82 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru

0

Astăzi, 14  februarie, se împlinesc 82 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru, poetul „podului de cuvinte“. Grigore-Vieru
Grigore Vieru s-a nãscut în data de 14 februarie 1935, în localitatea Pererîta, fostul județ Hotin (din România), azi județul Edineț (Republica Moldova), ca fiu al lui Pavel  și Eudochiei, născută Didic.
A absolvit cursurile școlii primare și gimnaziale în satul natal, iar școala medie în orașul Lipcani.
În perioada 1954-1958 urmează cursurile Facultății de Filologie și Istorie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău.
A trãit din plin sărăcia și suferințele provocate de război, de alipirea Basarabiei la U.R.S.S., dar și lipsa tatălui, care murise pe front.
În anul 1957 debutează editorial, în timpul studenţiei, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”, apreciată de criticii literari.
În data de 8 iunie 1960 se căsătoreşte cu Raisa, profesoară de limba română şi latină, şi se angajează ca redactor la revista „Nistru”, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960-1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”.

În anul 1968 apare volumul „Numele tău”, cu o prefaţă de Ion Druţă, carte care devine, chiar în anul apariţiei, obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei Secolul XX, Dan Hăulică, Ştefan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo Şerban şi Tatiana Nicolescu.Vizitează mănăstirile Putna, Voroneţ, Suceviţa, Dragomirna şi Văratec.

1344343375_19074600_FitNoMargin_364x273

În 1974, Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cârneci. În acelaşi an, apare volumul de versuri lirice „Aproape”, cu ilustraţii color de Isai Cârmu.

În 1977, tot la invitaţia Uniunii Scriitorilor din România vizitează, împreună cu soţia, mai multe oraşe din România, între care Bucureşti Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi.

În 1988 i se acordă „Diploma de Onoare Andersen”, cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii.

Grigore Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular, aflându-se printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM, în care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

În 1990, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace.

În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație, în apropiere de Chișinãu. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, iar la ora 10:00 întreaga republică  a ținut un moment de reculegere

A murit cu visul de a vedea înfãptuită unirea Basarabiei cu patria-mamă, vis pe care l-a purtat mereu în suflet, cu statornicia celui care crede în destinul țării sale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate