Activitatea ITM – aprilie 2011

0

In perioada 01.03.2011 – 31.03.2011 activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2011”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 si a Legii nr.53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au  verificat 380 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 1.318 deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea  masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare controalelor efectuate, s-au aplicat 142 sanctiuni  contraventionale insumand 294.300 lei RON.

  1. A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA MARTIE :

A1.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna martie 2011 au fost realizate 156 vizite de control si evaluare la unitati economice.

Totodata cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 46 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 122.000 lei.

2. Analiza situatiei accidentelor de munca

In luna martie au fost inregistrate 5 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.

In data de 18.03.2011 la SC NEW STAR SA s-a produs un eveniment colectiv, eveniment soldat cu 5 victime din care 2 decedati.

A2.   ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca

Actiunile intreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forta de munca fara forme legale si luarea masurilor care se impun pentru a determina angajatorii sa respecte prevederile legale in domeniul relatiilor de munca.

In luna martie au fost controlati un numar de 224 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 96 sanctiuni contraventionale din care 34 amenzi contraventionale, insumand 172.300 lei pentru incalcari ale prevederilor Legii nr. 53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, HG nr.161/2006 cu modificarile si completarile ulterioare si  62 avertismente contraventionale.

De asemenea au fost depistati 31 angajatori la care lucrau 56 persoane fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost de 168.000 lei.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA MARTIE

1. Campanie nationala privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată „O  ZI  PE  SĂPTĂMÂNĂ”

Obiectivele Campaniei

a) generale

  • identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare;
  • creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
  • diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menţionate.
  • identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.

b) specifice

  • creşterea numărului de angajatori controlaţi;
  • determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare şi de a le înregistra în termenul legal la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia societatea are sediul social.

Grup ţintă

În vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă nedeclarată, Inspectoratul  Teritorial de Muncă Neamt, a efectuat acţiuni de control, cu caracter inopinat, la angajatorii care isi desfasoara activitatea pe raza localitatilor Roznov, Piatra Soimului, Roman, Sabaoani si Targu Neamt. Campania in luna martie s-a desfăşurat începând cu data de 03.03.2011, in zilele de 10.03.2011, 17.03.2011, 24.03.2011 si 31.03.2011.

Au fost verificati un numar de 84 de agenti economici sau puncte de lucru ale acestora la care prestau activitate un numar de 745 salariati, din care 413 femei .

Cu ocazia controalelor au fost constatate 434 deficiente privind incalcarea Legii nr.53/2003, Legii nr.130/1996,  iar 31 agenti economici au fost sanctionati. S-au aplicat 33 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 35.000 lei.

Astfel, 10 angajatori care practicau munca fara forme legale, au fost sanctionati pentru incalcarea art. 276,alin.1,lit.e din Codul muncii cu amenzi in valoare de 33.000 lei, pentru un numar de 11 persoane care lucrau fara forme legale.

Deficiente  constatate in domeniul relatiilor de munca:

  • neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca;
  • neintocmirea pontajelor;
  • neinregistrarea in termen a declaratiilor fiscale si a statelor de plata, care nu au fost depuse pana la 31.12.2010;
  • neintocmirea regulamentului intern;
  • nerespectarea repausului saptamanal;
  • netransmiterea registrului de evidenta al salariatilor in format electronic
  • lipsa initierii negocierii colective la nivel de unitate.

2. Actiune de control la unitatile care isi desfasoara activitatea si in schimbul III (control de noapte)

In data de 18.03.2011, s-au desfasurat actiuni de control, in timpul noptii, la nivel local, pentru depistarea persoanelor care presteaza activitate fara forme legale de angajare la agentii economici cu obiect de activitate baruri si comert.

Actiunile au antrenat un numar de 9 inspectori de munca din cadrul serviciul control RM.

Au  fost controlati un numar de 10 angajatori,  iar in urma actiunii de control  au fost identificate 10 persoane care prestau munca fara forme legale, iar pentru incalcarea dispozitiilor legale au fost aplicate 8 sanctiuni respectiv 4 amenzi si 4 avertismente contraventionale.

Au fost sanctionati 3 angajatori pentru munca fara forme legale.

3. Targul „MATERIAL CONSTRUCT” organizat la CAMERA DE COMERT si INDUSTRIE NEAMT in perioada 31.03.2011-03.04.2011

Inspectia Muncii are ca sarcina, conform dispozitiilor Legii 108/1999, controlarea modului in care angajatorii iau masuri conform prevederilor legale, pentru asigurarea unui climat de munca sigur si sanatos in vederea prevenirii accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale si coordonarea activitatii de instruire si informare a angajatorilor si angajatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Inspectia Muncii Bucuresti si Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, in scopul reducerii accidentelor de munca au initiat in anul 2009 si 2010, actiuni privind respectarea legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

In acest sens in perioada 31.03.2011-03.04.2011 la targul „MATERIAL CONSTRUCT” situat la parterul cladirii MALL FORUM CENTER, ITM Neamt a organizat un stand, cu asistenta tehnica corespunzatoare, cu dorinta de a relua o practica mai veche de a aduce in fata agentilor economici legislatia transpusa a Uniunii Europene in domeniu.

Cu aceasta ocazie s-au prezentat urmatoarele teme in cadrul seminariilor organizate astfel:

  • COORDONAREA DE SECURITATE SI SANATE IN MUNCA – adresata in special agentilor economici care au ca obiect principal de activitate „lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” si „comercializarea materialelor de constructii”;
  • EXEMPLE DE RISCURI IDENTIFICATE IN CONSTRUCTII – MASURI DE PROTECTIE COLECTIVE SI INDIVIDUALE”;
  • RISCURI EMERGENTE SI NOI FORME DE PREVENIRE si AGENTI CHIMICI – LEGISLATIE SI BUNE PRACTICI – adresata agentilor economici din toate domeniile de activitate.

Prin organizarea standului din cadrul targului  „MATERIAL CONSTRUCT”, Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, si-a propus constientizarea angajatorilor si angajatilor a necesitatii dotarii si utilizarii de echipamente individuale de protectie in timpul desfasurarii activitatilor. De asemenea, existenta la fiecare loc de munca a trusei de acordare a primului ajutor in caz de accidentare, a instructiunilor si indicatoarelor de securitate specifice riscurilor la care sunt expusi lucratorii. Materialele informative referitor la riscurile cele mai importante la care pot fi expusi lucratorii in timpul desfasurarii activitatii au fost derulate si pe suport video.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate