4 mai – Ziua națională a Inimii

0

Ziua Naţională a Inimii a fost introdusă în România pe 4 august 1996 în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale din primăvara aceluiaşi an. Începând cu 1997, ziua națională a inimii este celebrată la fiecare 4 mai.

În 2003 Organizația Mondială de Sănătate a lansat iniţiativa globală Move for Health – Sănătate prin mişcare, care s-a concretizat prin celebrarea la fiecare 10 mai a unei Move for Health Day, încurajând activitatea fizică, motor esenţial al sănătăţii şi confortului psiho-fiziologic, de cuplat strâns cu alimentaţia sănătoasă în prevenirea bolilor netransmisibile.

zmi 12Activitatea fizică regulată reprezintă cea mai bună “investiţie” într-o inimă sănătoasă contribuind la:

  • reducerea riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare;

  • reducerea încărcării sistemului cardiovascular prin controlul greutăţii;

  • reducerea şi stabilizarea tensiunii arteriale;

  • menţinerea colesterolului şi a glicemiei în plaja optimă;

  • reducerea efectelor stresului psihosocial asupra cordului;

  • împiedică instalarea şi progresia aterosclerozei; unele date sugerează chiar un potenţial de regresie a aterosclerozei

Consecinţele inactivităţii fizice:

Sedentarismul reprezintă pe plan global o cauză principală de deces astfel: 21% -25% prin cancer de sân şi colon, 27% prin diabet, 30% prin boală ischemică coronară.

Inactivitatea fizică este recunoscută ca un factor major şi independent de risc, cauzând aproximativ 3,5% din morbiditatea şi până la 10% din mortalitatea în Regiunea Euro-OMS.

Costurile economice şi sociale ale sedentarismului grevează enorm sistemele de sănătate, satisfacţia şi stabilitatea socială, coeziunea comunitară şi familială.

Sursa: www.dspcovasna.ro.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate