4 ianuarie 1841, se naște Petru Poni – fondator al şcolii româneşti de chimie

0


Petru Poni s-a născut la 4 ianuarie 1841 în satul Secăreşti, comuna Cucuteni, judeţul Iaşi, iar parcursul său profesional începe la Facultatea de Drept şi Litere din cadrul Universităţii din Iaşi. La doar 18 ani, în 1859, Petru Poni obţine o bursă de studii în Sorbona, anul în care savantul moldovean se dedică total disciplinelor din sfera reală.

A absolvit școala primară la Târgu Frumos și apoi a urmat la Gimnaziul Central din Iași (1852-1859). Ca bursier la Paris s-a specializat în chimie fizică și mineralogie la „College de France” și Sorbona. Întors în țară, în 1865 se angajează ca profesor la Liceul Național, iar din anul 1866 predă și la Școala Militară din Iași. În anul 1878 este numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași. Ca profesor la Universitatea din Iaşi a rămas vreme de 33 de ani. În 1897, Petru Poni, împreună cu Alexandru Obregia, a înfiinţat primul laborator de chimie după model german, iar în 1903 introducea cursul „ Studiul chimic al petrolului” .

La 30 iunie 1879 a fost ales membru al Academiei Române, iar în anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris.

A fost unul dintre pionierii chimiei românești, fiind considerat întemeietorul acestei școli. În prezent, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași poartă numele Petru Poni.

A cercetat peste 80 de minerale culese din diverse zone ale țării și chiar a descoperit două minerale noi, denumite de el broștenită și badenită. A elaborat studii în legătură cu acțiunea acidului azotic de diverse concentrații asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul indigen. A cercetat apele minerale din țară și a făcut observații meteorologice în Moldova. A publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba românăși este organizatorul primelor laboratoare din România, destinate cercetărilor științifice și pregătirii cadrelor de chimiști. A colaborat la înființarea unor societăți științifice în România: Societatea română de științe (1890) și Societatea de științe (1900), și a fost membru al Societății de științe naturale din Moscova (1910).

Printre lucrările de specialitate publicate de profesorul Petru Poni se numără:

– „Cercetări asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broșteni” (1882),
– „Mineralele de la Bădenii-Ungureni” (1885),
– „Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României” (1900), prima monografie asupra mineralelor țării noastre,
– „Cercetări asupra compozițiunii chimice a petroleurilor române” (1900).

Pentru meritele sale ştiinţifice şi didactice, Petru Poni a fost recompensat cu cele mai mari ordine româneşti instituite de Regele Carol I. Rezultatele lui au fost apreciate şi de oamenii de ştiinţă de peste hotare. Astfel, Petru Poni primeşte din Franţa Ordinul Legiunea de Onoare, din Serbia Ordinul “Sf. Sava”, iar din Austria Ordinul „Franz Josef”.

În plan politic Petru Poni s-a remarcat ca unul dintre membrii marcanți ai Partidului Național Liberal (P.N.L.) din aceea vreme. În anul 1884 s-a alăturat grupării politice formată din „liberalii sinceri” conduși de George Vernescu și conservatorii lui Lascăr Catargiu (Partidul Liberal-Conservator). După o scurtă perioadă petrecută în această formațiune politică, revine în P.N.L. A fost ales, în mai multe rânduri, deputat și senator.

De asemenea, a îndeplinit și funcția de primar al municipiului Iași în perioada 9 aprilie – 11 iulie 1907 și 1922.

A deținut în trei rânduri funcția de ministru al Cultelor și Instrucțiunii (21 iulie – 26 noiembrie 1891; 4 octombrie 1895 – 21 noiembrie 1896; 24 octombrie – 29 noiembrie 1918).

Precizăm că licee și colegii din Iași, Roman, Onești poartă numele savantului Petru Poni.

surse: Wikipedia, Radio România Regional

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate