Yuann din China, sunt dovezi ale aparitiei rapide si diversificarea de specii şi de dezvoltare evolutivă, de altfel cunoscut sub numele de explozia din Cambrian, care a avut loc acum peste 530 de milioane de ani in urma. Rămăşiţele excepţionale de specii înregistrate la Chengjiang sunt cheia pentru a înţelege evoluţia timpurie a vieţii pe Pământ.

„Inscrierea sisturilor fosile Chengjiang pe Lista Patrimoniului Mondial recunoaşte acest sit iconic, care oferă dovezi directe de de diversitate a originii animale „, spune Tim Badman. „Conservarea acestei ferestre de excepţie pe cele mai timpurii etape ale evoluţiei biodiversităţii pe planeta noastra este de mare importanţă ştiinţifică pentru viitor.”

Parcul Natural Lena Pillars este cunoscut pentru formatiunile spectaculoase de roci naturale de-a lungul râului Lena ,diversitatea de plante şi animale rare, inclusiv moscul siberian, cerbul, veverita siberiana, şi 99 de specii de păsări. Situat în partea centrală a Republicii Sakha (Yakutia), este o zonă cu un climat continental extrem, cu o gamă de temperatură anuală de aproape 100 ° C, variind de la în jurul valorii de -60 ° C în timpul iernii la în jurul valorii de 40 ° C în timpul verii.

O serie de arii protejate din Western Ghats din India au fost adăugate în lista UNESCO a locurilor emblematice, după o campanie de persistentă pentru statutul de Patrimoniu Mondial de către guvernul indian. Munţii, pădurile tropicale, râuri şi cascade sunt toate parte a 160,000 km ² de suprafaţă,  recunoscut ca un punct central al biodiversităţii la nivel mondial. Western Ghats include in aria sa  o serie de mamifere emblematice si endemice pe cale de disparitie cum ar fi: Macacii cu coada de leu, elefanti asiatici si tigrii.

Salutăm adaugarea acestor locuri pe Lista Patrimoniului Mondial, dar avand in vedere provocarile cu care se confruntă pentru conservarea lor, Comitetul Patrimoniului Mondial va  suplimenta monitorizarea pentru a se asigura că aceste situri îndeplinesc cerinţele  pentru conservarea la nivel mondial. IUCN este gata să ajute statele implicate in această sarcină.

Pe data de 1-iul-2012 situl marin excepţional al Rock Islands Southern Lagoon a devenit primul sit al Republicii Palau inscris in  World Heritage Committee, în urma recomandarilor facute de  IUCN.

Cu noi completări anunţate în Sankt Petersburg la data de 02 iulie numărul de situri naturale şi mixte (naturale şi culturale) este de 217.

www.sciencedaily.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate