5 octombrie, Ziua Mondiala a Profesorului

2

Ziua Mondiala a Profesorului este celebrata anual pe 5 octombrie, incepand cu anul 1994, in intreaga lume, pentru a aminti de importanta rolului educatiei. Este, de asemenea, un moment de reiterare a semnarii in 1966 a recomandarilor UNESCO/ILO referitoare la statutul profesorului.

Recomandarile UNESCO/ILO au stabilit drepturile si responsabilitatile profesorilor si standardele internationale pentru educatia continua, integrarea in campul muncii, conditiile de predare si invatare. Aceste recomandari, valabile si in prezent, mai contin si sfaturi practice pentru profesori pentru a creste nivelul calitatii educatiei. Practic sunt stabilite standardele legate de profesionalism, cooperare intre institutii, educatia continua a cadrelor didactice, libertate profesionala, responsabilitati, codul de etica al profesiei, drepturi, numarul orelor de munca, remuneratie etc.

Educatia este un factor important al formarii noastre, deoarece permite evolutia armonioasa a personalitatii umane din punct de vedere spiritual, moral, social, cultural si economic, fiecare individ educat adaugand un plus de valoare societatii. Inevitabil, progresul in educatie depinde in mare parte de calificarea si daruirea cadrelor didactice, de tehnicile pedagogice ale profesorilor. Din acest motiv, actul de educare este considerat o profesie, o forma de serviciu public care necesita experti in domeniul educatiei.

In temeiul HG nr. 680/1994, privind aniversarea anuala a Zilei Mondiale a Profesorului, la data de 5 octombrie, unitatile de invatamant preuniversitare din Neamt vor desfasura activitati specifice, extracurriculare si extrascolare dedicate acestui eveniment.

Comunicat de presa ISJ Neamt– descarca PDF

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
 1. Razvan spune

  1.- Alina, aici scrie de ziua profesorului, nu ziua educatiei;

  2.- Sa inteleg ca trebuie sa dam iar bani pentru ceva la scoala?
  ADMIN: Initial titlul articolului facea referire la Ziua Educatiei. Am modificat titlul pentru ca in legislatia romaneasca se face referire la Ziua Profesorului, nu la Ziua educatiei. Oricum, ce ar fi profesorul fara educatie si ce ar fi educatia fara profesori?

 2. Alina Pamfil spune

  FALS ! ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI ESTE 7 AUGUST ! Aşa că ZIAR ar trebui să fie mai respectuos şi să rectifice, cu scuzele de rigoare, faptul că astăzi este Ziua internaţională a profesorilor, a educatorilor ! Şi atunci, coincidenţa cu Ziua zâmbetului ar avea o semnificaţie apropiată adevărului că cel care intră la clasă oferă un zâmbet, chiar atunci când inima lui e tristă …
  Admin: Am rectificat si ne cerem scuze.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate