4 februarie – Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului în regim de pandemie!

0


Lansarea Planului Național de Cancer oferă speranță și soluții concrete pacienților cu cancer din România

Estimările World Cancer Report 2020 arată că atât incidența cât și prevalența cancerului sunt în creștere. Lansarea și în România a Planului Național de Combatere a Cancerului oferă speranță și soluții concrete pacienților cu cancer.

Dacă anul trecut (n.r. 3 februarie 2021), Comisia Europeană a lansat Planul European de Combatere a Cancerului, structurat pe patru domenii majore de acțiune (prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament, îmbunătățirea calității vieții) și cu o finanțare de aproximativ 4 miliarde euro, anul acesta putem să vorbim despre lansarea lui și în România. La noi, Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat în ianuarie 2022, în cadrul unui eveniment organizat de Administrația Prezidențială.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a declarat că pacientul oncologic în România are în continuare un acces limitat la terapii și asistență de specialitate și că singura speranță o reprezintă implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului.

„ La nivel mondial, eforturile de luptă împotriva cancerului în anii 2020, 2021 și 2022 au fost și vor fi dublate și de lupta cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2. Accesul deficitar la diagnosticare precoce, asistență medicală de specialitate și la tratamente vitale în anul ce a trecut a generat mai multe victime față de statisticile anterioare anului 2020 și a determinat scăderea diagnosticării cu 15-45% în depistarea bolilor oncologice. Anul acesta, marcarea Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului este îndoliată de pierderile de vieți omenești gnerate de cancer și pandemie. Speranța noastră o reprezintă Planul Național de Combatere a Cancerului, ceea ce ne determină să susținem, în mod categoric, implementarea acestuia”, spune Cezar Irimia.

Cele 18 probleme majore cu care se confruntă pacienții cu cancer din România:

Datorită call center-ului pus la dispoziție de FABC (021.253.0591), pacienții din România au semnalat care sunt principalele probleme cu care se confruntă:

  1. Pacienții consideră că majoritatea problemelor sunt cauzate de sistem în sine, atât în mediul public, cât și în cel privat.
  2. Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacienții sunt nevoiți să cheltuiască sume mari de bani pentru aceste investigații.
  3. Mare parte din medicamentele ajutătoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite și reprezintă costuri importante pentru pacient.
  4. Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform bilet trimitere / procedură decontată, intervalul de așteptare 6 – 8 luni – fapt confirmat public și de medici
  5. Comunicarea cu personalul medical și spital în general (în unele locuri) este foarte dificilă, indiferent că este sau nu pandemie.
  6. Pacienții semnalează faptul că medicii oncologi recomandă efectuarea CT/RMN în sistem privat, pentru rezultat în timp util.
  7. Comunicarea medic – pacient este foarte dificilă spre zero (în unele locuri); medicul nu explică sau nu răspunde concret întrebărilor pacientului, de cele mai multe ori din lipsa timpului.
  8. Personal medical este insuficient! Lipsa specialiștilor din sistem generează cozi la ușa cabinetului de 8-12 ore!
  9. Majoritatea pacienților semnalează faptul că plafoanele de la CJAS se consumă mult prea repede, sunt insuficiente fondurile pentru a acoperi necesarul real.
  10.  Sunt semnalate ambiguități sau condiții mult prea restrictive la pacienții are au nevoie de încadrare în grad de handicap.
  11.  Pacienții consideră că se aplică o dublă taxare a serviciilor medicale, în sensul că sunt activi din punct de vedere al contribuțiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiți să plătească din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigații, proceduri, etc.
  12.  Pacienții care nu au informații elementare privind demararea procesului de investigare, diagnosticare, acces la tratament, nu știu unde să se adreseze prima dată, se duc în ,,orb” și accesează potențiale investigații în funcție de bănuielile proprii. Consideră că medicul de familie reprezintă primul îndrumător și trebuie să fie alături de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic.
  13.  Există echipamente care nu sunt folosite din lipsa de specialiști – ori nu există deloc, ori activează insuficient.
  14. Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din rețeaua cu circuit deschis, lipsă ce agravează starea de sănătate a pacienților.
  15. Întreruperea tratamentelor pacienților oncologici infectați cu Covid, fără o argumentare științifică, cel puțin la nivel EU.
  16. Accesul anevoios în spitale, din cauza testării SARS-CoV-2 și a organizării defectuoase a traseelor.
  17. Discriminarea pacienților oncologici față de pacienții infectați cu Covid, care au prioritate, ca și cum cancerul nu este prioritar și nu ar trebui tratat specific, la timp și fără amânări!
  18. Vaccinarea pacienților oncologici, între incertitudine și adevăr.

Cancer: statistici în lume și în România

  • Cancerul este prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 – 69 ani) în 134 de țări (sursa: OMS – International Agency for Research on Cancer);
  • În 2020, cancerul a ucis aproximativ 10 milioane de persoane, una din 11 femei și unul din 8 bărbați decedând din cauza acesteia în fiecare an (sursa: OMS – International Agency for Research on Cancer);
  • În UE, în anul 2020, au fost înregistrate 2,7 milioane noi cazuri de cancer și 1,3 milioane decese datorate acestei maladii. (sursa: Globocan 2020);
  • În România, în anul 2020, au fost înregistrate 98886 noi cazuri de cancer (53881 cazuri la sexul masculin și 45005 cazuri la sexul feminin) și 54486 decese (31886 decese la sexul masculin și 22600 decese la sexul feminin). Cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost în ordine descrescătoare, colorectal, plămân, sân, prostată, vezică urinară. (sursa: Globocan 2020)

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

A fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului,

instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene şi internaționale similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari.

Mai multe detalii pe www.fabc.ro

Astăzi a avut loc dezbaterea online dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului și organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Peste 20 de speakeri au vorbit despre pașii necesari pentru implementarea Planului Național de Cancer care a fost lansat pe 19 ianuarie. 

Câteva declaratii importante ale speakerilor implicați:
Dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății
Pași de urmat în implementarea Planului Național de Cancer

„Este un plan extraod din bine strct, detaliat și crează toate premizele de a atinge standarde europene. Acum sunt cei mai importanți pași de implementare. V-aș invită la o discuție punctuală că să gândim pt următoarele sapt cum să începem să accelerăm implekentarea acestui plan. Este esențial unde ne dorim să ajungem ,însă pac au nev de lucruri concrete și se întâmplă punând în aplicare ceea ce am gândit. E o muncă în echipa și spiritul acestei munci trebuie continuat. Pacienții au avut un rol definitoriu și îmi doresc să aibă un rol central în continuare. E un mom deose după mulți ani, însă și de acum e imp să mentnem această încredere și echipa în ideea de a progresa cât m,ai repede. Ziua diagnosticului pt pacientie să fie transroma dinte – condamnare într-o boală cronică. Tehnologie și medicină permit acest lucru, însă e de dat noastră să facem și în Rom că aceste lucruri să devină realitate. Dar am incereder că putem să ajungem la situații concrete pt pac din România”.

Adela Cojanu președinte CNAS
Perpectiva privind bugetarea PNC
„Cred că ceea ce s-a stipulat în Planul de Cancer referitor la depistarea precoce, la partea de prevenție, la tratamente curative moderne, la reducerea timpilor diagnostic-tratament, suportul psiho-emoțional și psiho-nutrțtional, la serviciile de recuperare și paliație vor face diferența în așa fel încât cancerul va putea fi încadrat nu doar ca o boală vindecabilă dar și ca o boală prevenibilă.
Eu cred că introducerea în PNC a testărilor biomarkerilor ne-ar putea ajuta la stratificarea mai bună a riscului populației astfel încât să asigurăm tratamentul la timp și corect. Tocmai de aceea, măsurile noastre au prevăzut ca pentru maladia canceroasă finanțarea furnizorilor de servicii de investigații paraclinice de înalta performanță să poate fi suplimentată prin acte adiționale. Prin hotărârea de guvern nr 80 din 13 ianuarie 2022 am făcut o modificare la contractul cadru astfel încât programarea acestor pacienți să fie obligatoriu a fi făcută în termen de maxim 5 zile că să scurtăm timpul de la diagnosticare până la tratament. Sunt comvinsă că anul acesta și anul viitor vor reprezenta anii faptelor și nu anii vorbelor în ceea ce privește combaterea acestei maladii.”

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – Comisia de Sănătate din Camera Deputaților
Modalități privind implementarea Planului Național de Cancer

„Legea votată ieri în Parlament și în Camera Deputaților care sprijină pacienții prin sprijinul aparținătorilor este doar o mâna mică de ajutor în ideea implementării Planul Național de Cancer. Circuitul pacientului oncologic e atât de anevoios încât fără aparținători mulți dintre ei nu se descurcă și de aceea cred că această lege ajută cel puțin pe termen scurt, cel puțin până se va articula întregul sistem. Pe termen lung sigur că sunt măsurile care se pot lua prin decizii hotărâte. Degeaba o să avem registrul național dacă lumea nu va raporta cazurile. E o măsură care nu ține de bani, ci de organizare. Articularea între Minister, Institutul Național de Sănătate Publică, CNAS și toți ceilalți actori sunt chestiuni de organizare. Apoi vine partea de finanțare și avem acest interval de timp până în 2026 care nu e foarte lung. Dedicați fiind acestui subiect, cred că trebuie să urmărim acest plan și să-l susținem cu o lege a cancerului”.

Nicoleta Pauliuc – Senator
Propuneri legislative în domeniul oncologiei – apărarea drepturilor pacienților

„Nu mai e doar un plan pe hârtie, ci am făcut pași importanți. Două proiecte legislative sunt deja aprobate, urmează să aducem în Parlament și planul că să-l votăm astfel încât pacienții oncologici să aibă ceea ce le trebuie. Să le dăm speranța, e important că ei să vadă că prin activitatea noastră au speranța că acest război se transformă într-o boală cronică. Odată ce am aprobat acest proiect de lege nu înseamnă că el va fi brusc implementat pentru că trebuie să vedem exact care sunt cele mai bune soluții. Sunt foarte multe probleme pe care eu în perioada următoare le voi aduce în dezbateri în agenda Parlamentului. Pe 17 februarie vom avea o nouă dezbatere cu alte proiecte care încearcă să anuleze acele discriminări ale supraviețuitorilor de cancer în relația directă cu societatea”.

Conf. Dr. Michael Schenker – președinte Comisia de Oncologie din Ministerul Sănătății
Viziunea Comisiei de Oncologie privind normele de implementare PNC

„Toți trebuie să lucrăm la o cât mai bună aplicare a acestui plan. O parte dintre activitățile din PNC trebuie lansate cât mai rapid. Trebuie să cunoaștem ce resurse avem deja la dispozite și să vedem ce mai este necesar. Nu putem întârzia cu acești pași pentru că problemele pe care le avem sunt foarte mari. Trebuie să ne organizăm și să gândim și alte acte normative. Sunt două legi deja create și lansate prin Parlament”

Dr. Amedeia Niță – medic primar oncologie medicală, Spitalul Județean de Urgență Ploiești
Problema pacientului oncologic în perioada pandemiei și importanța continuării tratamentului oncologic

„Pandemia Covid a reprezentat o mare încercare. Acești doi ani au adus o mortalitate destul de crescută în rândul pacienților oncologici pentru că ne-am confruntat cu această frică vizavi de ce înseamă o infecție cu acest virus. Lucrurile au intrat pe un făgaș normal, ne-am asumat că ne putem îmbolnăvi și trata și că pacientiii trebuie sfătuiți să vină în mod constant la tratamente și să-și depisteze boala la timp. Ultima parte a anului trecut a însemnat un val de cazuri grave și foarte grave, pacienți depistați în stadii tardive, iar impactul psihologic a fost unul major. Au fost studii efectuate pe pacienți oncologici în SUA care arată că mai mult de jumătate din pacienții oncologici la nivelul întregii lumi și-au redus numărul de vizite la medic, iar la nivel european 30% dintre pacienți și-au modificat schemele de tratament. Toate au determinat un tratament subliminal al pacienților noștri. Este important că pacienții să înțeleagă că indiferent de câte valuri pandemice care vor veni, în momentul în care au simptome, nu se simt bine și au vizite programate să vină la spital. Tratamentele oncologice trebuie administrate la timp că să fie eficiente”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate