41 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui compozitor si dirijor roman, nemteanul Mihai Jora

0

Compozitor, dirijor, profesor universitar la Bucuresti, membru titular (1955) al Academiei Române, Mihail Jora este creatorul liedului si al baletului romanesc contemporan („La piata”, „Curtea Veche”, „Intoarcerea din adancuri”, Hanul Dulcinea”). Mihai Jora s-a nascut pe plaiuri nemtene, pe 2 august 1891, la Roman. A trait 80 de ani si s-a stins din viata in anul 1971, la Bucuresti, pe 10 mai.

A studiat in Leipzig si in Paris unde s-a facut usor remarcat datorita talentului sau, inteligentei si pregatirii muzicale de exceptie. Este autorul mai multor lucrari valoroase. Creația sa cuprinde balete, printre care „Curtea veche”, „La piață”, „Când strugurii se coc” și „Întoarcerea din adâncuri”, suita simfonică „Priveliști moldovenești” (suită în patru părți, care are la baza un motiv melodic din folclor: „Pe malul Tazlăului”,”La joc”,”Grâu sub soare”, „Alai țigănesc”, poemul simfonic „Poveste indică”, „Burlesca” pentru orchestră, „Simfonia în do”, „Balada pentru bariton și orchestră”, lucrări de muzică de cameră (printre care „Cvartetul de coarde”, multe dintre ele premiate in tara si in strainatate.

A infiintat si dirijat, la numai o luna de la inaugurarea postului national de radio din Romania, prima stagiune radio-live pentru concerte simfonice din tara noastra. Astazi, sala de concerte a Societatii Romane de Radio si Uniunea Criticilor Muzicali ii poarta numele. Uniunea Criticilor Muzicali organizează anual la București „Concursul Național de Interpretare Muzicală Mihail Jora”.

După 1945, Jora reprezintă una din tintele regimului socialist, criticat pentru “formalismul” artei sale. Este suspendat din calitatea de membru al Uniunii Compozitorilor (din 1944 fusese vicepreşedinte al acestei instituţii) şi destituit din învăţământ, îndeosebi din cauza binecunoscutelor sale simpatii monarhiste. În 1953 este inclus din nou în rândul membrilor Uniunii, iar după preluarea conducerii UCMR de către Ion Dumitrescu (1954), va fi treptat repus în drepturi. In 1969 i se acordă Premiul “Gottfried von Herder”, al Universităţii din Viena.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate