8 Aprilie – ziua internațională a romilor

0

La 8 aprilie 1971 a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, unde au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU) și unde au participat delegații din 14 țări. În amintirea acestei zile, a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia, 8 aprilie ca fiind ziua internațională a romilor, reprezentând și un moment de comemorare a celor uciși în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, a romilor care au suferit persecuții, au fost închiși și deportați în lagăre de exterminare.

Drapelul era inițial compus din două culori, albastru și verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roți roșii în mijloc. Din 1993, IRU are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite, notează site-ul menționat.

Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor. Manifestările din această zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale și a limbii romani, dar în mod special a identității romilor. Unul dintre principalele obiective este recunoașterea internațională a minorității rome ca minoritate națională de origine indiană.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate