7 ani de activităţi pentru vârsta a treia, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

0

 Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ se pregăteşte să aniverseze curând şapte ani de activităţi şi proiecte consecvent dedicate seniorilor. Este o aniversare cu atât mai plină de semnificaţie, cu cât anul 2012 a fost declarat, la nivel european, Anul Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii.

Şi, pentru că la orice aniversare sunt evocate începuturile, se cuvine să ne amintim că primele proiecte au căpătat consistenţă datorită parteneriatului stabilit cu Fundaţia de Îngrijiri Comunitare – Centru de Zi „Crizantema”, unde atât doamna dr. Liliana Hâncu, cât şi grupul său de colaboratori (între care d-na Gisela Adăscăliţei), au susţinut de îndată iniţiativa bibliotecii.

Aşa a apărut ciclul de expuneri şi medalioane literare susţinute de bibliotecari şi însoţite de consistente audiţii, pregătite şi prefaţate de dl. ing. Valeriu Dâm. Şi cum muzica reprezintă un veritabil elixir al tinereţii, acest tip de activitate a coagulat rapid interesul persoanelor de vârsta a treia, care – pornind de la activităţi lunare – au trecut, din proprie iniţiativă, la o ritmicitate săptămânală.

Curând, pe lângă audiţiile dedicate vârstei a treia (care continuă astfel de şapte ani, joia dimineaţa, de la ora 11, sub genericul „Pe aripile muzicii”), s-a conturat şi un club al melomanilor – „Muza Euterpe”. Pornit la drum tot în tovărăşia entuziastului ing. Valeriu Dâm, acest club a fost preluat, din toamna aceluiaşi an 2005 şi chiar la sugestia iniţiatorului său, de cunoscutul meloman şi animator al vieţii muzicale nemţene dr. Constantin Goilav, posesor şi al unei impresionante fonoteci particulare, puse astfel la dispoziţia auditorilor în fiecare vineri după amiaza, de la ora 16, în sala „Atelier” a Bibliotecii Judeţene.

Succesul de care se bucură aceste două tipuri de manifestări cultural-artistice este asigurat pe deplin de publicul lor fidel şi împărtăşit – în varii ocazii – şi de numeroşii participanţi la alte câteva forme de activităţi dedicate vârstei a treia: cursuri de limbi străine, cursuri de iniţiere în folosirea calculatorului şi a Internetului, vizionări de filme artistice şi documentare. Nu în ultimul rând, parteneriatul cu seniorii a însemnat, de mai mulţi ani, şi deschiderea unui punct de lectură la Centrul Social „Pietricica”, precum şi – de aproape trei ani – familiarizarea acestora cu actul teatral (atât în calitate de interpreţi, cât şi în calitate de spectatori), prin constituirea unui Atelier de teatru-lectură, coordonat de bibliotecarul Dan Iacob.

Dar, cum Anul Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii este abia la începutul său, Biblioteca Judeţeană va avea şi suficient timp pentru a lansa noi iniţiative de succes pentru publicul său de vârsta a treia.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate