28 august – 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a scriitorului și profesorului Calistrat Hogaș

0

Astăzi, 28 august, se împlinesc 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a scriitorului și profesorului Calistrat Hogaș, cel mai mare drumeț al literaturii române.  În acest sens, pentru a marca acest moment, au fost organizate o serie de evenimente la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamț.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire la Cimitirul Eternitatea, acolo unde se află îngropat scriitorul, după care, la casa memorială aflată în centrul orașului, au avut loc o serie de discuții care au avut ca punct de referință posteritatea lui Calistrat Hogaș.

„Am vrut ca anul 2017 să fie anul Hogaș din două motive:  în 19 aprilie s-au împlinit 170 de ani de la naștere, iar astăzi, 28 august, se împlinesc 100 de ani de la moartea ilustrului scriitor.”,  a ținut să puncteze Constantin Mihai, muzeograf și organizator al evenimentului.

Manifestarea  a reunit oamenii de cultură nemţeni, dar a avut şi un invitat special. Este vorba de prof. univ. dr. Mircea Platon de la Iaşi, care a susţinut o conferinţă prin care  a adus în atenţia publicului acea linie naţionalistă a marelui profesor şi scriitor Calistrat Hogaş. Fără a duce în niciun fel spre vreo extremă, domnul Mircea Platon a stabilit coordonatele acestui naţionalism românesc şi arătat ce a dus nou şi valoros în literatura română Calistrat Hogaș.

Calistrat Hogaş a scris „Pe drumuri de munte” pentru a face un exercițiu de libertate la scară umană în contextul românesc. Este o carte a întâlnirilor salvatoare (față către față), care confirmă cât de importantă este acea cultură comună care îi unea pe țărani, orășeni și boieri. Hogaș nu face doar un exercițiu de libertate fizică, ci mai ales unul de libertate culturală, mișcându-se pe raza unei culturi comune care îi îngăduie să supraviețuiească chiar printre străini, care însă îi împărtășesc reflexele culturale și care au același conținut antroplogic ca și el.”, a menționat prof. univ. dr. Mircea Platon.

 Calistrat Hogaş (născut la Tecuci, în 19 aprilie 1847) devine „nemţean” în septembrie 1869, când ocupă (prin concurs) o catedră la noul gimnaziu comunal din Piatra-Neamţ. Numai că tânărul profesor, reformist şi moralist, intră repede în conflict cu administraţia locală (publicând câteva note acide în Situaţiunea, o foaie pe care o scotea, periodic, împreună cu nişte amici), ceea ce-l determină pe ministrul liberal al instrucţiunii să desfiinţeze gimnaziul pe motive mai degrabă politice. Încât scriitorul-pedagog va fi transferat la Tecuci şi Iaşi, dar revine la Piatra-Neamţ peste un an, ca director la acelaşi gimnaziu, reînfiinţat prin intervenţia prietenului său, col. Roznovanu. De această dată, se instalează definitiv în oraş, căsătorindu-se cu Elena Gheorghiu, fiica protopopului, la 17 ianuarie 1871. Într-una din primele lor întâlniri, Calistrat i-a spus tinerei sale logodnice şi viitoare soţie: „Să ştii, duduie, că viitorul meu îl depun în mâinile matale!”. Timpul  a demonstrat că nu a fost o declaraţie de circumstanţă: scriitorul şi-a aşezat cu adevărat întreaga viaţă aici, în casele socrului, ca existenţă cotidiană, şi în adâncul simbolic al împrejurimilor, sub aspect literar , se arată într-o descriere care se regăsește pe pagina Muzeului Memorial „Calistrat Hogaș”.

Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” a fost amenajat în anul 1969,  în casa în care a locuit scriitorul Calistrat Hogas (1847-1917). Având un stil architectural deosebit casa, care a fost construită în anul 1885, este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Național. Clădirea muzeului a suferit două perioade de restaurări și consolidări, între anii 1967-1969 și 1992-1994, de fiecare dată s-a păstrat structura inițială.
Expoziția permanentă cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originală și obiecte personale ale scriitorului. După moartea scriitorului, în această casa au locuit soția și fiicele sale, iar în anul 1939 se organizează primul muzeu particular,  într-o singura încăpere. Abia în anul 1969 se deschide instituția muzeala memoriala de stat, în tot spațiul locuibil, folosindu-se obiectele achiziționate de la familie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate