6 august – Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos/Hramul Muntelui Ceahlău

0

Astăzi, 6 august, este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos.
Momentul Transfigurării lui Iisus pe Muntele Tabor, în fața ucenicilor Petru, Ioan și Iacov. Evenimentul  religios din Postul Adormirii Maicii Domnului are ca semnificație momentul în care apostolii lui Iisus s-au convins că Hristos nu este numai un proroc al tatălui ceresc, ci este chiar fiul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea mai este numită și Pobrejenia (a ocărî, a certa – în limba slavonă). Nu este bine să te cerți și nici să fii certat în această zi, mai ales cu familia sau prietenii, fiindcă vei fi supărat tot anul. Se duc la biserică prune, mere, pere și, mai ales, struguri. Această recoltă se numește pârga din struguri. După ce sunt sfințite, fructele se împart credincioșilor veniți la slujbă.

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea.

6 august este singura zi din postul Sfintei Mării când credincioșii au dezlegare la pește, cu prilejul sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului.

Schimbarea la Față este un eveniment deosebit pentru județul Neamț, deoarece reprezintă hramul Muntelui Ceahlău.
În fiecare an, pe 6 august, mii de pelerini urcă Muntele Ceahlău la Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Față”. Preț de o zi, Muntele Ceahlăul devine un Munte Tabor al Transfigurării umane și a mărturisirii credinței ortodoxe.

Deși există explicații rațional-științifice ale acestui fenomen, piramida holografică a fost îmbrăcată într-o aură de mister, atribuind în mentalul colectiv imaginea unui Munte Sfânt care încă mai păstrează tainele dacilor lui Zalmoxis. Condiția de a vedea acest fenomen este de a ajunge înainte de răsărit pe Vârful Toaca și să ai noroc de un cer senin. Din punct de vedere științific, piramida este o intersectare a umbrelor muntelui în momentul în care Soarele își face apariția.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate