516 ani de când Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a dăruit Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii

0

Dveră: În momentele solemne ale liturghiei (când, conform credinței creștine, pâinea și vinul se transformă în trupul și sângele Mântuitorului), partea de sus a ușilor împărătești se acoperă cu o perdea numită dveră, pentru ca privirile credincioșilor din biserică să nu pătrundă în altar. La momentele rânduite în timpul slujbei, preotul trage dvera, lateral sau în sus.

Dverele sunt confecționate din mătase, stofă sau catifea, au diferite culori (mai frecvent albă) și sunt brodate cu motive și simboluri religioase.

Într-o zi de 10 august, în urmă cu  516 ani, Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a dăruit mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită. În colţurile lucrării  sunt portretele votive ale lui Ştefan şi al Mariei Voichiţa.

„Ambii sunt trataţi în viziune aulică, înconjuraţi de stele şi învesmîntaţi cu mantii ceremoniale de brocard, ţesut în fir de aur. Pe capete poartă măreţe coroane princiare, cu fleuroni lanceolaţi, la Ştefan, şi stilizaţi ca flori de crin, la Voichiţa. De sub ele, li se revarsă, peste umeri, pletele. Braţele îndreptate către Iisus şi atitudinile în care sunt prezentaţi le subliniază posturile de ctitori şi donatori, specifice tablourilor votive murale.”, conform unei descrieri făcute de newsme.ro.

Structurată riguros pe cele două axe ale crucii, care domină şi organizează spaţiul în jurul lor, compoziţia impresionează prin monumentalitatea sa, prin grandoarea solemnă a personajelor, prin afectivitatea lor dureroasă şi reţinută, exprimată cu o nobilă distincţie.

Inscripţii: „Io Ştefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, şi doamna sa Măria, fiica lui Radu voievod, a făcut această dveră Mănăstirii sale Putna, în anul 44 al domniei sale, în anul 7008 (= 1500) august 10”.

514-ani-de-cand-sf-stefan-cel-mare-a-daruit-manastirii-putna-marea-dvera-a-rastignirii

Mai multe detalii despre marea dervă a Răstignirii aici

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate