500 de puieți de Paulownia, plantați de membrii Clubului Ecoturistic Dr. Gh. Iacomi

1

PA

În data de 1 aprilie 2017, membrii Clubului Ecoturistic Dr. Gh. Iacomi Piatra-Neamț au participat la o acțiune de plantare a circa 500 de puieți de Paulownia în zona Almaș.

Un arbore mai rar întâlnit în România, Paulownia are cea mai rapidă creștere din lume: 20 metri în 4 ani, în condiții de îngrijire corespunzătoare. Lemnul sau este de esență dură, cu aspect frumos, curat, neted, fără noduri – Paulownia este minunat pentru mobilă și cherestea. Cunoscut și sub numele de „aluminiul din lemn”, Paulownia este cu 30% mai ușor decât orice alt lemn de esență tare.

Ideea înființării acestei plantații aparține unui tânăr de 17 ani, membru al Clubului Ecoturistic Dr Gh Iacomi, Tofan Gabriel, elev la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamt, înscris din anul 2015 ăn programul The Duke of Edinburgh’s International Award la Nivelul de Aur.

Pasionat de horticultură, la sectiunea de Voluntariat, a ales activitatea de ecologie și a hotărăt să înființeze o plantație de Paulownia, din semințe.

Proiectul s-a derulat în 2 etape:

Prima etapă a fost cea de germinare a semintelor de Paulownia în care tânărul voluntar a desfășurat o activitate de documentare riguroasă referitoare la condițiile de plantare, de creștere, condiții de sol, întretinere butași etc. Având la dispozitie informațiile generale a achizitionat circa 500 semințe de Paulownia Elongata respectiv 500 seminte Paulownia Tomentosa. După primirea coletului a pus în condițiile recomandate, o parte din semințe la germinat, în apă. După o săptămână, mare parte din ele germinaseră așa că a procedat la mutarea lor în tăvi alveolare (104 plante/tava). În urma repicării, a obținut 5 tăvi cu puiet de Paulownia. Ulterior a achiziționat un proiector led 50 W(~6000lm) cu care plantele au fost luminate 16h/zi.

fff

Puieții au crescut rapid, în primavară au fost mutați din ghivece în gradină bunicilor unde Gabi a muncit singur la plantare, aliniere, irigare, curățare de ierburi, fertilizare foliară etc. În decurs de 3 luni de zile, pepiniera a evoluat spectaculos, în toamnă plantele depășind 3 m.

A doua etapă a fost transformarea semințelor-puiet într-o plantație veritabilă. Obiectivul propus a fost împădurirea unei suprafețe de teren de 1 ha, cu un număr de aproximativ 500 puieți, în zona Almaș, județul Neamț.

Astfel că, în data de 1 aprilie, un număr de peste 40 persoane, membri ai Clubului Ecoturistic Dr. Gh Iacomi, voluntari înscriși în programul The Duke Of Edinburgh’s International Award la nivelul de bronz, argint, aur, tineri de la Liceul Economic din Piatra- Neamț insoțiți de doamna dirigintă, au participat cu entuziasm și dăruire la acțiunea de plantare pe un teren, proprietate privată, în Almaș – au pregatit solul pentru plantare, au săpat gropile, au plantat puieții, i-au udat.

Urmează alte activități de întreținere, periodic, pentru înlăturarea dăunătorilor, curățarea buruienilor și a lăstarilor pentru facilitarea creșterii, activități ce vor fi desfășurate tot prin intermediul voluntarilor.

Scopul nu este valorificarea lemnului, ci contribuția organizației la crearea unui mediu mai curat, prin valorificarea calităților acestor arbori, de exemplu, rădăcina sa pivotantă de 10-12 metri are capacitatea de fixare si stabilizare a solului, prevenind eroziunea solului, permițându-i totodată protecția sistemelor subterane de apă.

Mulțumim pe această cale voluntarilor care și-au dăruit timpul și energia într-o frumoasă zi de sâmbătă acestui proiect de voluntariat, inițiat de către un tanar de 17 ani, coordonat și finalizat sub îndrumarea coordonatorilor Award din cadrul CET Iacomi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mariana Amihaesei spune

    Felicitari , OAMENI!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate