Necesitatea reorganizării serviciului poliţienesc din mediu rural

1

La nivelul întregii ţări se va demara o amplă acţiune de reorganizare a Poliţiei Rurale ce vizează desfiinţarea tuturor posturilor comunale din teritoriu şi contopirea acestora sub forma unor secţii de Poliţie Rurală, conduse de un ofiţer şi având sub jurisdicţie mai multe comune, cu alte cuvinte vorbim despre reînfiinţarea unor structuri, cum ar fi sectoristul.

Măsura este motivată de faptul că există localităţi în care funcţionarea permanentă a unui post de poliţie nu se justifică, fie prin prisma numărului mic de locuitori, fie prin prisma ratei scăzute a infracţionalităţii, situaţie în care cheltuielile pentru întretinerea respectivului post reprezintă „bani aruncaţi pe geam”, lux pe care ministerul nu şi-l poate permite, mai ales în vreme de criză. Este doar un concept, pentru că nu a fost luată   încă o decizie, dar prinde deja contur şi cred că, cu mici ajustări, el poate fi implementat într-o perioadă relativ scurtă, de câteva  luni.


Nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti  la o comună de o mie de locuitori,  la una de trei mii şi la una de cinci mii de locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamna riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem.

În mediul rural, nu va fi o reducere de personal. Nu vor pierde la salariu, pentru că vor fi sectorişti. Noi, la ora actuală, ne permitem luxul să avem un număr de posturi de poliţie. Postul de poliţie trebuie încălzit, trebuie apă, trebuie current iar aceste fonduri le vom reloca spre ceea ce înseamnă benzină şi piese la maşini, ca să avem o poliţie 24 din 24 de ore în stradă.

Imobilele în care functionează secţiile de poliţie comunale şi care aparţin IGPR-ului vor deveni, după caz, locuinţe de serviciu ori case de odihnă. Se va face o economie importantă în ceea ce priveşte în primul rând plata utilităţilor – apă, telefon, curent şi vom rezolva în felul acesta şi problema locuinţelor de serviciu pentru agenţii care lucrează în mediul rural. Va fi întărită activitatea de patrulare în mediul rural şi va fi scurtat astfel timpul de reacţie la apelurile primite pe numărul de urgenţe 112.


Practic, se vrea comasarea a 5-6 comune într-un singur post care va funcţiona după modelul unei secţii de poliţie. Unde să existe departamente pentru cercetări ale micilor infracţiuni, echipaje de patrulare intercomunale. E mult mai bine dacă se ajunge la o astfel de formulă. Agenţii de la posturi trebuie să asigure permanenţa non-stop pentru că nu au înlocuitori. În noua variantă ar putea lucra în schimburi, să îşi ia liber, în unele localităţi poliţiştii nu şi-au putut lua nicio zi liberă timp de un an. Sunt cazuri unde stătea maşina de poliţie parcată în faţa postului pentru că nu se poate face patrulare în caz că se întâmplă ceva

Modelul comasării mai multor posturi rurale nu apare pentru prima dată ca formă de restructurare a sistemului poliţienesc din teritoriu. În noiembrie 2009, mai multe posturi de poliţie, din unele judeţe din ţară,  au început un proiect pilot,  statisticile au arătat o marjă sporită a cazurilor de criminalitate constatate de poliţişti. În aceste judeţe  (Satu Mare) în şase luni  proiectul s-a dovedit viabil.

Potrivit proiectului, 2.834 de posturi de poliţie comunale ar trebui să fie desfiinţate, urmând să fie comasate în secţii. Ideea este că se va merge pe reorganizarea posturilor de poliţie în secţii de poliţie, în aşa fel încât şi în mediul rural să avem o componentă de patrulare şi componenta de proximitate, respectiv sectoristul din mediul rural care se va ocupa de componenta de cunoaştere şi de problemele de poliţie judiciară cu un impact minor asupra problematicii din zona rurală. Vor rămâne doar sediile secţiilor de poliţie. Nu va conta criteriul populaţiei, ci al infracţionalităţii. Sunt anumite zone în fiecare judeţ unde problematica infracţională este ridicată, unde manifestarea criminalităţii este mai acută. Acolo vom aloca resurse mai multe.

MINISTERUL ADMINISTRATIEI ŞI INTERNELOR

BIROUL DE PRESĂ

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. sectoristul vesel spune

    lipsa e logica . viziune zero . niciun studie de impact facut . cheltuielile or sa creasca si nu or sa scada .
    acum , in prag de aderare l;a schengen , va treziti !
    cat costa infiinarea unei sectii d politie rurala . atentie , intram in schengen ! aici nu merge ca la noi .
    daca sunt transformate in case de odihna sau locuinte de serviciu , cum scad cheltuielile de intretinere ?
    daca nu angajati politisti , sunt tare curios cum o sa organizati serviciul de patrulare , cu aproximativ 12 politisti , pe raza a 6 comune !!!
    serviciul de patrulare ? permanenta ? sectorist ?
    studiul acesta este facut de un politist sau de un politician portocaliu ?

    alo ? politia ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate