40 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria României
La 4 martie 1977, ora 21:22, un seism de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, a zguduit întreaga ţară.
Era al doilea mare seism din secolul XX produs în România, după cel din 10 noiembrie 1940, care a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.
Cutremurul a provocat prăbușirea sau avarierea gravă a sute de imobile, sub ruinele cărora au fost prinse mii de victime, precum și avarierea a mii de alte clădiri de locuințe, unități spitalicești, școli și instituții de învățământ superior, grădinițe, creșe de copii, cămine-internat, așezăminte culturale și monumente istorice. În doar un minut și-au pierdut viața 1.578 de oameni, iar alţi 11.000 au fost răniţi, cei mai mulţi în Bucureşti.
În țară, cele mai afectate județe au fost Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea.
Numeroase clădiri din Buzău, Ploiești, Craiova, Zimnicea, Alexandria, Focșani, Iași, Bârlad, Vaslui și alte localități au suferit avarii grave.
La 5 martie 1977, a doua zi după producerea cutremurului, a fost instituită, prin decret prezidenţial, starea de necesitate pe întreg teritoriul ţării. În dimineaţa de sâmbătă, 5 martie, preşedintele Nicolae Ceauşescu a revenit în ţară din vizita pe care o efectua în Republica Federală Nigeria.
În urma cutremurului din 4 martie 1977, și-au pierdut viața multe personalități ale vieții culturale, artistice și științifice: Toma Caragiu, Anatol Emilian Baconsky, Savin Bratu, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafița, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Eliza Petrăchescu, Liviu Popa, Mihaela Mărăcineanu, fizicianul academician Florin Ciorăscu.
sursa video: TVR Iași