26 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

0

Pe data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Sfântul Dimitrie, din Tesalonic, este un martir creştin, care a trăit spre sfârşitul secolului al III-lea şi la începutul secolului al IV-lea. În perioada Evului Mediu, acest sfânt a fost cinstit ca unul dintre cei mai importanţi sfinţi militari ortodocşi, fiind adesea reprezentat în iconografie alături de Sfântul Gheorghe, de asemenea, sfânt militar. Este patronul oraşului Tesalonic.Data prăznuirii sale conform calendarului gregorian este pe 26 octombrie şi pe 8 noiembrie conform calendarului iulian.

Scrierea „Demetrius” este o romanizare a vechii denumiri greceşti. Pronunţia bizantină şi greacă modernă este romanizată prin „Dimitrios”, de unde a dat românescul „Dimitrie”. Începând cu secolul al XI-lea, Sfântul Dimitrie devine patronul dinastiei Rurik, domnitoare în Rusia.  Sârbii şi copţii îl prăznuiesc pe 8 noiembrie, „pe vechi”, conform calendarului iulian.

Scrierile timpurii care atestă biografia sfântului au fost compilate abia în secolul al IX-lea, la 5 secole distanţă de martiriul său, cu toate că existau reprezentări iconografice şi relatări despre minunile sale încă din secolul al VII-lea. Dimitrie este descris ca fiind fiul unei familii de senatori romani care a fost ucis cu suliţa în jurul anului 306, în Tesalonic, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor iniţiate de împăratul Diocleţian sau Galerius (informaţie incertă). Aşa este reprezentat Dimitrie în mozaicurile din secolul al VII-lea. În timpul persecuţiilor, Dimitrie, convertit la creştinism, a fost întemniţat de Galerius, acuzându-l pe acesta că ar profita de poziţia sa de strateg militar pentru a converti romanii la creştinism.

Galerius obişnuia să ceară lupte de gladiatori care aveau loc în amfitreatrul Romei, aducând cu sine un gigant cu o putere herculeană numit Lyaios (Lie în română), vandal de origine. Lie era de neînvins în luptele de gladiatori. Cu toate acestea, un tânăr creştin, Nestor, a vrut să arate puterea lui Hristos şi să îl înfrângă pe Lie.  A mers în temniţa lui Dimitrie care a făcut semnul crucii pe fruntea lui Nestor şi i-a spus că îl trimite în numele Domnului să îl înfrângă pe Lie, aşa cum David l-a înfrânt pe Goliat. Nestor a arătat puterea lui Hristos, l-a ucis pe Lie şi a provocat mânia oarbă a împăratului. Din acest motiv, sfântul Dimitrie a fost ucis cu suliţa, fără proces, în temniţă şi fiind acuzat de vrăjitorie.

Moaştele sfântului sunt păstrate în biserica din Salonic, Grecia, care îi poartă numele, fiind renumite pentru mirul care izvorăşte inexplicabil din ele. De aici şi asocierea Dimitrie – Izvorâtorul de Mir. Este important de reţinut faptul că Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir nu este acelaşi cu Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), prăznuit pe 27 octombrie, protectorul Bucureştiului şi ale cărui moaşte sunt depuse la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate