7 din 10 români se tem că se pot infecta cu noul coronavirus

0

Românii rămân îngrijorați de situația generată de pandemia de COVID – 19 și de consecințele acesteia atât la nivel general, asupra țării, dar și la nivel personal. Gradul de îngrijorare rămâne totuși constant în ultimele două luni, chiar dacă în ultimele săptămâni numărul cazurilor a crescut în țara noastră; una dintre explicații fiind experiența destul de redusă a românilor cu această boală. Chiar dacă jumătate dintre români știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID – 19, procentul celor care cunosc pe cineva care a contractat virusul rămâne destul de scăzut (16%), astfel încât puțini sunt românii care iau contact direct cu ce înseamnă acest virus și cu consecințele bolii. Totuși, procentul este mult mai mare decât în urmă cu aproximativ trei luni, când doar 1% dintre români declara, într-un sondaj realizat în luna mai, că a cunoscut pe cineva bolnav de COVID – 19.

Sondajul face parte din demersul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, de a monitoriza constant impactul pe care pandemia de COVID – 19 o are asupra societății românești, numărul studiilor realizate în acest context și difuzate către public ajungând la 13.

TREI SFERTURI DINTRE ROMÂNI SUNT ÎNGRIJORAȚI DE SITUAȚIA GENERATĂ DE PANDEMIA DE COVID – 19

# 76% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România.

# Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați.

# Aproape 7 din 10 români sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus.

ROMÂNII ȘI PROXIMITATEA COVID – 19

# Doar 16% dintre români cunosc personal pe cineva care a fost infectat cu virusul SARS CoV-2.

# Jumătate dintre români (51%) știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID – 19.

#  1 român din 20 declară că s-a testat din proprie inițiativă pentru COVID – 19, 6% spun că s-a testat la solicitarea autorităților, iar 7% la solicitarea angajatorului.

CONFORMISMUL DECLARATIV AL ROMÂNILOR ESTE RIDICAT

#  Așa cum a reieșit și în studii anterioare ale IRES, românii susțin în proporții foarte ridicate că respectă regula privind purtarea măștilor în spații publice, 94% dintre participanții la acest sondaj susțin că au făcut acest lucru în ultimele două săptămâni, anterioare realizării cercetării.

# Doar 6% spun că au participat, în ultimele două săptămâni la o adunare publică de orice fel / eveniment în aer liber, 15% spun că au participat la o petrecere în familie sau cu prietenii și sub 20% spun că au mers în acest interval la biserică.

# 3 din 10 români nu au mers la locul de muncă.

# 85% spun că au mers la cumpărături.

#13% dintre participanții la studiu declară că merg zilnic la cumpărături, o treime merg de câteva ori pe săptămână, iar un procent similar o dată pe săptămână. 

UN SFERT DINTRE ROMÂNI SUNT PRECAUȚI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE VACANȚA DE VARĂ

# Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

# Aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

SATISFACȚIE MODERATĂ PRIVIND MĂSURILE GUVERNAMENTALE PE DURATA PANDEMIEI

# Aproape jumătate dintre români (48%) sunt mulțumiți de măsurile luate de către Guvernul României pentru protejarea populației în pandemie, în timp de 1 din 5 români sunt foarte nemulțumiți cu privire la acest aspect.

# Puțin peste un sfert (28%) dintre participanții la studiu susțin că sunt foarte și destul de mulțumiți de politica economică a Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce 6 din 10 români spun că sunt nemulțumiți.

CUM SE INFORMEAZĂ ROMÂNII DESPRE EVOLUȚIA COVID – 19 ÎN ROMÂNIA?

# Aproape jumătate dintre români susțin că se informează zilnic cu privire la evoluția epidemiei de COVID – 19 în România, iar televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai mulți dintre români.

# 15% dintre români nu urmăresc deloc statisticile legate de cazurile de COVID – 19 din România.

# Principalele surse de informare privind cifrele furnizate de Guvern legate de evoluția COVID – 19 în România sunt, după televiziune, radio-ul (21%) și canalele online ale autorităților (site-uri, social media) (21%), rețelele de socializare (17%), mediul online altul decât cel oficial (presă, bloguri, experți etc.) (9%), presa scrisă tipărită (5%).

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 898 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,3%

Perioada realizării anchetei: 24 – 25 iulie 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate