4000 euro un post de asistentă. S-au dublat șpăgile la Neamț

12

Pe baza creșterilor salariale spectaculoase din sănătate, șpăgile pentru posturile de asistente au explodat, sărind de la media de 2.000 euro până la 4.000, chiar și 5.000 euro.

Aceste șpăgi sunt împărțite piramidal și ciudat. De multe ori nici nu ajung la eșaloanele superioare din conducerile unităților care angajează asistentele. Adică se împarte între cei care se ocupă de examen, asistente șef, medici, șefi de secție. Rareori ajunge ceva și pe la conducerea unității bugetare care angajează. Gura lumii spune că la spitalul din Piatra-Neamț șpaga se oprește la nivelul de șef de secție și organizatori de concursuri, pe când la Târgu Neamț vârful piramidei e în biroul directorului. Desigur că acestea sunt doar bârfe și până ce vor apărea în rechizitorii nu pot fi luate în serios.

Dacă la spitale putem anticipa modul în care își recuperează o asistentă mita oferită pentru angajare, nu ne dăm seama cu își scoate banii pentru un post la un cămin de bătrâni sau copii, dar asta e altă discuție.

Cert este că toate sursele noastre ne-au spus că a explodat prețul de ”cumpărare” a unui post de asistent medical și, ce ni se pare și mai grav, se spune că, indiferent că poți sau nu poți să promovezi examenul de încadrare pe un post de asistent medical, dacă nu ”cotizezi” vei avea o viață profesională de calvar până ce te lași de meserie și pleci de bună voie.

O fi sau nu adevărat, asta știți dumneavoastră cei care citiți, deoarece trăiți în aceeași lume cu asistentele și șpăgarii, iar aceste lucruri dacă se întâmplă nu pot fi ascunse.

Vestea bună este că au început la spitalul din Piatra-Neamț să se dea examene practice la angajarea asistenților medicali. Adică se ajunsese așa de departe cu șmecheria încât asistenți medicali erau angajați fără probă practică. Câțiva medici au înebunit când au văzut ce specimene se angajează și au făcut presiuni și scandal obținând cu greu ”favoarea” de a introduce și o testare practică înainte de angajare.
Încă nu e bătută în cuie testarea practică, fiind presiuni foarte mari să se renunțe la ea, deci bătălia continuă iar la 4-5.000 euro de angajare e clar că bătălia nu e una fără miză.

Doamne ferește să ajungi pe mâna unei asistente angajată pe o mită babană de 4-5.000 euro.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
  1. Munteanu Georgeta spune

    Am fost surprinsă de cum sunt îngrijiți pacientii și cătă atenție și responsabilitate există în secția de neurologie.Iar în ce privește școala nu am învățat nici la facultate căt trebuie să invăț aici și căte teste și examene pe bune …Iar profesorii sunt extrem,extrem de bine pregătiți îmi plec privire…tot respectul !

  2. dan A spune

    Buna ziua , spaga de 4000 euro este totusi mica ,spaga este mult mai mare pentru un asistent de farmacie in spital ,nu ai siguranta ca vei lucra o perioada lunga de timp pt ca cei din garda veche de vor face sa pleci vrei nu vrei .m-am lasat lehamite si imi pare rau de timpul pierdut la scoala postliceala de farmacie .In tara asta totul e o hotie ……Am o recomandare pt conducerea spitalului, nu mai faceti concursuri fictive spuneti clar doar neamurile sa se pezinte pt a ocupa un post
    . va multumesc.

  3. Gheorghe Doina spune

    Problema este ca si cu experienta si fara nu intri fără șpagă, cum sa intri cand asa se practica la noi si cand se scot la concurs cate 1 sau 2 posturi asistente la cateva luni in conditiile in care asistentele muncesc fără pauză si singure pe tura ,nu asa trebuie sa procedeze ,care este problema ?se poate !asa e la noi in sistem si salariile au crescut doar! Vrei sa ai job cotizezi apoi in spitale sunt suficient de multe asistente , cum sa i preocupe îngrijirea corectă a pacientului? În acest sistem fiecare vrea sa curgă bani chiar cu prețul vieții.

  4. Argentina spune

    Asa este. Înainte se făcea carte și practica în spital din clasa a noua. Păcat ca acești asistenți nu își găsesc loc în spitale și au trebuit sa plece sa lucreze oriunde în Europa numai în Rominia nu.

  5. Ella spune

    Si carnetul de conducere se obtine contra unei spagi de 500 euro, deci cine sa aresteze spagarii, cand politia este spagara…deaceea avem nevoie de oameni noi.

  6. Talida spune

    Am terminat Liceul Sanitar la Bacău acum 30 de ani. Pentru tot județul Neamț erau 30 de locuri la admitere. Se intra cu medii foarte mari și învățai pe bune, de-ți săreau capacele, făceam practica în fiecare trimestru, la patul bolnavului, nu pe manechine. Acum sunt cel puțin 2-3 scoli din astea de fabricat asistenți în fiecare oraș al județului, bonus în unele se intra fără diploma de Bac, iar prezenta nu e obligatorie. Nu spun ca toți sunt la fel, dar sunt specimene care n-au nici în clin nici în mânecă, cu meseria asta. Cel mai trist e ca suferă oameni din incompetenta unora și din dorint de înavuțire a altora. Păcat! Este o meserie nobila, care este aruncata în derizoriu!

  7. Stefan spune

    E jale cu asistentii „fabricati” la scoala postliceala din Piatra Neamt!Pregatirea lor e egala cu 0, iar tupeul maxim!Sunt tot felul de fufe care , pentru angajare, ofera si alte „servicii”!

  8. Ioana spune

    Ei spaga este împărțită între o parte din membrii comisiei de examinare .persoana care îi primește ia o mică parte,o parte revine si persoanei care propune scoaterea postului la concurs.

  9. Pacient revoltat spune

    Nepriceperea asistentelor este vizibil remarcată încă de când se chinuie sa recolteze sânge din vena.Sunt o catastrofa ptr.pacientii ce ajung pe mana acelora care inca mai fac experiment. Pur și simplu am plecat de pe mana lor cu durere și vânătăi pe mâini greu de vindecat.

  10. vali spune

    Atata timp cat se da spaga cine credeti ca pune accent pe probe practice ? Este o mizerie de nedescris !!! Ca sa conditionezi actul medical pt bani este o CRIMA ! Chiar daca doctorul/asistenta/infirmiera nu cere direct, daca nu-i dai bani te trateaza cu indiferenta si cu raceala. Spitalul Neamt este plin de asemenea angajati. La ortopedie este valabil 100%. Spitalul este invadat de medici din Rep. Moldova care sunt „mama” spagarilor.

    1. Stefan spune

      De acord ,Vali, dar nu-i baga in aceeasi oala pe toti medicii originari din Republica Moldova!La Ortopedie este vestitul Gutu , si mai sunt cateva panarame in alte sectii, dar sunt si medici onesti si competenti.Nu-i vorba, ca nici cu „autohtonii” nostri nu ne e rusine!Uitati-va ce viloante si „gipane” au toti din niste salarii, care pana mai ieri erau desul de mici!Pna la urma nici asta nu e problema, ci conditionarea si slaba calitate a actului medical!Cat despre reclamatul la DNA, este inutil atata timp cat spagarii primesc doar pedepse cu suspendare, iar Colegiul medicilor le tine partea..

  11. Radu dediu spune

    Dar dacă ai probe(zvonuri) de ce nu sesizeazi DNA,sau te rezumi numai la împrăștiat zvonuri (și asta înseamnă a proteja niste posibil infractor)

    ADMIN: Fiti sigur ca am convins pe unii să meargă și să denunțe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate