Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț: A fost lansat proiectul „Atelierul de modelaj Frumușica“

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Active Travel Tour, a lansat proiectul „Atelierul de modelaj Frumușica“, luni, 25 septembrie 2017, de la ora 17.00, în Sala Cupola. În fața copiilor prezenți împreună cu părinții, a celor interesați de manifestare, au oferit detalii inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, Ana Popa, precum invitații ei: kinetoterapeutul Bogdan Răcariu, psihologul Liliana Spătaru, copilul Cosmin Toma de la Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale Luceafărul Neamț, precum și ceramistul Iulian Gorea, restaurator în cadrul Muzeului de Istorie al Complexului Muzeal Județean Neamț, cel care va fi instructoror de modelaj la toate atelierele. Atelierele se vor desfășura în fiecare zi de marți și vineri, între orele 17.00 și 18.30.

Cuvântul de deschidere a aparținut gazdei, directorul-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu, Mihaela Mereuță.

Bine ați venit la Biblioteca Județeană «G.T. Kirileanu» în această seară de septembrie, în care noi, biblioteca, ne propunem propunem să fim mai aproape de comunitate. Ne-am propus ca în această toamnă să venim cu noi inițiative către dumneavoastră, să dezvoltăm serviciile de bibliotecă, dar, în același timp, să dezvoltăm parteneriate cu tot ceea ce înseamnă sectorul nonguvernamental din județul Neamț, în sprijinul educației copiilor, tinerilor, adulților și, nu în ultimul rând, seniorilor. Biblioteca Județeană «G.T. Kirileanu» și-a diversificat oferta de activități, de servicii în ultimii ani, atât datorită schimbărilor din societatea informațională, din programa școlară, dar și ca urmare a unor necesități de parteneriate, parteneriate public-private, parteneriate care cuprind oferte educaționale, activități de informare și formare, care să vină în sprijinul membrilor comunității. În această seară avem alături de noi un reprezentant al societății Activ Travel Tour, doamna Ana Popa, care ne oferă o alternativă de educare într-un mod informal a copiilor dumneavoastră. Este un parteneriat pe care Biblioteca vi-l aduce în atenție și dorește ca prin acest ateliere de modelaj – cu titulatura «Atelier de modelaj Frumușica», printr-un proiect nou, inovator, despre care vă va vorbi inițiatoarea și coordonatoarea lui – să dezvoltăm competențe și abilități în domeniul artei modelajului, a olăritului, al inovării artistice, al informării, comunicării și promovării turistice a tot ce are mai frumos comunitatea nemțeană, să cunoaștem mai bine ceea ce înseamnă istorie și patrimoniu cultural local, plecând de la străvechea cultură Cucuteni. Mai multe despre inițiativele acestui proiect, despre ce se vrea prin acest parteneriat, prin atelierele de modelaj, vă va spune doamna Ana Popa. Vă mulțumesc! Vă doresc o seară incitantă la Biblioteca Județeană! Sperăm ca ideile acestui proiect despre tehnici folosite în arta modelajului, despre istorie și tradiția locală, despre tot ceea ce înseamnă o nouă atitudine și un spirit novativ în atelierele pentru copii, dar și a dobândirii tehnicilor din arta modelajului să fie un motiv în plus care să vă motiveze să participați la aceste ateliere“, a spus directorul-manager Mihaela Mereuță.

Rolul de moderator a fost preluat apoi de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, Ana Popa. „Vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o, pentru șansa de a dezvolta un alt fel de învățământ, nonformal, în oraș! Mulțumesc pentru generozitate și sper să fie o colaborare de bun augur!

Inițiativa aceasta a plecat de la o poveste, o poveste adevărată a unei fetițe. Măriuca o cheamă și este din Munții Tarcăului. Aș vrea să ascultați această poveste cu sufletul. Active Travel Tour oferă servicii de asistență și rezervare în turism, iar în plimbările noastre din această vară am descoperit această fetiță, crescută de bunicul ei, care, din cauza lipsurilor financiare, nu și-a putut duce nepoata la un cabinet de kinetoterapie. Fetița s-a născut cu o malformație la degetele de la mâini. Pentru a supraviețui, făceau chirpici. Făcând chirpici și lucrând în permanență cu mânuțele, și-a dobândit motricitatea normală a mâinilor. Ne-a inspirat această poveste. Am revenit după o lună de zile pentru a o aduce în fața dumneavoastră, însă fetița fusese luată de o mătușă și dusă în Italia. Aș fi vrut să o vedeți cât este de simplă și cât este de motivată în tot ceea ce face. Atelierele vor fi interactive. Vom spune povești, iar participanții vor trebui să le dea formă din lut. Vom recrea poveștile prin personaje. Aceste ateliere se vor desfășura aici, la Biblioteca Județeană, dar îmi doresc din tot sufletul să putem merge împreună în excursii la meșteri populari, la case memoriale, peste tot. Aș dori ca aceste excursii să fie filmate, iar pentru aceasta vă cer acordul. Astfel, vreau să facem câteva filmulețe, din care să rezulte un film de promovare a turismului din județul Neamț“, a precizat Ana Popa.

Au oferit explicații de specialitate kinetoterapeutul Bogdan Răcariu, iar despre relația părinte-copil care se stabilește într-o activitate de felul modelajului în lut a vorbit psihologul Liliana Spătaru. De asemenea, Cosmin Toma de la Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale Luceafărul Neamț a povestit un fragment din „Punguța cu doi bani“ de Ion Creangă.

Finalul a aparținut ceramistului Iulian Gorea, restaurator în cadrul Muzeului de Istorie al Complexului Muzeal Județean Neamț, care a prezentat participanților materia primă a atelierului de modelaj – lutul, precum și instrumentele care vor fi folosite. Toți copiii care au dorit au luat câte un pumn de lut, pentru a face cunoștință cu „acest amestec de bucurie, de vibrație, de tot ce vreți voi să fie“.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate