[VIDEO] La capătul răbdării! Un italian stabilit în Piatra-Neamț dă o lecție de bun-simț „sălbaticilor” din Speranța

5

O postare pe pagina Touring Neamt Romania prezintă un video însoțit de următorul text: „ Atenție! Limbaj licențios! 19/10/2019 – Cartierul Speranta devine groapa de gunoi! Cazul a fost semnalat. Zona a fost igienizata cu cateva luni in urma, dar … noaptea carute si masini descarca gunoiul in camp, locatarii arunca sacii de resturi direct in iarba, caini si pisici sunt abandonati in zona, copiii sparg sticle… noaptea persoane ard cauciucuri, … educatia lipseste cu desavarsire! Natura nu ne merita! Nici Speranta nu mai are speranta!!!”.

Practic, în video, un cetățean italian stabilit în municipiul Piatra-Neamț, locuitor al cartierului Speranța, este profund indignat de lipsa de educație a concitadinilor. Deși, împreună cu alți cetățeni responsabili, a făcut sesizări organelor abilitate cu privire la situația dezastruoasă din cartier în ceea ce privește aruncarea deșeurilor în zone neautorizate (click aici pentru articol), fenomenul continuă să se repete.

Astăzi și-a pierdut răbdarea și și-a făcut singur dreptate! Înarmat cu o mătură, un făraș și o cutie pentru strângerea deșeurilor a început să igienizeze singur zona, nu înainte de a da o palmă morală dureroasă celor care aruncă gunoaie neautorizat și nu respectă mediul în care trăiesc.

Vă prezentăm traducerea video-ului, ușor cenzurată, pentru cei mai sensibili.

„Vă vorbesc în italiană pentru că sunt italian. Sunt aici pentru a curăța „mizeria” voastră. Toate astea pentru că există persoane care în mod evident nu știu să trăiască civilizat. Oamenii își aruncă mizeria și asta mă determină să fac și eu ceva. La Piatra-Neamț, în cartierul Speranța, iată un italian care vă curăță mizeria. Aceștia sunt copiii cu care am vorbit, le-am explicat, copii de 5-6 ani care nu ar trebui să se joace în acest mod pentru că este destul de periculos. (n. red. au spart sticle) S-a venit și s-a curățat deja de 2-3 ori până acum. Încălțăminte gratis, dacă doriți, poftim! Puteți veni în Speranța să aruncați orice doriți pentru că există un italian care strânge după voi! Sticle, mizerie, din nou sticle. Se spune că în Speranța problema o constituie câinii fără stăpân, dar se pare că problema de fapt sunt stăpânii fără câini care fac asemenea  lucruri.”

Chiar dacă acest cetățean exemplu activează și în cadrul unui ONG care a făcut și face multe lucruri bune pentru comunitate, credem că bunul simț nu trebuie să țină cont de apartenența la un anumit grup. Bunul simț trebuie să existe în fiecare și puterea exemplului trebuie să funcționeze, iar educația pornește de acasă, din copilărie. Cum ne educăm copiii astăzi, așa vom avea viitorii adulți în societatea în care trăim. Vrem civilizație sau anarhie?

Îl felicităm în cel mai sincer mod pe acest om care are curajul să spună lucrurilor pe nume în mod necenzurat și să ofere propriul exemplu de educație și civism. La cât mai multe astfel de exemple, poate așa mai educăm și „sălbaticii”! Ar trebui să ne crape obrazul de rușine pentru că asta văd la noi toți europenii civilizați care trec pragul țării… Lipsă de educație, nesimțire, nerespectarea legilor, sfidare și autorități neputincioase. Nu vrem să generalizăm, dar credem că video-ul de mai jos nu mai are nevoie de alte comentarii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. camelia spune

    inainte de a da o lectie noua si de a curata mizeria noastra,cred ca ar fi cel mai indicat mai intai sa mearga pe strazile Romei si a altor orase mari din sudul Italiei sa curete acolo strazile…intai sa se ocupe de tara sa si apoi sa dea lectii altora

    1. Maria S. spune

      „Omul sfinteste locul”, se zice pe la noi, bine-nteles locul unde traieste zi de zi, indiferent de rasa, culoare, citadinanta ! Asadar, daca fiecare dintre noi si-ar manifesta respectul, educatia si bunul simt in pàtràtica lui, acolo unde se trezeste in fiecare dimineata, s-ar trai muuuult mai bine in Romania noastra ! A-l trimite pe italian sa dea lectie de bun simt la Roma sau in alta parte, e semn ca va deranjeaza „civilizatia”… Sa cred ca preferati mizeria, putrefactia, animalele abandonate…? Imposibil, mi-e greu sa cred ca exista atata ignoranta la Piatra Neamt si cred si sper ca multi pietreni ii vor urma exemplul. E adevarat ca organele competente trebuie sa vigileze dar si noi ca cetateni avem indatoriri serioase, nu doar drepturi ! Nu credeti ?
      Cu respect

  2. ion spune

    Are dreptate ! Nu avem politie locala, nu avem garda de mediu, nu avem jandarmi si pt asta NU RESPECTA NIMENI LEGEA ! Ar trebui ca factorii de decizie in administratie, ordine publica si ocrotirea mediului sa mearga la Cluj sa vada cum trebuie administrat un oras ! Poilitisti locali peste tot ! Strazi fara capace de canal sub nivelul starzii, curatenie lucie, tomberoane de gunoi curate, mijloace de transport in comun electrice si hibrid, strazi unde cablurile aeriene au disparut , reparatii la strazi cu turnare de asfalt de 25 cm grosime (asta am vazut pe str Regele Ferdinand acum o saptamana) !!!!!

    1. Nanu spune

      Politia locala se lupta cu babele care vand o sticla de lapte si 2-3 legaturi de leustean ,apar numai acolo de unde pot ,,mulge” ceva sau sa-si rezolve problemele personale prin piata centrala ,prin bazarul de duminica ,prin piata de gros ,bineinteles ca nici pe acolo nu rezolva situatii conflictuale ,ci asteapta ,,poate le mai pica ceva ” Nu am vazut niciodata politia locala amendand ,sanctionand pe cei ce arunca gunoiul chiar si langa containere ,rufele la uscat in continuare pe franghii prin fata sau spatele blocurilor (parca santem in taberele de refugiati ), autoturismele parcate si stationate contrar tuturor legilor ,nimic dar absolut nimic activitate ,in schimb 5-6 mii de lei pe luna iau cam cat doi-trei muncitori in constructii castig !

  3. Romel-Ion Vulpes spune

    Bravo! Dacă tot s-a apucat de treabă ii recomand sa nu uite să meargă și la dânsul, în Italia, să curețe străzile, când în miezul zilei te trezești cu coji de cartofi în cap. Asta în cazul cel mai fericit, căci poți „da cu capul” și în chestii mult mai dure.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate