8 august – Ziua Internaţională a Pisicii

0

Dintre toate creaturile Domnului, există doar una care nu poate fi făcută sclava a biciului. Aceea este pisica. Dacă omul ar putea fi încrucișat cu o pisică, omul ar fi îmbunătățit, dar ar deteriora pisica.” (Mark Twain)

Ziua Internaţională a Pisicii este celebrată, din anul 2002, la inţiativa International Fund for Animal Welfare (IFAW) şi a altor organizaţii care se ocupă de drepturile animalelor. Pisicile viețuiesc împreună cu prietenii lor bipezi de mai bine de 9500 de ani, când se crede că a început procesul de domesticire a lor.

Potrivit site-ul daysoftheyear.com, deținerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătățirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietății și a depresiei stăpânului.

Pisica este renumită pentru torsul ei specific. Sunt multe teorii legate de acest tors: unii oameni de știință au susținut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Este considerat relaxant și cu un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân atunci când pisica este în preajmă și practică respectivul procedeu de tors Prezenţa unei pisici transmite o stare de calm şi linişte interioară. De asememnea, este bine cunoscut că ele simt când un om este bolnav şi sunt factori ai determinării energiei negative.

Studiile au demonstrat şi faptul că pisicile sunt capabile să înţeleagă sentimentele copiilor şi se pot adapta perfect acestora. În cazul problemelor emotionale, cei mici găsesc în animalul lor de companie un prieten bun, pe care îl iubesc şi de al cărui suport au nevoie.

În perioada Egiptului Antic acestea erau considerate zeități și divinizate de populația de atunci. Pisicile sunt animale de companie destul de ușor de îngrijit, dar o eventuală dresare a lor, ca în cazul câinilor, este aproape imposibilă din cauza personalității lor independente. Cu toate acestea, afinitatea dintre pisici și oameni este universal recunoscută, iar asta explică și numărul crescut de astfel de animale de companie la nivel mondial.

Pisicile au fost întotdeauna creaturi misterioase, sacre în mai multe culturi. Iată și căteva curiozități legate de aceste îndrăgite feline (sursa:digi-animalworld.tv)

  • Pisicile au fost declarate sacre în Japonia în jurul anului 1000, potrivit Cats International.
    Pisicile pot vedea 5 ori mai bine decât oamenii pe intuneric – în special dacă ținta este în mișcare.
    O pisică domestică sănătoasă poate atinge viteze de 31 km/h, dar nu poate menține viteza mai mult de minut.
    Pisicile pot sări de 5 ori lungimea propriului corp. În termeni umani, ar fi echivalentul unei sărituri de lungimea unui bazin.
    O pisica adultă sănătoasă își petrece aproximativ 15% din timp într-un somn adânc, 50% într-un somn ușor și 35% trează.
    Secțiunile din creierul unei pisici responsabile de înțelegerea, filtrarea și gestionarea emoțiilor corespund cu cele din creierul uman.
    O pisică are 244 de oase în corp (spre deosebire de oameni, care au 206). Au 60 de vertebre, iar 20 dintre aceste oase se găsesc în coadă, pentru flexibilitate.
    Pisicile sunt cel mai active dimineața și seara (răsărit și apus) pentru că atunci sunt cele mai bune momente de vânat.
    Pisicile se nasc cu 26 de dinți de lapte, înlocuiți de 30 de dinți permanenți pe măsură ce cresc.
    Majoritatea pisicilor adulte nu au enzima necesară pentru digererea laptelui.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate