586 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamţ

7

Astăzi, 31 iulie, se împlinesc 586 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamţ, prin care Alexandru cel Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o „casă a lui Crăciun de la Piatra”.

Totuşi, primele menţionări scrise despre oraşul Piatra-Neamţ se regăsesc în „Cronicii ruseşti″ (1387 – 1392) şi în documentul emis de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cu ocazia expediției acestuia în Moldova la sfârșitul lui ianuarie 1395, fiind înfrânt de oștirea moldoveană la începutul lui februarie, același an, atât la Cetatea Neamț, cât și la Hindău-Ghindăoani.

Târgul Piatra capătă o importanță deosebită datorită constituirii aici (1468-1475) a unei Curți Domnești (menționată ulterior în mai multe rânduri – 1552, 1570, 1594), de către Ștefan cel Mare.

Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și  începutul secolului al XIX-lea, orașul devine cel mai important centru urban și comercial al ținutului Neamț, iar treptat construcțiile încep să acopere și terasele mai joase ale Bistriței și Cuejdiului. De asemenea, la mijlocul secolului al XIX-lea sunt incluse în perimetrul orașului și satele Mărăței și Dărmănești.

Până în anul 1859, așezarea de la poalele Pietricicăi s-a numit „Piatra“, când se adaugă cuvântul „Neamț“, completarea  fiind necesară, pentru a deosebi orașul de alte localități care purtau numele de „Piatra“.

De asemenea, mai multe informaţii relevante puteţi afla aici.

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
7 Comentarii
 1. Rodiana Tanasescu-Dima spune

  La mulți ani, Piatra-Neamţ! ❤

 2. Mihail Ignat spune

  La multi ani !!!!!

 3. Corina Chiriac spune

  La multi ani Piatra -Neamt!

 4. Angela Stefanescu spune

  La multi ani, P. Neamt!

 5. Marcelica Sava spune

  La mulți ani Piatra Neamț!

 6. Any Lungu spune

  Un loc/locuri de poveste…Acest judet /locurile, poarta ,,matricea,, INCEPUTURILOR neamului romanilor de astazi.

 7. Ionut Petru Chertic spune

  Sănătate multă tuturor nemțenilor
  …!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate