(VIDEO) Conferință de presă susținută de Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț, 27 februarie 2020

0

P R I M Ă R I A   P I A T R A-N E A M ŢCONFERINŢA DE PRESĂ DIN 27.02.2020

1. Investiţii din bugetul local al Primăriei Piatra Neamţ în anul 2020

۞ Cu toate că bugetul Municipiului Piatra Neamţ a fost afectat, în ultimii ani, de creditele mari contractate în 2005 şi 2007, am reuşit, în perioada mandatului meu de primar:

să echilibrez financiar Primăria;

să elimin riscurile financiare;

să reduc la mai puţin de jumătate datoriile municipalităţii;

să cresc încasările bugetare, pentru a putea beneficia, în fiecare an, de un buget de investiţii care să acopere cel puţin în parte nevoile oraşului.

۞ Dacă la preluarea mandatului de primar, în decembrie 2014, datoriile Primăriei Piatra Neamţ totalizau o sumă enormă, de 324 de milioane de lei, în cei 5 ani şi 3 luni în care am condus administraţia publică locală am achitat peste 240 de milioane de lei, ajungând, astăzi, ca datoria să fie redusă la mai puţin de jumătate faţă de momentul 2014, respectiv la 161 de milioane de lei.

۞ Pentru a înţelege mai bine acest aspect, vă informez că, la momentul decembrie 2014, suma datorată de municipalitatea pietreană reprezenta de două ori bugetul anual al Municipiului, iar astăzi suma rămasă mai reprezintă 80% din bugetul anului 2020. A fost un efort susţinut pentru a realiza această reducere consistentă a datoriei oraşului, efort care va trebui continuat şi în perioada următoare, fără a afecta întreţinerea şi buna funcţionare a oraşului.

֍ Am dat dovadă de transparenţă totală în aceşti ani, informând permanent cetăţenii oraşului despre situaţia financiară a Primăriei şi am făcut tot ce a fost posibil ca pietrenii să cunoască situaţia financiară dificilă, dar să nu o resimtă. Am ajuns, în anul 2020, la un buget local mai mare faţă de anii anteriori şi la cel mai mare buget de investiţii al Primăriei Piatra Neamţ din ultimii 6 ani.

֍ Câteva dintre investiţiile finanţate din bugetul local, propuse pentru anul 2020:

Asfaltarea străzilor pietruite. Încă 10 străzi care nu au avut niciodată covor asfaltic vor fi asfaltate în acest an: Schitului, Valea Albă, Pietricica, Lutăriei, Stejarului, Aleea Brazilor, Ion Sergentu, Izvor, Izvoraş şi Dimitrie Bolintineanu.

Reparaţii capitale cu asfalt. Alte 35 de străzi cu un grad avansat de uzură vor beneficia de reparaţii capitale, însemnând frezarea totală sau pe tronsoanele afectate a stratului de asfalt existent şi turnarea unui nou covor asfaltic.

Amenajarea unei “Case a Căsătoriilor” în imobilul în care funcţionează Societatea Urban, cu acces la cea mai importantă zonă istorică şi culturală a oraşului, Curtea Domnească.

Consolidarea şi modernizarea drumului de acces pe Cozla, tronsonul de la punctul Belvedere la Platoul Gospodina. Tot pe Cozla vom continua să realizăm lucrări pentru preluarea şi dirijarea apelor pluviale, în vederea protejării imobilelor de la baza masivului. Vom reabilita şi deschide, pentru evenimente, Igloo de pe Cozla.

Lucrări de reparaţii şi investiţii în toate unităţile de învăţământ, inclusiv în creşele din Municipiu, pentru a asigura condiţiile optime în desfăşurarea actului educaţional. Am majorat cu 40%, în acest an, bugetul alocat reparaţiilor, dotărilor şi investiţiilor în şcoli.

Lucrări pentru prevenirea inundaţiilor în Cintia şi Văleni.

Finalizarea modernizării străzii Humăriei.

Modernizarea tuturor punctelor de colectare a deşeurilor casnice din zona blocurilor de locuinţe din toate cartierele oraşului şi amplasarea de camere de supraveghere video.

Modernizarea sistemului de iluminat public pe strada General Nicolae Dăscălescu, principala arteră de intrare în oraş, montarea de corpuri de iluminat cu LED. Achiziţia unor noi echipamente pentru iluminatul festiv de sărbători.

Achiziţia a 4 locuri de joacă noi moderne, câte unul în fiecare cartier.

Montarea de echipamente fitness în 5 spaţii publice din oraş.

Amplasarea, pe muntele Pietricica, a numelui oraşului Piatra Neamţ cu litere volumetrice luminoase, similar celui din Braşov. Există un interes pentru susţinerea financiară a acestui proiect manifestat şi de un grup de oameni de afaceri din oraş, implicaţi în mai multe proiecte din comunitatea noastră.

Refacerea faţadelor unor blocuri din oraş: Bloc Turn Unic şi alte 2 blocuri din cartierul Speranţa.

Reamenajarea Parcului Tineretului şi reparaţia capitală a fântânii arteziene.

Amenajări peisagistice, plantări de arbori şi arbuşti şi înfiinţarea de noi zone verzi atractive. Achiziţia şi montajul a 200 de bănci noi şi 300 de coşuri de gunoi.

֍ Proiectele de infrastructură rutieră finanţate din bugetul local vor fi corelate cu proiectele finanţate din fonduri europene care vor demara, ca execuţie, în acest an.

2. Proiecte de HCL din şedinţa Consiliului Local de joi, 27 ianuarie 2020

۞ Proiectul nr. 2 – Burse sociale pentru elevi

Primăria Municipiului Piatra Neamţ va acorda, în anul 2020, un număr de 750 de burse sociale, în valoare de 70 de lei/elev/lună, pentru elevii învăţământului preuniversitar din Piatra Neamţ. Este de datoria administraţiei locale să ofere elevilor din Piatra Neamţ, indiferent de situaţia socială sau de starea de sănătate, şanse egale pentru a învăţa.Prin astfel de măsuri, şi copiii care provin din familii cu o situaţie materială dificilă sau care au o problemă medicală sunt încurajaţi să frecventeze cursurile şcolare. Pe lângă bursele sociale, susţinem în mod constant şi premiem performanţa şcolară, astfel încât învăţământul pietrean să fie motivat pentru obţinerea celor mai bune rezultate.

۞ Proiectul nr. 9 – Acţiunea „Piatra Curată 2020”

Alocăm bani pentru acţiunea „Piatra Curată 2020”, care se va desfăşura pe toată durata lunii aprilie şi la care sunt invitaţi să se implice toţi cetăţenii Municipiului Piata Neamţ care vor să se alăture municipalităţii pietrene în activităţile de ecologizare şi de înfrumuseţare a oraşului, de atragere a atenţiei în ceea ce priveşte aruncarea necontrolată a deşeurilor.

Piatra Neamţ este recunoscut ca unul dintre cele mai curate oraşe din ţară, iar statutul de Perlă a Moldovei trebuie menţinut prin implicarea fiecăruia dintre noi. Invit şi în acest an pietrenii să fie partenerii administraţiei locale, la fel ca de fiecare dată, şi la ediţia „Piatra Curată 2020”, pentru un oraş verde şi curat.

Curăţenia şi estetica oraşului vor reprezenta o prioritate şi în acest an, în care vom planta, în toate cartierele oraşului, peste 1.000 de arbori şi arbuşti. La capitolul plantări de arbori şi arbuşti ne-am propus pentru acest an şi completarea prin plantarea perdelei forestiere de protecţie de pe Pietricica, împădurirea unei zone pe Cozla şi a unui teren degradat în suprafaţă de câteva zeci de hectare din zona Mintiana.

Acţiunea „Piatra Curată” s-a bucurat de succes încă de la prima ediţie, înregistrând o creştere a numărului de participanţi de la an la an. La ultima ediţie, în anul 2019, cele câteva sute de participanţi au strâns peste 15 tone de deşeuri şi au plantat peste 1.000 de arbori şi arbuşti în Piatra Neamţ!

۞ Proiectul nr. 11 – Evenimente cultural-educaţionale

În această şedinţă de Consiliu Local alocăm bani şi susţinem prin parteneriat 3 evenimente importante pentru oraşul nostru, precum şi participarea unui echipaj de elevi şi cadre didactice la un eveniment regional.

Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri, „Florile Ceahlăului”, ediţia a XXXII-a, organizat de „Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare” în perioada 13-15 martie la Piatra Neamţ. Suma alocată este de 10.000 de lei.

Olimpiada Naţională de Informatică pe Echipe şi faza naţională a Concursului Pluridisciplinar PROSOFT@NT, care vor avea loc în perioada 18-21 martie 2020, la Piatra Neamţ. A devenit o tradiţie să organizăm această manifestare educaţională de nivel naţional importantă la Piatra Neamţ, suma alocată pentru susţinerea acestui eveniment fiind de 20.000 de lei, către Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, unitatea şcolară care găzduieşte probele de concurs.

Olimpiada Naţională de Istorie – Istorie şi Identitate Naţională, care va avea loc în perioada 6-10 aprilie, la Piatra Neamţ. Suntem onoraţi şi, în acelaşi timp, încântaţi să găzduim an de an, la Piatra Neamţ, evenimente importante din domeniul educaţiei. Consider că alegerea, în fiecare an, a Municipiului Piatra Neamţ – gazda pentru astfel de evenimente, reprezintă o recunoaştere a implicării administraţiei locale în susţinerea acestora şi a educaţiei în general, precum şi a rezultatelor obţinute în învăţământul din oraşul nostru. Suma alocată de municipalitatea pietreană pentru susţinerea acestui eveniment este de 25.000 de lei.

Tot în şedinţa de astăzi alocăm suma de 7.000 de lei pentru sprijinirea participării unui echipaj de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional Petru Rareş la etapa regională a competiţiei de robotică First Tech Challenge Romania, care se va desfăţura la Iaşi, în perioada 13-15 martie.

۞ Proiectul  36– Gratuităţi pentru pensionari şi elevi

De la 1 martie 2020 va creşte numărul persoanelor care beneficiază de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun în Piatra Neamţ.

Vom extinde gratuităţile la transportul public oferite pensionarilor şi elevilor din Piatra Neamţ, începând cu 1 martie 2020.

În şedinţa de Consiliu Local de astăzi vom aproba creşterea plafonului venitului pentru acordarea de gratuităţi pentru pensionari de la 1.300 de lei la 1.500 de lei, venit calculat pe fiecare persoană. De asemenea, majorăm plafonul până la care se poate beneficia de gratuitate la transportul public pentru elevi, de la 900 de lei la 1.000 de lei, venit calculat pe membru de familie.

Consider că persoanele aflate în pensie şi care au un nivel al veniturilor redus merită sprijinite de administraţia locală prin gratuitate la transportul public de persoane.

Totodată, oferim gratuitate la transportul public în cazul elevilor care provin din familii defavoritazate socio-economic, ale căror venituri reduse nu pot susţine contravaloarea transportului zilnic de la domiciliu la unităţile de învăţământ, pentru a sprijini accesul copiilor la educaţie, respectiv pentru reducerea abandonului şcolar.

Societatea Consiliului Judeţean Neamţ –  “Troleibuzul”, are în continuare dificultăţi financiare şi mi se pare corect ca diferenţa faţă de tariful biletului să o suportăm oferind gratuităţi mai multe şi nu compensaţii mai mari. Dacă tot sprijinim financiar “Troleibuzul”, cred că este mai bine ca de aceşti bani să beneficieze pietrenii cu venituri reduse, prin gratuitate la transportul public.

• În funcţie de evoluţia punctului de pensie şi a salariului minim, precum şi a bugetului municipalităţii, luăm în calcul, pentru acest an, şi alte măsuri de extindere a facilităţilor pentru transport în Municipiul Piatra Neamţ.

D R A G O Ş   C H I T I C , Primarul Municipiului Piatra Neamţ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate