26 august – ziua internațională a câinelui. Un gând frumos transmis de IPJ Neamț și totuși, o realitate tristă (IMAGINI)

1

În fiecare an, la data de 26 august, celebrăm Ziua internațională a câinelui. În această zi am ales să aducem în prim-plan partenerii necuvântători ai polițiștilor, câinii de poliție.

În dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, se află nouă exemplare de câini de poliție, care sunt dispuși la orice oră să își dea viața pentru partenerii lor.

Pentru a deveni câine polițist, acesta parcurge un dresaj de specialitate, care se efectuează la Sibiu, în cadrul unității specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și cuprinde două etape de dresaj, respectiv dresajul general și cel de specializare

În afară de acest dresaj, zilnic, împreună cu coechipierii săi canini, polițiștii efectuează câteva ore de antrenament.

Unul dintre luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, ne-a împărtășit câteva gânduri despre Jimy (numele de alint) al câinelui pe care îl are în dotare încă din anul 2014 :

Din copilărie îmi plăceau câinii polițiști. Îmi aduc aminte că mă uitam fascinat la ,,Comisarul Rex,, și la ,, Nume de cod K-9,, și îmi imaginam ce legătură frumoasă se poate construi între un câine și un polițist. Am fost extrem de încântat când, pe parcursul evoluției mele profesionale, am primit în dotare un câine.

Câinele este un partener de nădejde în misiunile pe care le executăm în cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, atât pentru mine cât și pentru ceilalți colegi, pentru că la nevoie, protejează întreaga echipă.

 Este o relație de încredere pe care ne-am consolidat-o în cadrul timpului petrecut împreună în antrenamente, în timpul de îngrijire și chiar și în momentele de relaxare și joacă.

Ne înțelegem din priviri și mă pot baza pe el, atât eu cât și echipa din care fac parte la fiecare intervenție.

Câinii de poliție se folosesc  în  general în misiunile cu un grad ridicat de risc, unde se cunosc informații cu privire la persoane recidiviste, periculoase și la misiunile de restabilire a ordinii publice. Prin prezența lor descurajează acțiunea oricărei persoane recalcitrante.

El este folosit, ca membru al echipei de intervenție, în următoarele activități:

– protecția membrilor echipei de intervenție

– descinderi și percheziții domiciliare

– cercetarea terenurilor acoperite

– blocarea unor zone și prinderea celor care încearcă să scape din dispozitiv și nu se supun somațiilor legale

– restabilirea ordinii publice

Un alt partener de nădejde, foarte îndrăgit de copii și prezent la  multe activități preventive în mijlocul acestora, este Oscar, un câine care are ca și specializare detectarea mirosului uman.

Ionuț, partenerul lui de muncă, își amintește cu drag de perioada în care a devenit coechipierul lui Oscar:

Acum 22 de ani am avut șansa să mi se dea în dotare, un câine de serviciu, un ciobănesc german, femelă, care mi-a schimbat viața în totalitate și m-a schimbat și pe mine ca om.

Eram un tânăr de 22 de ani care trăise doar la bloc nu avusesem contact cu câinii nici măcar la bunici. Dar experiența cu acel prim câine de servici a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla în această viața.

Oscar este al patrulea partener al meu. În cadrul unor misiuni nu exista un timp de reacție mare, în care câinele sa poată interveni. Intervenția trebuie sa fie instantanee, exact în momentul producerii evenimentului.  Câinelui de poliție i se mai spune și „glonțul care poate fi reîntors”,, atât de repede trebuie sa fie reacția unui câine polițist în cazul unei situații reale.

OSCAR nu este doar un coleg ci și un membru al familiei mele. Iti mulțumesc OSCAR pentru tot…

Relația dintre polițist și partenerul canin este una profundă, de multe ori trecând împreună prin situații de pericol, în care o bună sincronizare este extrem de importantă. Acești parteneri necuvântători, sunt perfect echilibrați din punct de vedere psihic și pot face față oricăror tipuri de solicitări din partea muncii de poliție.

Le dorim să adune împreună cât mai multe misiuni reușite!

Sursa/Foto: IPJ Neamț

NOTA REDACȚIEI: astăzi este ziua lor, a tuturor celor care ne fac viața mai frumoasă, indiferent de rasă, statut și care, fără niciun efort, scot la iveală tot ce e mai frumos din esența noastră. Într-o lume ideală această zi ar trebui să fie una fericită, presărată cu recunoștință față de aceste suflete care nu rănesc decât o dată în viață, atunci când pleacă în raiul lor și lasă un gol imposibil a fi descris în cuvinte. Din păcate, acea lume ideală nu există dar putem spera într-o lume mai civilizată în care oamenii să trateze animalele cu respectul și iubirea pe care le merită.

Într-o lume ideală câinii nu ar trebui să trăiască așa…

…ci așa.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Min spune

    Frumos

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate