După ce au murit pacienții cu cancer pe capete în pandemie, acum lansează, cu imn, Planul Național de Combatere a Cancerului

0

După ce a rezolvat cu România Educată și cu România Verde, administrația prezidențială s-a trezit din somnul cel de moarte și se gândește și la pacienții cu cancer.

Am găzduit, astăzi, la Palatul Cotroceni, lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului, care definește un traseu standardizat al pacientului și fixează obiective cu termene clare de punere în aplicare. Vorbim de programe naționale de screening funcționale de anul viitor, de realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer, de finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală.

Cancerul poate fi prevenit, iar povara sa redusă semnificativ. Domeniul sănătății trebuie să rămână dincolo de orice miză politicianistă și îi îndemn pe toți actorii cu responsabilități, din sfera publică și privată, să contribuie la punerea în aplicare a acestui Plan.”, spune președintele Klaus Iohannis, în funcție de vreo 8 ani de zile.

După lupte seculare care au durat 9 luni, astăzi s-a prezentat planul de combatere a cancerului la Cotroceni. În realitate nu este vorba de vreo empatie ieșită din comun care i-a izbit brusc pe cei care ne conduc, ci de un șut în fund dat de Uniunea Europeană în februarie 2021 prin care se lansa „Planul european de combatere a cancerului: o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire”mai multe detalii aici – click.

Comisia Europeană afirma ceva zdrobitor la începutul anului 2021: „În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu această boală și alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din această cauză. În lipsa unor măsuri concludente, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu aproape 25 %, acesta devenind principala cauză de deces în UE. În plus, pandemia de COVID-19 a afectat grav activitățile de îngrijire în domeniul cancerului, perturbând tratamentele, întârziind stabilirea diagnosticului și vaccinarea și afectând accesul la medicamente.

De asemenea, la 10 mai 2021, Organizatia Europeana a Cancerului (European Cancer Organisation – ECO) a publicat un studiu ale cărui concluzii sunt cel puțin șocante:

  • Se estimează că un milion de cazuri de cancer ar putea fi nediagnosticate în Europa
  • Se estimează că 100 de milioane de teste de depistare a cancerului nu au fost efectuate în Europa în timpul pandemiei, ceea ce a condus la diagnostice în faza ulterioară și la scăderea supraviețuirii generale.
  • Până la 1 din 2 persoane cu potențiale simptome de cancer nu au fost trimise de urgență pentru diagnostic
  • 1 din 5 pacienți cu cancer din Europa nu primește încă tratamentul chirurgical sau chimioterapic de care au nevoie.

„Amploarea problemei este înfricoșătoare – impactul dezastruos al Covid-19 a însemnat că există cel puțin un milion de europeni cu un cancer care nu a fost încă diagnosticat și încă 1 din 5 dintre pacienții europeni cu cancer al căror tratament a fost amânat. Emitem acest apel urgent guvernelor naționale din întreaga Europă. Timpul de a acționa este acum. Fără acțiuni imediate, pandemia de Covid-19 este gata să declanșeze o epidemie de cancer în toată Europa., a spus profesorul Mark Lawler, profesor de sănătate digitală la Queen’s University Belfast, copreședinte al rețelei speciale ECO privind impactul Covid-19 asupra Cancer și directorul științific al DATA-CAN, Centrul de Cercetare a Datelor de Sănătate pentru Cancer din Marea Britanie.

”Aproximativ 88% din pacienții români cu cancer care se aflau în tratament în 2019 au decedat într-un an de zile”, a declarat Adela Cojan, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Acest plan implementat în al 13-lea ceas nu va aduce înapoi toți morții de cancer din pandemie din România. Și nu va rezolva nici peste noapte lipsa de acces la tratamente performante și metode de diagnosticare a cancerului aici, în Neamț. Pacienții fragili din Neamț care au nevoie de radioterapie sau de intervenții chirurgicale complexe sunt puși pe drumuri prin alte județe, puși să stea la cozi pe holurile secțiilor de oncologie pentru rețete, nu au loc prin secții de paliație, nu au posibilitate de tratare la domiciliu și multe alte umilințe.

Mulți dintre ei s-au stins la domiciliu, în durere și tăcere. Pe ei nu îi aduce nimeni înapoi și nu încălzește cu nimic familiile rămase în urmă că astăzi niște oameni au ieșit și au vorbit public despre o temă deosebit de importantă doar ca să pară că le pasă. Unora dintre cei care au vorbit poate chiar le pasă, dar nu e suficient.

Vor urma legi, norme, directive. Și vor veni și niște bani europeni, desigur. Aflăm, de asemenea, cu stupoare, că nu exista un Registru Național al bolnavilor de cancer. Secolul 21…

Între timp, mulți dintre noi ne petrecem sărbătorile prin cimitire pentru că, da, România a eșuat și în fața bolnavilor de cancer. Ce va fi, vom vedea. Ce a fost și este, știm, mulți dintre noi, cei care avem obrajii brăzdați de lacrimi și regretul că nu am putut face mai mult pentru cei pe care i-am văzut stingându-se sub ochii noștri, deși plătim și plăteau mulți bani pe la CAS, ba chiar și prin sistemul privat.

E important și Imnul României, foarte important, dar mai important ar fi fost un moment de reculegere pentru toate victimele lăsate să moară de cancer în România.

eu_cancer-plan_ro_0

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate