4 mai – Ziua națională a Inimii
Ziua Naţională a Inimii a fost introdusă în România pe 4 august 1996 în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale din primăvara aceluiaşi an. Începând cu 1997, ziua națională a inimii este celebrată la fiecare 4 mai.
În 2003 Organizația Mondială de Sănătate a lansat iniţiativa globală Move for Health – Sănătate prin mişcare, care s-a concretizat prin celebrarea la fiecare 10 mai a unei Move for Health Day, încurajând activitatea fizică, motor esenţial al sănătăţii şi confortului psiho-fiziologic, de cuplat strâns cu alimentaţia sănătoasă în prevenirea bolilor netransmisibile.
Activitatea fizică regulată reprezintă cea mai bună “investiţie” într-o inimă sănătoasă contribuind la:
-
reducerea riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare;
-
reducerea încărcării sistemului cardiovascular prin controlul greutăţii;
-
reducerea şi stabilizarea tensiunii arteriale;
-
menţinerea colesterolului şi a glicemiei în plaja optimă;
-
reducerea efectelor stresului psihosocial asupra cordului;
-
împiedică instalarea şi progresia aterosclerozei; unele date sugerează chiar un potenţial de regresie a aterosclerozei
Consecinţele inactivităţii fizice:
Sedentarismul reprezintă pe plan global o cauză principală de deces astfel: 21% -25% prin cancer de sân şi colon, 27% prin diabet, 30% prin boală ischemică coronară.
Inactivitatea fizică este recunoscută ca un factor major şi independent de risc, cauzând aproximativ 3,5% din morbiditatea şi până la 10% din mortalitatea în Regiunea Euro-OMS.
Costurile economice şi sociale ale sedentarismului grevează enorm sistemele de sănătate, satisfacţia şi stabilitatea socială, coeziunea comunitară şi familială.
Sursa: www.dspcovasna.ro.


