Soldatii medievali supravietuiau cu ajutorul interventiilor chirurgicale pe creier

1

A fost  descoperit recent un osuar intr-o necropola medievala care poate oferi o perspectiva asupra medicinei practicate acum 1500 de ani. Ramasitele au fost descoperite in Italia centrala. S-a ajuns la concluzia ca foarte multi dintre soldatii ingropati acolo au supravietuit in urma loviturilor primite in timpul luptelor. Exista semne de interventii medicale care au salvat un barbat, in ciuda faptului ca avea o leziune craniana de 4 cm, cauzata de o lovitura puternica.

Marginile leziunii sunt netede si nu prezinta fragmente de os, sugerand faptul ca victimele au trecut printr-o interventie chirurgicala similara interventiilor pe creier de astazi. Antropologul Mauro Rubini spune ca, cel mai probabil, marginile leziunii erau slefuite cu un instrument abraziv. S-au descoperit cranii, din perioada anilor 500-700 d. Hr., in care se poate vedea cum osul s-a vindecat si a crescut, inchizand leziunea inainte ca persoana respectiva sa moara.

Cimitirul din Campochiaro unde au fost descoperite ramasitele umane a fost, cel mai probabil, o baza militara sub controlul lombarzilor care proteja zona de atacurile bizantinilor.

Foto: Daily Mail

Ilona Popescu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. vasile spune

    Da dar atunci mai erau doctori fara de arginti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate