18 aprilie, ziua internationala a monumentelor, siturilor si a patrimoniului industrial

0

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. ICOMOS a făcut această propunere în 18 aprilie 1982, ea fiind apoi aprobată la Conferinţa Generală UNESCO din 1983. Scopul acestei celebrari este acela de a spori constientizarea de catre public a diversitatii patrimoniului universal, dar si a vulnerabilitatii acestuia si a eforturilor crescute necesare pentru conservarea valorilor trecutului.


ICOMOS a desemnat patrimoniul industrial ca temă pentru marcarea din 2006 a zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor, hotărâre ce a fost adoptată la Xi’an – China, cu ocazia celei de-a cincea adunări generale a ICOMOS, în 17-20 octombrie 2005. Prin patrimoniu industrial intelegem acele repere ale dezvoltarii societatii umane (fabrici, mine, cai ferate, instalatiile de producere a energiei electrice etc.) si care au o importanta la fel de mare ca si monumentele si siturile laice sau religioase incluse in patrimoniul national sau universal. Importanta patrimoniului industrial  este adesea neinteleasa sau ignorata.

In 2012, pe 18 aprilie sarbatorim patrimoniul universal. Acesta este mostenirea noastra si mostenirea pe care o vom lasa generatiilor viitoare. Patrimoniul nostru cultural si patrimoniul natural sunt surse indispensabile de viata si inspiratie continua. Patrimoniul universal apartine oamenilor din lumea intraga, in mod egal, indiferent de locul unde acestia se afla.

Anul trecut, pe 18 aprilie, la nivel mondial, s-a explorat  legatura dintre creatia umana si elementul natural fundamental civilizatiei care este apa. Poduri istorice precum cel al ing. Saligny de la Cernavoda, mori traditionale de apa ca cele care mai exista în Valea Rudaria din judetul Caras Severin, instalatii si amenajari portuare de valoare arhitecturala si inginereasca deosebita ca cele de la Constanta ori Braila, ori patrimoniul natural si cultural al umanitatii din Delta Dunarii sunt câteva din contributiile românesti la diversitatea si valoarea universala a patrimoniului arhitectural legat de apa.

Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul oficial al ICOMOS.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate