Un matematician român a câștigat „Nobelul Austriei”. Cercetează fenomenele naturale care pot produce dezastre

2
Matematicianul Adrian Constantin este câștigător al premiului Wittgenstein în 2020. El a primit cel mai valoros premiu științific pentru contribuțiile sale de ultimă oră la matematica propagării undelor, care sunt utilizate în fenomene naturale precum tsunami sau El Niño. 
Sursa: Daniel Novotny / FWF

Cele mai valoroase premii științifice din Austria au fost acordate: fondul științific FWF îl onorează pe matematicianul român Adrian Constantin de la Universitatea din Viena cu premiul Wittgenstein 2020, la recomandarea juriului internațional.  Premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: în juriu fiind prezenţi laureaţi Nobel.

Juriul acordă, de asemenea, premii celor șapte noi câștigători ai START. În total, se derulează proiecte de cercetare cu un volum de 9,5 milioane de euro.

Cercetătorul român s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, România, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau. Adrian Constantin este profesor la catedra de matematică a Universității din Viena din 2008. Constantin este unul dintre cei mai citați 250 de oameni de știință din domeniul matematicii. Adrian Constantin a primit numeroase premii și onoruri de la instituții de prestigiu. Ca parte a unui proiect WWTF, el investigează în prezent valurile de apă cu distribuție de vortex care sunt relevante pentru predicția tsunami-urilor.

Numeroase mișcări de format mare au loc în atmosferă și oceane, care pot fi descrise ca curenți sau valuri. Cu toate acestea, modelele anterioare au fost mult simplificate și nu țin cont de multe aspecte relevante din punct de vedere geofizic. Cu premiul Wittgenstein, Adrian Constantin ar dori să închidă aceste lacune și să ofere descrieri matematice detaliate ale proceselor fizice, spune FWF.

FOTO: www.fwf.ac.at

„Cercetarea lui Adrian Constantin ajută la prezicerea mai bună a gradului de fenomene climatice precum El Niño sau a dezastrelor naturale precum tsunami. El face cercetări de bază în domeniul său, care este la cerere la nivel mondial și are un impact direct asupra practicilor ”, concluzionează președintele FWF, Klement Tockner.

Premiul Wittgenstein se adresează cercetătorilor excelenți din toate disciplinele. Premiul, în valoare 1,5 milioane de euro, sprijină cercetarea câștigătorului și garantează libertatea și flexibilitatea în implementare. Acest lucru permite cercetătorilor să-și aprofundeze activitățile de cercetare la cel mai înalt nivel internațional.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Crini spune

    Ce este așa greu trebuie să fii deștept să cunoști matematică? este simplu tăierea pădurilor produc inundații pentru că apa nu se mai evaporă lent fiind umbră se evaporă brusc și tot brusc se descarcă norii și se produc inundații și se surpă terenuri de la lipsa copacilor simplu nu îți trebuie matematică dar cum îi stopăm pe nenorociți ăștia să nu mai taie padurile

  2. Edi spune

    Foarte interesant! 👏👍 dar…cred ca ai cel mai mic ranking😔 la articolul asta! Dacă scriai ceva de “Arsenie Boca” sau “Vulpița”…toată prostimea citea!…pacat! Sunt mulți prea mulți prosti pe pământul asta sa intereseze așa ceva!
    Toate cele bune…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate