519 ani de istorie la Curtea Domnească din Piatra-Neamț: Construcţia Bisericii ”Sf. Ioan Botezătorul”

3

În 15 iulie 1497, Ștefan cel Mare punea piatra de temelie a Bisericii “Sf. Ioan Botezătorul” din cadrul Curții Domnești de la Piatra-Neamț.
Istoria Curții Domnești este mult mai veche, deoarece aceasta a fost construită de voievod încă din anul 1468, având un rol administrativ pentru această zonă a Moldovei. Data construirii Bisericii rezultă și din pisanie “Binecinstitorul şi de Hristos iubitorul Io Ştefan voievod, a început şi a zidit şi a săvârşit acest hram în numele Naşterii cinstitului şi slăvitului prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul, întru rugă sieşi şi doamnei sale Maria şi prea iubitului lor fiu Bogdan voievod, care a început a se zidi în anul 7005 (1497) iulie 15 şi s-a săvârşit în anul 7006 (1498) iar al domniei sale al 40 şi doilea curgător, luna noiembrie, 11 zile.”

Urmele impunătoare ale vechii curți constau în Biserica și în Turnul-Clopotniță, un ansamblu arhitectural impresionant în care s-au scris secole de istorie.
Ansamblul arhitectural al Curţii Domnești prezintă caracteristicile stilului moldovenesc și se poate lăuda ca fiind păstrator al unei valoroase colecții patrimoniale, veche de câteva secole: candelabre, sfinte icoane, potire, cărți vechi.

Inițial construcțiile nu au fost mărețe, abia după anul 1480 s-a ridicat pe vechile edificii alcătuirea constructivă care se mai păstrează si astăzi în cadrul complexului arhitectural.
Biserica care poartă hramul “Sf. Ioan Botezătorul” a fost construită între anii 1497-1498, iar Turnul-Clopotniță a fost ridicat în 1499, fiind o construcție din piatră susținută de contraforturi și având o poziție strategică ce permitea supravegherea luncii Bistriței și căilor de acces către Cetatea Neamțului și Roman. Multă vreme acest turn a fost cea mai înaltă construcție din oras, de unde se putea observa întreaga vale a Bistriței. De asemenea, în Turnul-Clopotniţă al Bisericii „Sf. Ioan“ – Domnesc din Piatra-Neamţ, a locuit timp 26 de ani moşul Gheorghe Lazăr, modelul adevăratului pelerin român. A trăit în post și rugăciune, fără pat, fără încălțăminte în picioare, ducând o viață aspră. Prin modul său de viaţă, el reprezintă un exemplu unic în viaţa duhovnicească a Bisericii noastre din ultimul secol.

La începutul secolului al XIX-lea, Crupenschi Poloboc cumpără de la obştea târgului chiar locul Curţii Domneşti, construindu-şi aici o locuinţă impresionantă, fapt ce a afectat rămăşiţele vechii curţi. Ridicarea actualului local al Colegiului „Petru Rareş” şi construirea străzii „Ştefan cel Mare” au definitivat acţiunea de distrugere a ceea ce mai rămăsese din fosta Curte Domnească. Colecţia muzeală „Curtea Domnească” a fost inclusă în circuitul expoziţional al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ în anul 1986 şi cuprinde materiale arheologice şi documentare din Evul Mediu descoperite în zona Curţii Domneşti, dar şi din alte puncte de pe raza municipiului Piatra-Neamţ.

Biserica-voievodala

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Raphael Dragomirescu spune

    ..Sfântul Ştefan Voievod Cel Mare!!!
    Atenție la caligrafie..
    ..Dar crucea aia de lângă intrarea în Biserică.., cine a pus-o acolo şi cine a îngăduit..??!! ..ştiați că nu este cruce Ortodoxă, sau abia ați aflat..??!!

  2. Parohia Sfantul Ioan Domnesc spune

    Prilej de mulțumire adus Ctitorului – Sfântului şi Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Marr

    1. MARIA spune

      Binecuvantat sa fie locul, sfantul lacas si cei ce slujesc cu mult har si daruire!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate