4 mai – Ziua națională a Inimii

0

Ziua Naţională a Inimii a fost introdusă în România pe 4 august 1996 în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale din primăvara aceluiaşi an. Începând cu 1997, ziua națională a inimii este celebrată la fiecare 4 mai.

În 2003 Organizația Mondială de Sănătate a lansat iniţiativa globală Move for Health – Sănătate prin mişcare, care s-a concretizat prin celebrarea la fiecare 10 mai a unei Move for Health Day, încurajând activitatea fizică, motor esenţial al sănătăţii şi confortului psiho-fiziologic, de cuplat strâns cu alimentaţia sănătoasă în prevenirea bolilor netransmisibile.

zmi 12Activitatea fizică regulată reprezintă cea mai bună “investiţie” într-o inimă sănătoasă contribuind la:

  • reducerea riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare;

  • reducerea încărcării sistemului cardiovascular prin controlul greutăţii;

  • reducerea şi stabilizarea tensiunii arteriale;

  • menţinerea colesterolului şi a glicemiei în plaja optimă;

  • reducerea efectelor stresului psihosocial asupra cordului;

  • împiedică instalarea şi progresia aterosclerozei; unele date sugerează chiar un potenţial de regresie a aterosclerozei

Consecinţele inactivităţii fizice:

Sedentarismul reprezintă pe plan global o cauză principală de deces astfel: 21% -25% prin cancer de sân şi colon, 27% prin diabet, 30% prin boală ischemică coronară.

Inactivitatea fizică este recunoscută ca un factor major şi independent de risc, cauzând aproximativ 3,5% din morbiditatea şi până la 10% din mortalitatea în Regiunea Euro-OMS.

Costurile economice şi sociale ale sedentarismului grevează enorm sistemele de sănătate, satisfacţia şi stabilitatea socială, coeziunea comunitară şi familială.

Sursa: www.dspcovasna.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate