25 martie 2011, 189 de ani de la atestarea Politiei Romane Moderne

4

La 25 martie 2011, se împlinesc 189 de ani de la atestarea Politiei Române Moderne. Alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul crestin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Române. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Politiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihaită Filipescu, seful politiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, functionarea acestei institutii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Politie si s-a creat Politia din Capitală, atributiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orasului în timpul noptii si păstrarea linistii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oras). Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simtindu-se nevoia statornicirii unor norme si reguli de ordine si sigurantă, de functionare în liniste si pace, Politia, ca institutie, a însotit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

În acest context, Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt, prin Biroul Teritorial Neamt al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor Neamt si Asociatia Sportivă DINAMO Piatra Neamt a organizat în zilele de 22 si 23 martie „Cupa 25 Martie – ZIUA POLITIEI ROMÂNE” la tir, tenis de masă, sah si volei”, competitii sportive la care au participat politisti din cadrul tuturor subunitătilor Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt. Pentru marcarea aceleiasi sărbători, în data de 25 martie, la ora 10.00, Compartimentul de Analiză si Prevenire a Criminalitătii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt, în parteneriat cu Universitatea „Petre Andrei” Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean prin Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra Neamt si Biblioteca Judeteană „G.T. Kirileanu”, va organiza o expozitie de pictură cu tematică antiinfractională, lucrările realizate de 50 de elevi ai Liceului de Artă, fiind expuse în amfiteatrul Bibliotecii Judetene.

Primele trei lucrări vor fi premiate cu cadouri oferite de „Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, iar toti participantii vor primi materiale promotionale, realizate de cu această ocazie, din partea organizatorilor. La această activitate sunt angrenati si voluntarii Compartimentului de Analiză si Prevenire a Criminalitătii Neamt.

În data de 25 martie 2011, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt va avea loc sedinta festivă, la care vor participa oficialitătile din judet si sefii institutiilor cu care Politia Neamt colaborează, în cadrul căreia vor fi înmânate premii câstigătorilor concursurilor sportive, vor fi nominalizati politistii avansati în gradele profesionale următoare, vor fi recompensati de conducerea IPJ Neamt, cu felicitări scrise, politistii care si-au îndeplinit în mod exemplar atributiunile de serviciu, iar Corpul National al Politistilor – Biroul Teritorial Neamt va acorda diplome de excelentă politistilor care în anul 2010 s-au remarcat prin activitatea desfăsurată.

MESAJUL SEFULUI INSPECTORATULUI DE POLITIE AL JUDETULUI NEAMT, adresat comunitătii, cu ocazia Zilei Politiei Române:

În acest an Politia Română trece printr-un amplu proces de reorganizare ca si celelalte institutii ale statului, într-un context socio-economic ce afectează întreaga societate. Prin aceste transformări institutionale se urmăreste redimensionarea si alocarea resurselor umane în functie de evolutia si tendinta criminalitătii. Politistii din cadrul institutiei noastre sunt supusi unui proces de evaluare pe criteria de competentă si deontologie profesională, care va conduce la formarea unui nucleu capabil să-si asume răspunderi sporite în folosul cetătenilor si a comunitătilor locale. Sunt convins că, după parcurgerea acestei etape, fiecare politist va face dovada disponibilitătii la un efort prelungit, va demonstra cunostintele, experienta si calitătile de bun negociator în relatia cu cetătenii, va gestiona cu profesionalism eventualele stări conflictuale, va avea o atitudine echidistantă fată de viata politică si că, prin toate demersurile sale, va fi în slujba cetătenilor si a comunitătii. Conditia de profesionisti în aplicarea si respectarea legii ne obligă să iesim în întâmpinarea intereselor legitime ale oamenilor, pentru a sesiza si chiar a anticipa problemele cu care se confruntă, manifestând solicitudine si respect în relatia cu acestia.

Aproprierea de viata comunitătii pe care o servim, comunicarea si cooperarea cu cetătenii în rezolvarea problemelor care, de fapt, sunt si ale noastre, participarea activă la viata localitătilor, ne va atrage încrederea, respectul si sprijinul cetătenilor.

Prioritătile noastre pentru perioada următoare sunt:

– Cresterea sigurantei publice a cetăteanului si prevenirea criminalitătii stradale;

– Prevenirea si combaterea criminalitătii generată de grupurile infractionale;

– Îmbunătătirea calitătii serviciului politienesc si a nivelului de încredere a populatiei în institutia politiei, prin rezolvarea cu celeritate a solicitărilor cetătenilor, interventia operativă la apelurile 112, prevenirea faptelor de violent în unitătile scolare si în apropierea acestora, informarea permanentă a populatiei cu problemele de interes public;

– Combaterea faptelor de evaziune fiscală si contrabandă, asigurarea unui climat legal si de crestere a sigurantei mediului de afaceri;

– Prevenirea evenimentelor rutiere, în scopul reducerii victimizării si cresterii gradului de sigurantă pe drumurile publice;

Folosesc acest prilej pentru a asigura toti cetătenii judetului Neamt că nu vom precupeti nici un efort pentru a le fi alături si sprijini în rezolvarea tuturor problemelor din competenta noastră si vom fi fermi cu cei care nesocotesc sau încalcă legea”.

ÎMPUTERNICIT LA CONDUCEREA I.P.J. NEAMT

Comisar sef de politie,

DOREL MANOLE

telegram ziar piatra neamt
Citește și
4 Comentarii
 1. tatanka spune

  a, da, la capitolul ‘conexiuni’, tine de cultura generala, daca vrei, politia a devenit mosia privata a lu dom’soric timp de v’o patru ani.. si nu numai a lui..
  succesuri!

 2. tatanka spune

  ooo, am nimerit pe cineva care lucreaza in bransa.. domnule, sa presupun ca ai gandire caracteristica a celor din politie?!.. ce-are face sectoru privat cu politia?!.. daca nu te-ai mai uitat la stiri de ceva vreme si/sau nu stii ce se-ntampla in propria onorabila institutie, atunci, ce sa zic, bag-un google pe tema ‘soric’ si vezi ce iese..
  din partea mea, tot respectul, domnule, da, vezi matale, e altii care sta taaare prost la capitolul asta..
  ce mama naibii de respect sa ai pentru institutia care admirabil o aperi, cand marele sef boceste pe umarul gainarilor si-n timpul comenduirii lui se trage ca-n codru?!..
  io m-am uitat in oglinda, ce legatur-o fi avand, nu stiu, da, tu poti sa dai un raspuns la cele intrebari retorice?!

 3. sorin spune

  stimate tatanka…cine esti ori pretinzi ca esti….politia ptr cultura ta generala nu este domeniu privat…iar dak nu-ti place institutia uita-te in oglinda si sa-mi spui si mie ce vezi…vrem respect din partea altora dar nu avem respect de sine….si ar mai fi multe de spus…

 4. tatanka spune

  nu e decat politia lu shoric, aka shoritzia si-atat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate